√Ėr√ľljek, hogy nem k√ļrt meg a majom, nevetett a katmandui kocsm√°ros. Bader, a majomkir√°ly √©vekig gar√°zd√°lkodott ott, √©s b√°r elpusztult, az a h√≠r j√°rta, hogy egyszer visszat√©r √©s lerombolja a v√°rost. Bodolai Bodi L√°szl√≥ fantasztikus-szomor√ļ f√∂ldreng√©s ut√°ni vend√©gposztja a Cinken.

Megérkezni Katmanduba

‚ÄěWelcome to Nepal: Tuborg Beer‚ÄĚ ‚Äď ezzel a kezd√©ssel ismertem meg ezt a nem mindennapi orsz√°got, amikor 1991-ben 20 √≥r√°s himal√°jai z√∂tyk√∂lŇĎd√©s ut√°n DarjeelingbŇĎl az indiai‚Äďnep√°li hat√°rra √©rkezt√ľnk. A Tuborg-rekl√°m egy √≥ri√°splak√°ton vir√≠tott, √©s ez az indiai s√∂rv√°laszt√©khoz k√©pest jelentŇĎs elŇĎrel√©p√©st jelentett, ott ugyanis nem nagyon voltak kocsm√°k, √©s a piros f√°c√°nnal √©kes√≠tett s√∂r√ľket csak italkeresked√©sekben lehetett megvenni, h√ļgymelegen.

Katmandu, Durbar tér

Mindenesetre nemcsak a s√∂r miatt tŇĪnt megv√°lt√°snak meg√©rkezni Katmanduba. Nep√°l kicsit tiszt√°bb, kicsit eur√≥paibb, mint India, de kicsit indiaibb is, k√©sz√≠tett fel benn√ľnket a darjeelingi hoteltulajdonos, az egykor angol zsoldban szolg√°lt gurka katona, aki mellesleg fejbŇĎl felsorolta az Aranycsapat tagjait.

Advertisement

Vannak v√°rosok, ahol egy idegen is azonnal otthon √©rzi mag√°t, nekem ezek k√∂z√© tartozik Szarajevo, kicsit Kabul √©s legfŇĎk√©pp Katmandu. 1991-ben a r√©gi kir√°lyi palot√°nak is helyt ad√≥ Durbar t√©r k√∂rny√©ke, pontosabban a Freak Street hamis√≠tatlan hippitany√°nak tŇĪnt. Viszonylag olcs√≥ s√∂r, nagyon olcs√≥ hasis, m√©g olcs√≥bb sz√°ll√°sok. A munkan√©lk√ľli-seg√©lybŇĎl √©lŇĎ, kalandv√°gy√≥ fiataloknak maga volt a K√°na√°n. Mindezek mell√© hal√°los nyugodts√°g√ļ, nyitott, b√©k√©s helyieket √©s gy√∂ny√∂rŇĪ, ŇĎsi √©p√ľleteket, pagod√°kat k√©pzeljetek el.

A Majom Templom sztup√°ja

A pagod√°k √°ll√≠t√≥lag ebbŇĎl a v√°rosb√≥l terjedtek el. A ny√ľzsgŇĎ sik√°torokban √©vsz√°zados szent√©lyekbe botlott az ember, minden m√°sodik sarkon egy mini sztupa, amely √°ll√≠t√≥lag Buddha valamelyik csontszil√°nkj√°t rejti. Akkor minden v√°gyam az volt, hogy √∂r√∂kre ottragadjak Katmanduban. Az, hogy reggelente stresszmentesen elbandukoljak a n√©met p√©ks√©gbe bajor zseml√©√©rt, majd a sajtboltba bivalycamambert-√©rt, √©s te√°zgat√°s ut√°n fels√©t√°ljak a v√°ros f√∂l√© magasl√≥ buddhista szent√©lyhez, a Majom Templomhoz, majmokat bosszantani.

