Vannak hírek, amiket elhisz a Cink kollektívája, és vannak, amiket konkrétan nem. Azt sem hittük el például, hogy Simicska Lajos indul a veszprémi időközi választásokon. De ma felül bírtuk múlni akkori hitetlenkedésünket is: ilyen őrült jót rég olvastunk, mint a Stop infója.

Ezt írja ez a sokat próbált és sok mindenen átesett újság:

Az amerikai nagykövetség ügyvivőjének, André Goodfriend Magyarországról történő kitiltását készíti elő a kormány – értesült lapunk fideszes forrásból. Erre utal Orbán Viktor miniszterelnök ma reggeli rádióinterjúja is, amelyben beszámolt: arra utasította a NAV elnökét, hogy peres úton bizonyítsa ártatlanságát.

Advertisement

A Miniszterelnök Úr ugyebár a kérdésre, hogy lesz-e magyar kitiltási lista, talányosan azt mondta a rádióban, úgy fognak eljárni, ahogy egy függetlenségére büszke államnak el kell járnia. Meg még azt is, hogy megbeszélték Vida Ildikó NAV-elnökkel, beperlik André Goodfriend amerikai ügyvivőt, aki ködösen és zűrösen hablatyol.

Advertisement

Erre persze simán lehet Stop-elméletet építeni, miszerint:

Fideszes segítőnk szerint azonban Orbán már nem elégedne meg egy kétes értékű győzelemmel az amerikaiakkal vívott diplomáciai háborúban. Erre utal az idézett, utolsó kormányfői mondat is, amely lényegében alátámasztja azt a korábbi sajtóhírt, hogy a kabinet magyar kitiltási proklamációt készít elő – válaszul az USA hatályos, elnöki rendeletére. Egy ilyen jogszabályba már könnyen beépíthető lenne egy olyan elem, amely kimondja: bűncselekmény elkövetésével alapos okkal vádolható diplomata – perbefogás híján – azonnal kiutasítható Magyarország területéről.

Úgy tudjuk, a külügyminisztériumban azzal számolnak: nem okozna különösebb fennakadást egy lépés a magyar–amerikai kapcsolatokban, hiszen január elsejétől Colleen Bell nagykövet elfoglalja budapesti állomáshelyét, vagyis nem maradna üresen a Szabadág téri rezidencia.

Forrásunk szerint Orbán Viktor személyében érzi támadva és sértve magát – így nem elégszik meg látszatmegoldásokkal az ügyben.

Advertisement

Ennyi, ahogy mondani szokás. A legjobban az a rész tetszik, hogy a minisztériumban azzal számolnak, nem okozna különösebb fennakadást egy ilyen lépés a magyar–amerikai kapcsolatokban. De tudjátok, mi a még furább az egészben? Az, hogy pont mint a Simicska-sztorinál, most is bujkál a kisördög, hogy mi van, ha mégsem merő hagymáz az egész.

Ide jutottunk!