Megmagyar√°zhatatlan, mi√©rt hazudott olyant, amivel egy percen bel√ľl √ļgyis lebukik. Azt mondta: "profitorient√°lt k√∂nyvkiad√≥ rendezv√©ny√©rŇĎl nem sz√°mol be az MTI". Dehogynem. Az√©rt hazudott, mert elhallgattak egy nekik kellemetlen esem√©nyt.

Az MTI, ami egyre ink√°bb hasonlt a szovjet TASZSZ h√≠r√ľgyn√∂ks√©gre, nem sz√°molt be a fiatal jog√°szok √°ltal szerkesztett M√©rlegen az Alapt√∂rv√©ny c√≠mŇĪ k√∂nyv szerdai bemutat√≥j√°r√≥l, ahol S√≥lyom L√°szl√≥ volt k√∂zt√°rsas√°gi eln√∂k, Stumpf Istv√°n √©s Dienes-Oehm Egon alkotm√°nyb√≠r√≥k, Kukorelli Istv√°n volt alkotm√°nyb√≠r√≥ √©s T√∂lgyessy P√©ter is felsz√≥lalt. Ezt cs√ľt√∂rt√∂k√∂n meg√≠rta a Commentcom, akik m√©g √ļgy tudt√°k, hogy az MTI nem is k√ľld√∂tt embert a helysz√≠nre egy√°ltal√°n. A vs.hu viszont azzal eg√©sz√≠tette ki a sztorit, hogy m√©gis volt MTI-tud√≥s√≠t√≥ a teremben, anyagot valahogy m√©gsem k√∂z√∂ltek tŇĎle.

Amikor a vs megk√©rdezte To√≥t Holl√≥ Tam√°st, a fŇĎszerkesztŇĎ a h√≠roldal szerint azt mondta sz√≥ szerint magyar√°zatk√©nt, hogy

‚ÄěRutinb√≥l hozt√°k meg koll√©g√°im a d√∂nt√©st, m√©gpedig abb√≥l a rutinb√≥l, hogy profitorient√°lt k√∂nyvkiad√≥ rendezv√©ny√©rŇĎl nem sz√°mol be az MTI"

Ez k√°b√© annyira √©rtelmetlen f√ľllent√©s, mintha azt mondta volna, focimeccsek eredm√©ny√©rŇĎl nem sz√°mol be az MTI. Hiszen ez nemhogy l√©tezŇĎ, hanem kifejezetten gyakori t√©ma az MTI-n.

Advertisement

A vastagbŇĎr√∂s Zero makro- √©s mikroblogger a tumblrj√©re tett ki k√©t screenshotot az ezen a h√©ten megjelent k√∂nyvbemutat√≥s MTI-h√≠rekrŇĎl. √Čn is megn√©ztem, nem meglepŇĎ m√≥don hasonl√≥ eredm√©nnyel. Csak tegnap, cs√ľt√∂rt√∂k√∂n tud√≥s√≠tottak a Kr√°ter, a Semmelweis √©s a Kossuth kiad√≥ k√ľl√∂nf√©le k√∂tetbemutat√≥ esem√©nyeirŇĎl is plusz egy hasonl√≥ pr√°gai rendezv√©nyrŇĎl.

Ann√°l √©rthetetlenebb a f√ľllent√©s, mert To√≥t Holl√≥ a vs.hu riporter√©nek azt√°n elismerte, hogy hib√°ztak, amikor nem tud√≥s√≠tottak az esem√©nyrŇĎl.

Advertisement

Az alkotm√°ny√ľgyi k√∂nyvbemutat√≥r√≥l term√©szetesen az√©rt nem √≠rtak semmit, mert kellemetlen lett volna nekik, hogy olyan tekint√©lyes, √©s baloldali elhajl√°ssal nehezen v√°dolhat√≥ figur√°k kritiz√°lt√°k a korm√°ny √°ltal√°nos √©s alkotm√°nyoz√°si teljes√≠tm√©ny√©t, mint a volt Fidesz-k√©pviselŇĎ T√∂lgyessy vagy S√≥lyom L√°szl√≥. De hogy egy fŇĎszerkesztŇĎ ne legyen ann√°l sl√°gfertigebb, hogy kap√°sb√≥l bemondjon egy ekkora h√ľlyes√©get, az eg√©szen furcsa. Ok√©s, hogy korm√°nypropag√°l√°sra nem a legbrilli√°nsabb tehets√©gek szegŇĎdnek el, de enn√©l m√©g a lak√°jmezŇĎnyben is vannak sokkal √ľgyesebb figur√°k.