This is a platform for User Generated Content. G/O Media assumes no liability for content posted by Kinja users to this platform.

A nap iskolai horrorsztorija: Béres Csepp Pluszt rajzolnak a suliban

Illustration for article titled A nap iskolai horrorsztorija: Béres Csepp Pluszt rajzolnak a suliban

Hungarikum projekthét van, a Béres csepp is szerepel a listán. Aki nem tudott befizetni 5000 forintot, hogy a gyereke Kürt adatmentési eljárást vagy Ilcsi kozmetikumokat rajzoljon – ezek is listatagok – azt megkérték, szerezzen kamu orvosi igazolást, és ne hozza be a gyerekét.

Advertisement

A debil hungarikumozáson tök jól lehet röhögni, főleg amikor Uj Péter ír valami vicceset a témáról, jómagam is nagyokat kacagtam, amikor a Várban figyelhettem, amint Fazekas Sándor miniszter behungarikumozik.

Advertisement

Igaz, hogy amikor Rétvári Bence igazi hungarikumnak nevezte a mindennapi tornaórát, majdnem megütött a guta.

Advertisement

De ez a mostani, a való életből vett hungarikumos történet azért olyan, amitől egy normális szülő – politikai vonzalmaitól függetlenül – tornazsákot ragad, megpörgeti, és megindul politikusfejet verni. Itt a sztori, amit Tengrinor felhasználó osztott meg a mikroblogján:

Hungarikum projekthét van az iskolában.

Az előző évek tapasztalata alapján érdeklődve várom az idei híreit.

Kérdeztem a gyereket, mégis mi lesz ez az egész. Azt mondta, hogy írtak a tanárok egy listát, amiről ki lehetett választani, hogy mit rajzolnak: matyó hímzést, herendi porcelánt, Béres Cseppet vagy Béres Csepp Extrát stb.

A gyerekek jót röhögtek rajta, hogy az utolsó kettő külön sorban szerepel, és széttrollkodták az egész pénteki foglalkozást EXTRA feliratokkal. Matyó extra.

A legnagyobb hungarikum viszont kétségtelenül az elkülönített osztályterem, ahova azoknak a gyerekeknek kell a héten menniük, akiknek a szülei nem tudták befizetni az 5000 Ft-ot arra, hogy Béres Csepp Extrát rajzolhasson a gyerek. Ott büntetésből "tanulni" fognak. Bár az iskola el akarta kerülni a különtermi felügyelet megszervezésének gondját, ezért arra kérték a nemfizető szülőket, hogy menjenek szabadságra a gyerekkel vagy hozzanak (kamu!) orvosi igazolást erre a hétre.

Advertisement

Ha már tombolsz, higgaszd le magad azzal, hogy a Béres Csepp Extra mellett olyan hungarikumokat is rajzolhat a gyereked, ha ilyen suliba jár, mint:

  • Dcont vércukormérő készülékek
  • Bonyhádi zománcáru és Bonyhádi zománcedény
  • Kürt adatmentés
  • Hízott víziszárnyas-termékek
  • Theodora Kékkúti és Kereki Ásványvizek
  • Ilcsi szépítő füvek natúrkozmetikai termékek
  • Piros Arany és Erős Pista

Update: Hibáztam, mint az egyszeri desztinációmenedzser a klaszterélménykurzuson. A fent látható lista ugyanis nem a hungarikumok, hanem az úgynevezett kiemelkedő nemzeti értékek (kné) listájának része. A valóságban a hét fenti tételből a Kürt és az Ilcsi – hasonlóan a Béres Csepphez – tényleg hungarikum, az öt másik viszont csak kné. A hibát talán megbocsáthatóvá teszi, hogy egyik listának sincs értelme, a hivatalos definíciójuk szerint ugyanolyan dolgok szerepelhetnek rajtuk, és a kettőnek számtalan közös eleme is van: a kné a hungarikumlista előszobája. Hogy lásd, mennyire komoly a helyzet, itt a két definíció az ilyen lufihámozásért a te pénzedből fizetett szervezet weboldaláról, egyenesen a vonatkozó törvényből idézve:

Kiemelkedő nemzeti érték fogalma: olyan nemzeti érték, amely nemzeti szempontból meghatározó jelentőségű, a magyarságra jellemző és közismert, jelentősen öregbíti hírnevünket, növelheti megbecsülésünket az Európai Unióban és szerte a világon, továbbá hozzájárul új nemzedékek nemzeti hovatartozásának, magyarságtudatának kialakításához, megerősítéséhez.

Advertisement

Hungarikum fogalma: gyűjtőfogalom, amely egységes osztályozási, besorolási és nyilvántartási rendszerben olyan megkülönböztetésre, kiemelésre méltó értéket jelöl, amely a magyarságra jellemző tulajdonságával, egyediségével, különlegességével és minőségével a magyarság csúcsteljesítménye.

Share This Story

Get our newsletter