Hagyjuk a toj√°st meg a csirk√©t, az elvont filoz√≥fiai fejteget√©seket, legal√°bb ilyen izgalmas k√©rd√©s, hogy mi volt elŇĎbb: a m√©h vagy a vir√°g?

Az It‚Äôs Okay To Be Smart nevŇĪ youtube-os ismeretterjesztŇĎ csatorna egy t√∂k j√≥ vide√≥ban ‚Äď ha a narr√°tor sr√°c folyamatos j√≥pfoiz√°s√°t√≥l el tudunk tekintenki ‚Äď v√°laszolja meg a k√©rd√©st.

Olyan 450 milli√≥ √©vvel ezelŇĎtt jelentek meg az elsŇĎ sz√°razf√∂ldi n√∂v√©nyek a bolyg√≥n, de ezek p√°fr√°nyok, moh√°k, tŇĪlevelŇĪek √©s t√°rsaik voltak nem pedig vir√°gok. Hasonl√≥an volt ez a rovarokkal is, √©ltek √≠zeltl√°b√ļak, de a m√©hek m√©g sehol nem voltak.

300 milli√≥ √©vvel k√©sŇĎbb, a kora kr√©ta korban ‚Äď i.e. 150-100 milli√≥ √©vvel ‚Äď jelentek meg az elsŇĎ vir√°gos n√∂v√©nyek, k√∂r√ľlbel√ľl f√©lmilli√≥ faj. M√≠g a kor√°bbi n√∂v√©nyek kev√©sb√© hat√©konyan tudtak szaporodni ‚Äď p√©ld√°ul a sz√©l seg√≠ts√©g√©vel ‚Äď addig a vir√°gok pollenjeire a rovarok is r√°√°lltak, hiszen azok az √∂r√∂k√≠tŇĎanyagon t√ļl tele voltak mindenf√©le t√°panyagokkal. Az √≠zeltl√°b√ļak j√≥l laktak, viszont a pollen elsz√≥rt marad√©k√°val sokkal jobban beporozt√°k a vir√°gokat, mint azt a sz√©l tette volna. A vir√°gok elterjedtek, √ļj fajok sz√ľlettek, mindegyik kicsit m√°sk√©pp pr√≥b√°lta mag√°hoz cs√°b√≠tani a rovarokat. P√©ld√°ul volt, amelyik cukros folyad√©kot, nekt√°rt √°ll√≠tott elŇĎ.

Közönséges homoki darázs, a kaparódarázsak családjába tartozik Kép: Wikipédia

Genetikai vizsg√°latok kimutatt√°k, hogy a m√©hek val√≥j√°ban h√ļsevŇĎ darazsakt√≥l sz√°rmaznak. Ezek a darazsak ‚Äď eg√©szen pontosan a kapar√≥darazsak, azaz a Sphecidae csal√°d nŇĎst√©nyei ‚Äď t√°pl√°l√©kforr√°s gyan√°nt k√ľl√∂nb√∂zŇĎ rovarokkal t√∂lt√∂tt√©k meg a f√©szk√ľket. Az egyik faj p√©ld√°nyai olyan rovarokkal kezdetek k√≠s√©rletezni, melyek test√©t t√°pl√°l√≥, proteinben gazdag pollenek bor√≠tott√°k. ElŇĎsz√∂r val√≥sz√≠nŇĪleg kevesebb, majd t√∂bb pollent adtak a f√©szekben l√©vŇĎ ennival√≥-tartal√©khoz ‚Äď ez remek√ľl j√∂tt olyan idŇĎkben, amikor kev√©s volt a pr√©da ‚Äď m√≠g v√©g√ľl a darazsak teljesen √°t√°lltak r√°, hogy az ut√≥daikat pollennel t√°pl√°lj√°k.

Advertisement

Ekkor sz√ľlettek meg az elsŇĎ m√©hek, j√≥val a vir√°gok megjelen√©se ut√°n.

via Laughing Squid, Scientific America