Illustration for article titled A megszállási emlékmű nagyobb giccs, mint képzeltem

Az éj leple alatt sunyiban fölállították a sokat vitatott Szabadság téri emlékművet. Az eddig is tiltakozók délelőttre hívtak össze tüntetést a tiltakozás céltáblája, a giccses szoborcsoport elé.

Advertisement

Tíz előtt érkeztem meg a Szabadság térre a Kossuth tér felől. Először az indokolatlanul nagy rendőri készültség tűnt fel. Rendőrbuszok, rendőrautók, rohamsisakos készenléti rendőrök grasszáltak minden felé, az emlékmű körüli részt pedig óriási kordon vette körül. A Szabadság téren egyáltalán nem lehetett átjutni a szovjet emlékmű felől, szemben pedig már az Október 6-a utca és az Arany János utca sarkán sem lehetett továbbhaladni.

Illustration for article titled A megszállási emlékmű nagyobb giccs, mint képzeltem
Advertisement

Ezt a lefóliázott kordont tíz órakor lebontották, és beengedtek minket belülre, egészen a szökőkúthoz, ahol a szobrot csak az eddig is álló kisebb kordon vette körül. Ekkor megpillantottam az emlékművet.

Többen elemezték már, de a szobor élőben különösen ronda. Giccses, rendezetlen hatást kelt, amit csak tetéz a több, esetlegesen elhelyezett felirat mellette. A középső, tümpanonon feltüntetett címen kívül jobb oldalt két kisebb oszlopon egyéb feliratok is vannak, ezek ismétlik a fő szöveget (a fotókon sajnos nem látszanak).

Advertisement
Illustration for article titled A megszállási emlékmű nagyobb giccs, mint képzeltem

Meglepetés volt az is, hogy országalma került az angyal kezébe, ami a tervekben eddig nem szerepelt. A tüntetők között hallottam kibontakozni egy olyan konteót, miszerint az almát direkt adták az angyal kezébe a meghátráló Orbánék, hiszen így ráfoghatják, hogy nem a kiszolgáltatott magyarságot jelképezi, hanem az országalmát felkínáló, megalkuvó nemzetet.

Advertisement

A tüntetésre fél 11 körül megérkeztek a politikusok is. Magyar Fruzsináék elkezdték rázni a kordont, és papírrepülőt dobáltak az emlékműre.

A kánikula rányomta a bélyegét a tiltakozásra, 11 felé már árnyékban beszélgetett sok fáradt tüntető. Horváth Csaba Karácsony Gergellyel, Tóbiás József Lendvai Ildikóval hűsölt, Gulyás Mártonnak láthatóan leégett a válla, napkrémet kenetett magára egy lánnyal. Megjelent Niedermüller Péter is, vele pár DK pólós néni is, de szerencsére Gulyásnak ezúttal nem esett baja.

Advertisement

A tiltakozás lanyha volt, de a kánikula és a last minute szervezés ellenére viszonylag sokan megjelentek. Ami viszont világosan látszott, hogy a tüntetők hónapokkal ezelőtti kérése ellenére az ügyre teljes mértékben rátelepedett az ellenzék. A diktatúrázással, fasisztázással vált súlytalanná az egész. Ez az ott megjelent, csendben tiltakozó, láthatóan megrendült, szörnyülködő emberek fájdalmán természetesen nem változtat.

Menjetek el, nézzétek meg ti is, érdekes a szovjet emlékművel szemben ezt látni Budapest egyik legnagyobb, legszebb terén.

Share This Story

Get our newsletter