This is a platform for User Generated Content. G/O Media assumes no liability for content posted by Kinja users to this platform.

A méhek valójában vegetáriánus darazsak

Hagyjuk a tojást meg a csirkét, az elvont filozófiai fejtegetéseket, legalább ilyen izgalmas kérdés, hogy mi volt előbb: a méh vagy a virág?

Advertisement

Az It’s Okay To Be Smart nevű youtube-os ismeretterjesztő csatorna egy tök jó videóban – ha a narrátor srác folyamatos jópfoizásától el tudunk tekintenki – válaszolja meg a kérdést.

Olyan 450 millió évvel ezelőtt jelentek meg az első szárazföldi növények a bolygón, de ezek páfrányok, mohák, tűlevelűek és társaik voltak nem pedig virágok. Hasonlóan volt ez a rovarokkal is, éltek ízeltlábúak, de a méhek még sehol nem voltak.

Advertisement

300 millió évvel később, a kora kréta korban – i.e. 150-100 millió évvel – jelentek meg az első virágos növények, körülbelül félmillió faj. Míg a korábbi növények kevésbé hatékonyan tudtak szaporodni – például a szél segítségével – addig a virágok pollenjeire a rovarok is ráálltak, hiszen azok az örökítőanyagon túl tele voltak mindenféle tápanyagokkal. Az ízeltlábúak jól laktak, viszont a pollen elszórt maradékával sokkal jobban beporozták a virágokat, mint azt a szél tette volna. A virágok elterjedtek, új fajok születtek, mindegyik kicsit másképp próbálta magához csábítani a rovarokat. Például volt, amelyik cukros folyadékot, nektárt állított elő.

Illustration for article titled A méhek valójában vegetáriánus darazsak
Advertisement

Közönséges homoki darázs, a kaparódarázsak családjába tartozik Kép: Wikipédia

Genetikai vizsgálatok kimutatták, hogy a méhek valójában húsevő darazsaktól származnak. Ezek a darazsak – egészen pontosan a kaparódarazsak, azaz a Sphecidae család nőstényei – táplálékforrás gyanánt különböző rovarokkal töltötték meg a fészküket. Az egyik faj példányai olyan rovarokkal kezdetek kísérletezni, melyek testét tápláló, proteinben gazdag pollenek borították. Először valószínűleg kevesebb, majd több pollent adtak a fészekben lévő ennivaló-tartalékhoz – ez remekül jött olyan időkben, amikor kevés volt a préda – míg végül a darazsak teljesen átálltak rá, hogy az utódaikat pollennel táplálják.

Advertisement

Ekkor születtek meg az első méhek, jóval a virágok megjelenése után.

via Laughing Squid, Scientific America

Share This Story

Get our newsletter