Advertisement

Majmokat köpködni

A Majom Templomot tibeti menek√ľltek lakt√°k, ott ettem √©letemben elŇĎsz√∂r mom√≥t, ami a gŇĎz√∂lt h√ļsos derely√©re hasonl√≠t. A templom l√°m√°ja egy t√≠z√©vesforma kissr√°c volt. A szertart√°sok elŇĎtt a szerzetesek seprŇĪvel kikergett√©k a templomb√≥l a majmokat √©s a patk√°nyokat, majd egym√°st dob√°lt√°k papuccsal, ha valaki nem j√≥ √ľtemben verte a dobot, vagy f√ļjta a hossz√ļ dud√°t. A kisk√∂ly√∂k l√°that√≥an unta az eg√©szet, szint√ļgy a szerzetesek, √©s ha elki√°ltotta mag√°t, hogy v√©ge, a szerzetesek egym√°st taposva rohantak ki a terembŇĎl. Majmokat k√∂pk√∂dni.

Ez a sz√≥rakoz√°s nek√ľnk is megtetszett, eg√©szen addig, am√≠g a kolostor l√©pcsŇĎj√©n szembe nem k√∂p√∂tt egyik majom, majd 300 m√©teren √°t kergetett benn√ľnket vicsorogva, a helyiek ŇĎszinte r√∂h√∂g√©s√©tŇĎl k√≠s√©rve. A majmok egy√©bk√©nt k√ľl√∂n√∂s szimbi√≥zisban √©lnek az katmanduiakkal: elveszik azt, ami szerint√ľk j√°r nekik, a szerencs√©tlen lakosok meg belet√∂rŇĎdve hagyj√°k ezt.

Advertisement

Hindu aszkéták a Pasupathi templomnál

Sosem felejtem el a jelenetet, amikor egy szerencs√©tlen asszony k√©t megrakott cekkerrel bandukolt haza a piacr√≥l. N√©h√°ny majom susmorgott m√∂g√∂tte, majd az egyik ut√°nasettenkedett, felugorva megl√∂kte a h√°t√°t, a nŇĎ ijedt√©ben elejtett mindent, a m√°sik k√©t majom meg felkapta a szatyrokat, √©s felrohantak az egyik h√°z tetej√©re. Ott osztozkodtak.

Advertisement

Ilyen √©lm√©nyek k√∂zepette √ľld√∂g√©ltem elsŇĎ Katmanduban t√∂lt√∂tt hetem utols√≥ d√©lut√°nj√°n a kedvenc s√∂r√∂zŇĎmben egy t√©rk√©p felett, azt sz√°molgatva, hogy kb. Isztambulig el√©g a p√©nzem haza√ļtra, √©s minden egyes √ļjabb √ľveg s√∂rrel 200 kilom√©tert vesz√≠tek. Siker√ľlt visszainnom magam az ir√°ni‚Äďt√∂r√∂k hat√°rig, ahol egy h√©t m√ļlva jobb h√≠j√°n ki√°lltam stoppolni az Arar√°t al√°, √©s a kamion, ami felvett, a Lehel t√©ren rakott ki.

Egy ott ragadt ausztr√°l hippi

Vissza Nep√°lba

H√ļsz √©vvel k√©sŇĎbb jutottam el √ļjra Nep√°lba. A fŇĎv√°ros arca megv√°ltozott, felfedezt√©k a p√©nzes turist√°k. A Majom Templomhoz √©s a hindi szent√©lyhez, Pasupathihoz borsos bel√©pŇĎt kezdtek szedni. A s√∂r √°ra h√°romszoros√°ra nŇĎtt, de a hippik ugyan√ļgy ott lebzseltek a Freak Street k√∂rny√©k√©n. Viszont felfedezt√ľnk egy z√∂ld csemp√©s, f√ľrdŇĎszob√°s, lakhat√≥ hotelt a Durbar t√©ren, √©s a k√©sŇĎbb kedvenc√ľnkk√© v√°lt Shiva vend√©glŇĎt, ahol a v√°ros legjobb bivalysteakj√©t √°rult√°k.

