Vajon melyik volt magyar futballista mondta ezt most? Mészöly Kálmán? Göröcs Titi? Nyilasi Tibi? A válasz viccesebb, mint gondolnád.

Advertisement

Ezt a mondatot ugyanis nem a hatvanas évek (mai szemmel) aranykorának valamelyik veteránja mondta, nem is a hetvenes-nyolcvanas évek legendái, hanem az a Lipcsei Péter, aki öt éve vonult csak vissza.

Az idézet egész pontosan így hangzik – a most a Fradi U21-es csapatának edzőjeként dolgozó Lipcsei arról beszélt a Nemzeti Sportnak, hogy miért vágta ki a keretből a nem megfelelő mentalitású játékosát:

Ütni kell őket, másból nem értenek. Már tilos cirógatni, babusgatni ezeket a srácokat, mert így sem elég kemények. Hiányzik belőlük az a fajta rajongás, játékszenvedély, ami bennünk megvolt. Az, hogy túlórázzanak, hogy maguktól menjenek be, például, a konditerembe, már-már elképzelhetetlen.

Advertisement

Mondja ezt az a Lipcsei, akinek aktív évei a magyar foci látványos haldoklásával estek egybe. Ez még akkor is igaz, ha ő legalább egy évet egy jó európai csapatban focizott, és ha nincs az a súlyos sérülése, vélhetően jóval többre viszi. Így viszont hazajött külföldről, és még tíz évet lenyomott a mélypontját élő Fradiban, a válogatottal pedig a legközelebb a jugoszlávok elleni 1-7-tel és 0-5-tel jutott a sikerhez.

Sőt, valószínűleg ő tényleg sokkal elhivatottabb és profibb szemléletű volt, mint a játékostársai többsége, de hogy már itt tartunk, hogy ez a generáció bezzegrégenezik, az tényleg abszurd egy kicsit. Ki fog előállni azzal legközelebb, hogy mi még magunktól mentünk a konditerembe? Kenesei Krisztián? Horváth Feri?? Telek Manci?!?

Advertisement

Vicces félreértésekre adhat okot még a “játékszenvedély” kifejezés használata: Lipcsei nyilvánvalóan a futball iránti szenvedélyre gondolt, viszont időről időre megjelennek találgatások/pletykák arról, hogy pont a játékszenvedély hiányával nem lehet vádolni a maiakat (sem).

(via Nemzeti Sport)

Share This Story

Get our newsletter