This is a platform for User Generated Content. G/O Media assumes no liability for content posted by Kinja users to this platform.

A második világháború 7 percben. Átláthatóbb mint bármelyik tankönyv

Iszonyú jó ez a Paintben készült kis térképsorozat, amely napról napra mutatja a második világháború alakulását. Csak néhány szín és néhány vonal, de alighanem jobban megérted a nagy világégést mint akárhány unalmas töriórán az iskolában.

Advertisement

Ami a leglátványosabb, az hogy mennyire más a politikai és a hadszíntereken aratott győzelem: amikor egy ország egyik pillanatról a másikra vált színt, vagy ha keserves lassúsággal mozdul odébb az elválasztóvonal.

Persze mint ahogy mindenhol máshol, itt is hazáját figyeli az ember: ritkán látni Magyarországot ennyire furcsa alakúnak a visszacsatolt Észak-Erdéllyel. Meg fua nézni a szín változását is, ahogy Horthyék egy darabig függetlenek tudnak maradni, aztán fejest ugranak a háborúba, míg végül megpróbálnak távolodni egy menő titkos ügynökkel - de mint tudjuk, hiába. (A pontos színkódokat a videó alatt olvashatjátok)

Advertisement
Advertisement

Ám ami a legmeglepőbb, hogy a térkép nagy részéről nem olvasni le, hogy háború van. Európa nagy része tök békésnek tűnik egészen addig, amíg át nem masíroznak rajta a frontvonalak - holott tudjuk, hogy nagyon nem így volt. (via: io9)

Advertisement

Share This Story

Get our newsletter