Advertisement

A majmok kikup√°l√≥dtak, konkr√©tan a turist√°k kifoszt√°s√°ra √°lltak r√°, l√°ttam menek√ľlni majmot Nikon f√©nyk√©pezŇĎg√©ppel a kez√©ben is. A gazdagabb turist√°k a Thamel (tamil) negyedben koncentr√°l√≥dtak, amely teljesen elvesz√≠tette kor√°bbi hangulat√°t. Viszont minden sarkon lehetett bicajt k√∂lcs√∂n√∂zni, ami az√©rt volt elŇĎny√∂s, mert a majmok √≠gy nehezebben √©rt√©k utol az embert, ha ban√°nt majszolt. Mindenesetre a m√°sodik tal√°lkoz√°som Katmanduval feledhetŇĎre siker√ľlt.

A Thamel negyedben

De egy 2006-os lehetŇĎs√©g minden√©rt k√°rp√≥tolt. Forradalom t√∂rt ki Nep√°lban, a zsarnok kir√°lyt elzavart√°k, a maoista l√°zad√≥k k√∂rbevett√©k Katmandut. Ebbe a helyzetbe cs√∂ppentem bele tud√≥s√≠t√≥k√©nt. A Freak Street k√∂rny√©k√©t v√°lasztottam lak√≥hely√ľl, a r√©gi, z√∂ld csemp√©s Shugat Hotelt. A Shiva √©tterem sem v√°ltozott, √ļgy mozogtam, mintha hazat√©rtem volna.

Advertisement

Mad Max

Magam sem √©rtem, hogyan, de k√©t nap alatt szereztem hivatalos nep√°li sajt√≥igazolv√°nyt √©s parlamenti bel√©pŇĎt. Napk√∂zben anyagot gyŇĪjt√∂ttem, d√©lut√°n meg√≠rtam, hazak√ľldtem a cikkeket, est√©nk√©nt j√°rtam a v√°rost. Mr. Shugat, a hotel tulajdonosa a Majom Templomhoz j√°rk√°lt ki sportolni, a magas, hossz√ļ, meredek l√©pcsŇĎn rohang√°lt fel-le, az elk√©pedt majmok k√∂z√∂tt. Rajta k√≠v√ľl csak egy nep√°li sportemberrel tal√°lkoztam, egy kyokushin karatemester p√©nzv√°lt√≥val, aki Budapesten nyert vil√°gbajnoks√°got.

Advertisement

A maoista kocsm√°ros

K√©sŇĎ este, miut√°n elhalkult a v√°ros, egy maoista kocsm√°rosn√°l k√∂t√∂ttem ki, el√©g alkoholista volt, hogy Freak Strret-i kisbolt-kocsma komb√≥j√°t √©jjel is nyitva tartsa. A Thamel negyedbe csak egyszer mer√©szkedtem el, de a v√°rosr√©sz egyre ink√°bb Bangkokra kezdett hasonl√≠tani. Az utc√°n vacsor√°ztam, mint a helyiek, akik √ļgy este 6-t√≥l 8-ig h√∂mp√∂ly√∂gtek az √≥v√°rosban.

√Āltal√°ban mini saslikot ettem puffasztott rizzsel, p√°lmalev√©lben, egy pagoda felsŇĎ l√©pcsŇĎfok√°n, am√≠g nekem nem esett egy 4-6 √©ves gyerekekbŇĎl √°ll√≥ horda, hogy kiraboljon. Csak a kaj√°t szerezt√©k meg, de nagyon riaszt√≥ √©rz√©s volt ell√∂kd√∂sni ŇĎket magamt√≥l √ļgy, hogy ne s√©r√ľljenek meg, mik√∂zben karmol√°sztak √©s bel√©m akartak harapni. Este 8 ut√°n az utc√°k eln√©ptelenedtek, √©s a k√≥bor kuty√°k √°ltal uralt Mad Max-szerŇĪ k√∂rnyezet alakult ki, motorosband√°kkal.

