Hogy mi√©rt tart ott a magyar baloldal, ahol? H√°t p√©ld√°ul mert a vezetŇĎ balos figur√°knak a vil√°g alapvetŇĎ t√©nyeirŇĎl sincs halv√°ny seg√©dfingjuk sem. Mai versenyzŇĎnk a vadul konzervat√≠voz√≥ Scheiring, aki a sk√≥t leszakad√°st elemzi, de azt sem tudja, milyen sz√≠nŇĪ a korm√°ny Nagy-Britanni√°ban.

A Dinam√≥ MŇĪhely nevŇĪ blogon Scheiring hosszabb posztban elemzi a sk√≥t f√ľggetlens√©gi n√©pszavaz√°s es√©lyeit. A baloldalt az√©rt izgatja k√ľl√∂n√∂sen az esem√©ny, mert Sk√≥cia hagyom√°nyosan ink√°bb balos, √©s sokan egyfajta modellk√≠s√©rletet l√°tn√°nak bele abba, ha az orsz√°g f√ľggetlenn√© v√°lna.

Scheiring, a mesterpolitol√≥gus, az √≠r√°s dereka t√°j√°n a k√∂vetkezŇĎ gondolatmenetet futtaja v√©gig:

B√°r a szavaz√°s egyik fontos eleme az √©szaki-tengeri olaj, mely els√∂prŇĎ t√∂bbs√©gben sk√≥t fennhat√≥s√°g al√° ker√ľlne, azonban az igen kamp√°ny val√≥di erŇĎss√©ge a Londonnal √∂sszek√∂t√∂tt konzervat√≠v megszor√≠t√≥ politik√°val szemben fel√©p√≠tett befogad√≥ √©s szolid√°ris j√∂vŇĎk√©p. 2001 √≥ta Sk√≥cia egyetlen konzervat√≠v k√©pviselŇĎt k√ľld√∂tt Westminsterbe, az Egyes√ľlt Kir√°lys√°g √©szaki r√©sze a brit baloldal fellegv√°r√°nak sz√°m√≠t, m√©gis, sorra kapj√°k nyakukba a konzervat√≠v korm√°nyokat. Egy f√ľggetlen Sk√≥ci√°nak j√≥ ideig nem kellene att√≥l tartania, hogy Konzervat√≠v minisztereln√∂ke lesz: Thatcher p√°rtja gyakorlatilag nem l√©tezik a hat√°rt√≥l √©szakra. A brit √°tlagn√°l l√©nyegesen baloldalibb sk√≥t szavaz√≥b√°zis rem√©nye, hogy a f√ľggetlens√©g r√©v√©n megszabadulhat a londoni politik√°t ural√≥ p√©nz√ľgyi-gazdas√°gi elit megszor√≠t√°s √©s privatiz√°ci√≥ k√∂zpont√ļ neokon gazdas√°gpolitik√°j√°t√≥l, √©s norv√©g-izlandi-sv√©d mint√°ra berendezett univerz√°lis j√≥l√©ti √°llamot, szoci√°lis demokr√°ci√°t √©p√≠thet ki a hely√©be.

Advertisement

Ez j√≥l √©rthetŇĎ √©s √°t√©lhetŇĎ k√©p, az √∂nmag√°ban mindig balra szavaz√≥, de sorban kozervat√≠v korm√°nyokat a nyak√°ba kap√≥ orsz√°gr√≥l. Egyetlen kis baj van vele. A t√°rgyalt idŇĎszakban, vagyis 2001 √≥ta Sk√≥cia egyetlen darab konzervat√≠v korm√°nyt sem kapott a nyak√°ba. R√©szben az√©rt, mert ezidŇĎ alatt nagyr√©szt a Munk√°sp√°rt korm√°nyzott. 1997 √©s 2007 k√∂z√∂tt Tony Blair, majd onnant√≥l 2010-ig Gordon Brown. 2010-ben k√©ts√©gtelen√ľl v√©get √©rt az ezredfordul√≥ tot√°lis Labour-dominanci√°ja, de az √©let sajnos m√©g ekkor sem alkalmazkodott a Scheiring-modellhez, 2010 √≥ta ugyanis konzervat√≠v-liber√°lis demokrata koal√≠ci√≥s korm√°nya van Nagy-Britanni√°nak. A libdemek r√°ad√°sul a nev√ľk ellen√©re baloldali p√°rt, sz√≥val ez m√©gcsak nem is egy sk√≥t√≥kra oktroj√°lt jobbos, hanem egy jobbos-balos korm√°ny.

(via ad-libitum)