A nap legarcátlanabb közleménye a Fidesz-frakcióé

Arrogancia, kioktatás és a másik fél totál hülyének nézése: a rubelrajongó Varga Mihály védelmében hihetetlen levelet mertek küldeni a Cinknek.

Posztot írtunk ma, Ha Rogánon és Vargán múlt volna, mi is hatalmasat bukunk a rubelen címmel. Arról szól, hogy nem egészen két éve Rogán Antal többek között arról tárgyalt Moszkvában, hogy Magyarország a Fidesz szerint bizonytalan dollár helyett a devizatartaléka egy részét rubelben tartaná. Varga miniszter ezt az ötletet újságírói kérdésre akkor megvédte.

Advertisement

A poszt élesítése után a következő levelet kaptuk a Fidesz-frakció sajtósaitól (egész pontosan Eged Tamástól):

Tisztelt Szerkesztőség!

A mai napon megjelent, „Ha Rogánon és Vargán múlt volna, mi is hatalmasat bukunk a rubelen” című cikkükre az alábbi reakciót küldjük:

A tavalyi esztendőben, a moszkvai Dumában pártközi tárgyalások során felmerült, hogy az akkor még növekvő volumenű orosz-magyar külkereskedelem zökkenőmentes finanszírozása érdekében a két ország jegybankja között szülessen forint-rubel swap megállapodás. Aki a swap megállapodást összekeveri a devizatartalékkal, annak javasoljuk, üljön vissza az iskolapadba.

Fidesz-frakció Sajtóosztály

Tisztelt Frakció és Sajtóosztály!

A vicc, sőt a tréfa nagy barátai vagyunk, de azért, ha lehetséges, pont a vasárnapi nyitva tartás betiltásának napján ne csináljunk már Krisztusból bohócot.

Mi szerencsére nem olyan iskolába jártunk, ahol egyáltalán szóba került volna az, hogy swap megállapodás. De ezt a problémát – hála istennek – úgyis száz százalékos biztonsággal meg lehet oldani, ha az ember életében nem hallott a swapról.

Az önök állítását ugyanis némileg gyengíti, hogy

  1. Az Egységes Oroszország párt – ennek egyik vezető képviselőjével tárgyalt Rogán Antal – a tárgyalások idején (2013. február 28-án) olyan közleményt tett ki a weboldalára, ami kifejezetten azt állította, hogy a magyar fél a tárgyaláson közölte, fontolgatják, hogy ezentúl rubelben is képeznek devizatartalékot („Кроме этого, в эти дни венгерское правительство рассматривает возможность создания резервных накоплений в российских рублях в связи с нестабильным положением доллара”). A tárgyaló fél tényállítása most is olvasható az oldalon, a magyar tárgyaló fél ez ellen tudtunkkal soha nem tiltakozott.
  2. Sajnos a megvédeni kívánt Varga Mihály annak idején maga ismerte be a teljes magyar sajtónak, hogy itt bizony a devizatartalékról volt szó. Teljesen véletlenszerűen a Privátbankárról idézek, de idézhetnék bárhonnan:

Arra a felvetésre, hogy milyen további lépésekről lehet szó, amely akár érintheti az MNB devizatartalékát, úgy válaszolt: tartalékról dönteni a kormánynak nincs jogosítványa, az jegybanki illetve monetáris tanácsi hatáskör. Azzal kapcsolatban, hogy egy orosz honlap szerint Rogán Antal, a gazdasági bizottság fideszes elnöke, a nagyobbik kormánypárt frakcióvezetője a múlt héten Moszkvában arról tárgyalt az állami duma alelnökével, hogy a devizatartalék egy részét rubelben tartanák, jelezte: ő nem tud ilyen tárgyalásról, információi szerint pártközi egyeztetések zajlottak.

Arról, hogy adott esetben a dollár helyett rubelben halmoznák fel a devizatartalékot vagy annak egy részét, és hogy ez nem jelentene-e problémát egy válsághelyzetben, azt mondta: minél több lábon áll egy ország, annál stabilabb, erősebb. Ha csak egy valutára helyezik hangsúlyt, akkor hibát követnek el – közölte Varga Mihály.

Advertisement

Szintetizáljunk

Krisztus nem bohóc, az újságírók meg nem olyanok, ahogy az önök sajtóban dolgozó ávósai lefesteni próbálják, ennyi memóriánk még nekünk is maradt.

Advertisement

Csók,

Szily László és a Cink

A címlapkép az eredeti cinkes poszt szerzőjét, Orosz Pétert ábrázolja hatévesen, amikor először ült abban az iskolapadban, ahová a Fidesz sajtóosztálya most visszatanácsolta. Swap megállapodásról és devizatartalékról nem volt szó.

Share This Story