Advertisement

A Pasupathi templom

A maoista kocsm√°rossal gyorsan √∂sszehaverkodtam, az ott ragadt √©s meg√∂regedett hippik is a kocsma elŇĎtt sz√≠vtak √°ltal√°ban, unalmukban a k√≥bor kuty√°kkal kergetŇĎztek, √©s irigykedve n√©ztek r√°m, hogy van munk√°m √©s p√©nzem s√∂rt inni. A kocsm√°ban egy hindu figura √©s egy volt gurka katona minden este √©les politikai vit√°ba keveredett, amibe besz√°llt a maoista kocsm√°ros is. M√°sodik este feltŇĪnt egy angol csaj is, a nep√°li egyetemista bar√°tj√°val, majd egy jemeni‚Äďspanyol p√°rocska egy csecsemŇĎvel √©s egy kuty√°val, √≠gy √°lland√≥ t√°rsas√°gom lett. Minden nap ott v√°rtak a Shiva elŇĎtt, hogy egy√ľtt eb√©delj√ľnk, az asztalt√°rsas√°g napr√≥l napra n√©pesebb lett, valahogy h√≠re ment a csodabog√°r magyar √ľgyv√©dnek, aki hobbib√≥l √ļjs√°got √≠r. Akkor j√∂ttem r√°, hogy egyed√ľl a legjobb utazni. Sokkal k√∂nnyebb ismerkedni.

Advertisement

A Majomkir√°ly

Az egyik parlamenti nap ut√°n sz√©td√ļlva tal√°ltam a szob√°mat. Mr. Shugat k√∂r√ľln√©zet, majd meg√°llap√≠totta, hogy a nyitva felejtett ablakon bem√°szott egy majom, a vizemre √©s a tartal√©k ban√°njaimra utazott. Este elmes√©ltem a sztorit a maoista kocsm√°rosnak, aki valami abszintszerŇĪ z√∂ld l√∂ttyel m√©rgezte mag√°t. Felr√∂h√∂g√∂tt, k√©rdezte, hogy √©jjel is nyitva hagytam-e az ablakot. Az igen v√°laszon m√©g jobban r√∂h√∂g√∂tt.

Advertisement

Kopony√°t nyit a hentes: a maoista blok√°d miatti h√ļshi√°ny miatt kincset √©rt a bivalyagyvelŇĎ

√Ėr√ľljek, hogy nem k√ļrt meg a majom, csapkodta a has√°t. √Āll√≠t√°sa szerint nagyj√°b√≥l t√≠z √©vvel azelŇĎtt √©vekig gar√°zd√°lkodott a k√∂rny√©ken Bader, a nagyterm√©szetŇĪ bakmak√°k√≥. A helyiek a gonosz majomkir√°lyr√≥l nevezt√©k el. Bader szexu√°lis √©tv√°gya kiapadhatatlan volt, azon k√≠v√ľl, hogy fajt√°rsait sem k√≠m√©lte, elŇĎsz√∂r a Durbar t√©r k√≥bor kuty√°it vegz√°lta, majd miut√°n azok ink√°bb m√°shiva k√∂lt√∂ztek, bem√°szott a nyitott ablakokon, √©s bepr√≥b√°lkozott az ott alv√≥ emberekkel, f√©rfiak, nŇĎk, mindegy volt neki. √Āll√≠t√≥lag a Yeti is egy ilyenfajta frigy gy√ľm√∂lcse!

A v√©leked√©s szerint Bader miatt szoktak √°t a turist√°k annak idej√©n a k√∂rny√©krŇĎl a Thamelbe. A helyi √°rusok sehogy sem tudt√°k elkapni Badert, arra a k√∂vetkeztet√©sre jutottak, hogy d√©mon, √©s h√≠vtak egy s√°m√°nt TibetbŇĎl, hogy ŇĪzze el.

