M√©ltatlanul keveset foglalkozik a m√°snaposs√°g probl√©mak√∂r√©vel a sajt√≥ √©s az irodalom. Ez term√©szetesen nem v√©letlen√ľl jutott eszembe. De m√°r sokkal jobban vagyok, √≠rni is b√≠rok.

Igen, tegnap este valamivel t√∂bb bort fogyasztottam a kellet√©n√©l. √Ėn√©letrajzi elemekben bŇĎvelkedve mes√©lem: Inkei koll√©g√°nak √©s m√°s orig√≥s bar√°taimnak volt b√ļcs√ļbulijuk a KŇĎleves Kertben, √©s b√°r elhat√°roztam, hogy odafigyelek a mennyis√©gekre, ez csak r√©szben siker√ľlt. √ögy √©rtve, tudom, mennyi f√©rt bel√©m ‚Äď 1,4 liter √∂sszesen ‚Äď, de hazug m√≥don azzal √°ltattam magamat az utols√≥ szakaszban, hogy nem lesz ez sok. Holott j√≥zanul tudom, hogy m√°r az 1,0 liter is sok. De nem is √©n vagyok a hib√°s, hanem az int√©zm√©ny: nagyon finom volt a perfekt borospoh√°rban √©s a legt√∂k√©letesebb hŇĎm√©rs√©kleten felszolg√°lt B√©la √©s Bandi. Nem is gondoltam volna. Ami a bevezet√©sk√©pp a Kadarka B√°rban k√≥stolgatott egyebek ‚Äď Vincell√©r-chardonnay, Eszterbauer-kadarka stb. ‚Äď ut√°n √∂sszead√≥dott, hat√°ssal b√≠rt.

Advertisement

√ögy gondolom, nem voltam nagyon ittas, hiszen tiszt√°n megvan minden, tudom, kikkel besz√©ltem, kikkel nem, nincsenek s√∂t√©t idŇĎfoltok. Ez√©rt meg is lepŇĎdtem reggel, hogy milyen cefet√ľl f√°j a fejem, meg hogy b√ľd√∂s a sz√°m, piros a szemem. Az, hogy egyek, sz√≥ba sem j√∂tt. Csak a vizet nyeldekeltem (szigor√ļan menteset!), a reggelit kihagytam, a k√°v√©t dett√≥ (ilyen √°llapotban rosszul vagyok tŇĎle), √©s drukkoltam, hogy m√ļljon gyorsabban az idŇĎ. Azt√°n egy √≥ra k√∂r√ľl m√°r j√≥lesett a t√∂r√∂kn√©l a v√∂r√∂slencseleves.

A m√°snaposs√°g olyan, mint a fogf√°j√°s: iszony√ļ j√≥, amikor elm√ļlik.

Nem akarok √°lland√≥an a r√©gm√ļlt felett merengeni, de az a helyzet, hogy valaha t√©nyleg minden jobb volt. H√ļsz√©ves koromig soha nem voltam m√°snapos. √ögy, hogy egy√°ltal√°n nem. K√©tszer annyit√≥l sem, mint amennyirŇĎl most sz√≥ van. (√Čs m√©g a k√©tszer annyi is semmi pl. Ady Endre teljes√≠tm√©ny√©hez k√©pest, akin√©l nagy dolog volt √©lete egy szakasz√°ban, hogy siker√ľlt leszor√≠tania a napi 5 literes adagot a fel√©re.) Azt√°n telt-m√ļlt az idŇĎ, √©s a helyzet megv√°ltozott. Musz√°j volt l√©pnem, ha az egykori temp√≥ban vedeln√©k, elpusztuln√©k pillanatok alatt.

Viszont t√©nyleg: mi√©rt nem foglalkoznak ezzel a roppant fontos, az emberis√©g jelentŇĎs r√©sz√©t √©rintŇĎ k√©rd√©ssel a nyilv√°noss√°g √©s a mŇĪv√©szetek katon√°i?

Megmondom. Az√©rt, mert m√≠g a ber√ļg√°sban van valami hŇĎsies, addig a m√°snaposs√°gban semmi ilyesmi nincsen.

Advertisement

Amikor iszol, erŇĎs vagy √©s felelŇĎtlen, amikor a k√∂vetkezm√©nyeit viseled, gyenge √©s szerencs√©tlen. Pedig az √©let nemcsak csillog√≥ pillanatokb√≥l √°ll, a nyomorult percekrŇĎl sem szabad megfeledkezni!

Amikor megcsin√°ltuk a MŇĪvelt Alkoholist√°t 2005-ben, arr√≥l is besz√©lt√ľnk akkor, hogy √ļgy k√©ne √≠rni a borokr√≥l, hogy a hat√°sukat sem hagyjuk figyelmen k√≠v√ľl. Hiszen a legjobb bornak sem csak sz√≠ne, illata, √≠ze van, hanem alkoholfoka is. Azt√°n ebbŇĎl nem lett semmi. A m√°snaposs√°gig meg pl√°ne nem jutottunk el.

Advertisement

Bizony ez a poszt is csak egyszeri fellángolás. Egy fecske, és nem csinál nyarat.

FŇĎk√©nt az√©rt, mert soha t√∂bb√© nem leszek m√°snapos. Mondom, soha. Ma sem iszom egy kortyot sem. Holnap sem. A holnaput√°nban sajnos m√°r nem vagyok biztos, mert j√∂nnek hozz√°nk bar√°taink, √©s egyebek k√∂zt egy J√°sdi Ranolder is van a szekr√©nyben, amit ki k√©ne m√°r bontani. De m√©rt√©kletes leszek, erre m√©rget vehettek!