Meglett a magyar√°zata, hogy mi√©rt nem bukik le soha a feketepiac a China Mart √ľzleth√°z alagsor√°ban. Kov√°csics Iv√°n NAV-fŇĎn√∂k csal√°dja a tulajdonos √ľzlett√°rsa.

√Ācs Dani, a 444 Adam SandlerbŇĎl lett Bodoky Tam√°sa egy tavalyi rejtett kamer√°s riportj√°ban megmutatta, hogy a f√∂ld felett kihaltnak tŇĪnŇĎ China Mart √ľzleth√°z alagsor√°ban gig√°szi feketepiac √ľzemel, ahol a teljes kereskedelem term√©szetesen sz√°mla n√©lk√ľl folyik.

Na de hogy mehet mindez annyira ny√≠ltan, hogy aki tud a helyrŇĎl, az sim√°n bes√©t√°l √©s annyi √°famentes energiaitalt-√©dess√©get vesz, amennyit el tud sz√°ll√≠tani? √Ācs ezt √≠rta:

Egy m√°sik elm√©let szerint a China Mart pinc√©j√©ben elŇĎre tudj√°k, hogy mikor j√∂nnek ellenŇĎrizni, ilyenkor becsukj√°k az √∂sszek√∂tŇĎ ajt√≥t, amire az van ki√≠rva, hogy √Čp√≠t√©si ter√ľlet, idegeneknek bel√©pni tilos! Ha valamelyik √©dess√©ggy√°rt√≥ feljelent√©st tesz (a legnagyobbat a Nestl√©, a Ferrero, a Milka √©s a Storck sz√≠vja a feketekereskedelem miatt) a NAV-n√°l, akkor az ellenŇĎrz√©st n√°luk v√©gzik el elŇĎsz√∂r. Olyan is elŇĎfordult, hogy a hat√≥s√°gokt√≥l valahogy kisziv√°rgott a feljelentŇĎ neve, aki azt√°n fenyeget√©seket kapott.

Advertisement

Az √Ātl√°tsz√≥ mostmegtal√°lta a pofonegyszerŇĪ v√°laszt.

dr. Kov√°csics Iv√°n, a Nemzeti Ad√≥- √©s V√°mhivatal (NAV) eln√∂khelyettes√©nek fia √©s feles√©ge a China Mart tulajdonos√°val √ľzemeltet k√∂z√∂s kereskedŇĎc√©get. A bev√°s√°rl√≥k√∂zpontot eszerint az irat szerint a CECZ Trade Center Zrt. (kor√°bban Fashion Mart Zrt.) √ľzemelteti. A v√°llalat egyed√ľli r√©szv√©nyese tavaly december √≥ta a CECZ K√∂z√©p-Eur√≥pai Kft. A k√≠nai h√°tterŇĪ Kft. pedig r√©sztulajdonos a tavaly m√°jusban alap√≠tott ElsŇĎ Magyar-K√≠nai KereskedŇĎh√°z Kft.-ben, ahol a Eurobusiness Tan√°csad√≥ Kft. is √©rdekelt. A kereskedŇĎh√°z fŇĎtev√©kenys√©ge egy√©bk√©nt "vegyes term√©kk√∂rŇĪ nagykereskedelem", emellett √ľzleti tan√°csad√°ssal √©s j√≥pofa m√≥don ad√≥szak√©rtŇĎi tev√©kenys√©ggel is foglalkozik. A Eurobusiness Kov√°csics√©k csal√°di c√©ge.

Advertisement