Ekkorát a legendás magnyitogorszki kuplerájban nem nyaltak be Pozsgay Imrének!

Hol m√°shol k√©nyeztetn√©k or√°lisan azt a kommunist√°t, aki majdnem k√∂zt√°rsas√°gi eln√∂k lett a rendszerv√°lt√°skor, mint a szuperfideszes Simicska Nemzetben. De ez t√©nyleg nem mindennapi k√©nyeztet√©s. Ezzel a zseni√°lis k√©rd√©ssel indul ugyanis a lap Pozsgya-nagyinterj√ļja:

M√©g ellenfelei is k√©nytelenek egym√°s k√∂zt elismerni, hogy ha √∂n nincs, tal√°n eg√©szen m√°sk√©nt, megalkuv√≥bban, lassabban vagy brut√°lisabban alakult volna a rendszerv√°lt√°s folyamata. Hiszen bel√ľlrŇĎl tomp√≠tani tudta az √°llamp√°rton bel√ľli kem√©nyvonalas sz√°nd√©kokat. Nem lehet, hogy ezt nem tudj√°k megbocs√°tani √∂nnek a politikai k√ļtm√©rgezŇĎk mind a mai napig?

Ez volt az a kérdés, amire még a vén nemzeti kommer róka is csak ezt tudta döbbenten válaszolni:

Ha erre kimer√≠tŇĎen v√°laszoln√©k, az majdnem √∂nm√©ltat√°s lenne.

Nekem a rendszerv√°lt√°skor, n√©h√°ny t√ľntet√©sen val√≥ r√©szv√©tel ut√°n az jelentette a tudatos, sŇĎt lelkes akt√≠v politiz√°l√°s kezdet√©t, amikor kider√ľlt, hogy a gerinctelen MDF lepakt√°lt a komcsikkal, hogy a szabad Magyarorsz√°g elsŇĎ eln√∂ke Pozsgay lehesse. Mire az SZDSZ elind√≠totta a n√©gyigenes n√©pszavaz√°st, ami a magyar liberalizmus utols√≥ dicsŇĎs√©ges akci√≥jak√©nt megakad√°lyozta a sz√©gyenteljes hatalom√°tment√©st.

Advertisement

[via kissfero, grafika by kissfero]