This is a platform for User Generated Content. G/O Media assumes no liability for content posted by Kinja users to this platform.

A nap igazi vesztese ez az énekesnő

Illustration for article titled A nap igazi vesztese ez az énekesnő

A bizarr külsőségeiről ismert FKA Twigs abszolút esélyese volt a popzenei presztízsdíjnak számító Mercury-díjnak – nem ő kapta. Viszont itt az új klipje.

Advertisement

Nemrég hirdették ki az év legjobb brit lemezéért járó díj idei győztesét, mely végül az edinburghi Young Fathers hiphop-trió lett, noha a fogadóirodák abszolút favoritja FKA Twigs volt.

Tahliah Barnettről (ez FKA Twigs polgári neve) sokan akkor hallhattak először, amikor kiderült a múlt hónapban, hogy ő Robert Pattinson csaja, de a zenei sajtó már az év eleje óta róla szól, és az augusztusban megjelent első lemezről nem is nagyon láttam rossz kritikát.

Lelkendezőt annál többet: ambiciózus, úttörő, szép, futurisztikus, egyedülálló, nyugtalanító - csak néhány jelző. FKA Twigs zenéjét leginkább a PBR&B vagy indie R&B stílushoz sorolják, amely egyékbént is az elmúlt évek egyik leghype-oltabb jelensége a popzenében.

Advertisement

De leginkább a kilencvenes évek triphopja juthat eszünkbe róla, vagyis a Massive Attack és Tricky, csak hozzá egy nagyjából Björkhöz mérhetően nagyratörő és nonkonformista énekesnőt kapunk, R&B-s stílusjegyekkel. A zene pedig nagyon álomszerű, kicsit nyomasztó, minimál kopogásokkal súlyosbítva, és tényleg van atmoszférája.

Viszont ha az ember (például én) nem tudja levetkőzni régre visszanyúló ellenszenvét az R&B-s hajlítgatások és maníroskodások iránt, akkor nem talál sok izgalmasat ebben a zenében – pláne, ha csak hallott egy Massive Attack-lemezt is életében. De ettől még nagyon menő manapság.

Végül azonban mégsem ő nyert, hanem a skót, libériai és nigériai származású tagokból álló, alternatív hiphopban utazó Young Fathers – az ő lemezüket eddig nem hallottam, de már első hallgatásra van rajta szám, ami tetszett, lásd a beágyazottat.

Advertisement

A Mercury-díj korábbi nyertesei között van az Arctic Monkeys, az xx, PJ Harvey és az Alt-J is az elmúlt tíz évben.

Share This Story

Get our newsletter