Vannak h√≠rek, amiket elhisz a Cink kollekt√≠v√°ja, √©s vannak, amiket konkr√©tan nem. Azt sem hitt√ľk el p√©ld√°ul, hogy Simicska Lajos indul a veszpr√©mi idŇĎk√∂zi v√°laszt√°sokon. De ma fel√ľl b√≠rtuk m√ļlni akkori hitetlenked√©s√ľnket is: ilyen ŇĎr√ľlt j√≥t r√©g olvastunk, mint a Stop inf√≥ja.

Ezt √≠rja ez a sokat pr√≥b√°lt √©s sok mindenen √°tesett √ļjs√°g:

Az amerikai nagyk√∂vets√©g √ľgyvivŇĎj√©nek, Andr√© Goodfriend Magyarorsz√°gr√≥l t√∂rt√©nŇĎ kitilt√°s√°t k√©sz√≠ti elŇĎ a korm√°ny ‚Äď √©rtes√ľlt lapunk fideszes forr√°sb√≥l. Erre utal Orb√°n Viktor minisztereln√∂k ma reggeli r√°di√≥interj√ļja is, amelyben besz√°molt: arra utas√≠totta a NAV eln√∂k√©t, hogy peres √ļton bizony√≠tsa √°rtatlans√°g√°t.

Advertisement

A Minisztereln√∂k √ör ugyeb√°r a k√©rd√©sre, hogy lesz-e magyar kitilt√°si lista, tal√°nyosan azt mondta a r√°di√≥ban, √ļgy fognak elj√°rni, ahogy egy f√ľggetlens√©g√©re b√ľszke √°llamnak el kell j√°rnia. Meg m√©g azt is, hogy megbesz√©lt√©k Vida Ildik√≥ NAV-eln√∂kkel, beperlik Andr√© Goodfriend amerikai √ľgyvivŇĎt, aki k√∂d√∂sen √©s zŇĪr√∂sen hablatyol.

Erre persze simán lehet Stop-elméletet építeni, miszerint:

Fideszes seg√≠tŇĎnk szerint azonban Orb√°n m√°r nem el√©gedne meg egy k√©tes √©rt√©kŇĪ gyŇĎzelemmel az amerikaiakkal v√≠vott diplom√°ciai h√°bor√ļban. Erre utal az id√©zett, utols√≥ korm√°nyfŇĎi mondat is, amely l√©nyeg√©ben al√°t√°masztja azt a kor√°bbi sajt√≥h√≠rt, hogy a kabinet magyar kitilt√°si proklam√°ci√≥t k√©sz√≠t elŇĎ ‚Äď v√°laszul az USA hat√°lyos, eln√∂ki rendelet√©re. Egy ilyen jogszab√°lyba m√°r k√∂nnyen be√©p√≠thetŇĎ lenne egy olyan elem, amely kimondja: bŇĪncselekm√©ny elk√∂vet√©s√©vel alapos okkal v√°dolhat√≥ diplomata ‚Äď perbefog√°s h√≠j√°n ‚Äď azonnal kiutas√≠that√≥ Magyarorsz√°g ter√ľlet√©rŇĎl.

√ögy tudjuk, a k√ľl√ľgyminiszt√©riumban azzal sz√°molnak: nem okozna k√ľl√∂n√∂sebb fennakad√°st egy l√©p√©s a magyar‚Äďamerikai kapcsolatokban, hiszen janu√°r elsej√©tŇĎl Colleen Bell nagyk√∂vet elfoglalja budapesti √°llom√°shely√©t, vagyis nem maradna √ľresen a Szabad√°g t√©ri rezidencia.

Forr√°sunk szerint Orb√°n Viktor szem√©ly√©ben √©rzi t√°madva √©s s√©rtve mag√°t ‚Äď √≠gy nem el√©gszik meg l√°tszatmegold√°sokkal az √ľgyben.

Advertisement

Ennyi, ahogy mondani szok√°s. A legjobban az a r√©sz tetszik, hogy a miniszt√©riumban azzal sz√°molnak, nem okozna k√ľl√∂n√∂sebb fennakad√°st egy ilyen l√©p√©s a magyar‚Äďamerikai kapcsolatokban. De tudj√°tok, mi a m√©g fur√°bb az eg√©szben? Az, hogy pont mint a Simicska-sztorin√°l, most is bujk√°l a kis√∂rd√∂g, hogy mi van, ha m√©gsem merŇĎ hagym√°z az eg√©sz.

Ide jutottunk!