Advertisement

A maoista kocsm√°ros szerint Bader, a nagyterm√©szetŇĪ bakmak√°k√≥ vigyorogva szeml√©lte a villanyvezet√©kekrŇĎl a tigris√°larcban a tŇĪz k√∂r√ľl ugr√°l√≥ √©s √≥b√©gat√≥ s√°m√°nt, majd hirtelen megolvadt a mancsa alatt a magasfesz√ľlts√©gŇĪ vezet√©k szigetel√©se, √©s a majomd√©mont agyoncsapta a v√°lt√≥√°ram. F√ľst√∂lgŇĎ teste a tibeti s√°m√°n el√© esett le.

Durbar tér

N√©h√°ny s√∂r ut√°n elkezdtem magamban reg√©nyt √≠rni egy √ļjs√°g√≠r√≥r√≥l, akit egy katmandui massz√°zsszalonban elkap Bader √©s lerendez, √©s a gonosz majomd√©mon megsz√°llja szeg√©ny embert. Hazamegy Magyarorsz√°gra, politikai tan√°csad√≥ lesz, hatalomra juttat egy dikt√°tor mentalit√°s√ļ figur√°t, √©s a tolvaj majomterm√©szet uralja el az orsz√°got. Sajn√°lom, hogy nem vetettem pap√≠rra akkor ezt a l√°tom√°st.

Advertisement

Shugat urat megk√©rdeztem reggel, mik√∂zben s√ľlt aggyal k√≠n√°lt, hogy hallott-e Baderr√≥l. Bader a gonosz majomkir√°ly, mondta, √©s a legenda szerint visszat√©r d√©lrŇĎl, Indi√°b√≥l egy majomhadsereg √©l√©n, √©s lerombolja Katmandut. Ha l√°tni akarom m√©g √≠gy a v√°rost, utazzak vissza mielŇĎbb.

Szerzetesek a Majom Templomn√°l

Az utols√≥ d√©lut√°non az angol l√°nnyal √©s a nep√°li fi√ļval els√©t√°ltam a Thamel negyedbe k√∂nyveket v√°s√°rolni. A nep√°li sr√°c felaj√°nlotta, hogy mutat egy autentikus helyi kocsm√°t, ami az 1700-as √©vektŇĎl mŇĪk√∂dik. Bem√°sztunk egy lyukon a Thamel fel√© vezetŇĎ utc√°n egy udvarba, majd egy m√°sikba, a negyedik udvarban l√©vŇĎ √∂reg h√°z emelet√©n √ľzemelt a kocsma. Ide vonultak vissza a riks√°sok √©s a mozg√≥√°rusok este, minden t√∂red√©ke volt a hivatalos kinti √°raknak. A kocsm√°ban sejtelmes lampionok vil√°g√≠tottak.

Advertisement

A történet vége

Elb√ļcs√ļztam Shugat √ļrt√≥l, majd bementem a maoista kocsm√°roshoz abszint√©rt, hogy hozok haza aj√°nd√©kba. A kocsm√°ros √©ppen v√©rt sik√°lt a padl√≥r√≥l. A gurka lesz√ļrta a hindut egy √≥r√°val kor√°bban. A hindu k√≥rh√°zba ker√ľlt, a gurka fogd√°ba. Kezembe nyomott k√©t √ľveg l√∂tty√∂t, hogy aj√°nd√©k, fogadjam el, √©s ut√°na fogott egy olcs√≥ taxit a rept√©rre.

A k√©t h√©ttel ezelŇĎtti brut√°lis f√∂ldreng√©s ut√°ni k√©peken keresem a helysz√≠neimet. A Shugat Hotel √©s a pagod√°k √∂sszeomlottak, a Majom Templom sztup√°ja melletti szent√©ly szint√©n. Gyakorlatilag a teljes Durbar t√©r megsemmis√ľlt, √©s a Freak Street legt√∂bb h√°za is.

Advertisement

Igaza volt Mr. Shugatnak. A Majomkirály tényleg visszatért.

Kuty√°k Katmanduban