This is a platform for User Generated Content. G/O Media assumes no liability for content posted by Kinja users to this platform.

​A magyarok utálják a szomszédaikat

Illustration for article titled ​A magyarok utálják a szomszédaikat

A nyugat-európaiakkal rokonszenveznek a magyarok, a kelet- és a közép-európaiakkal pedig nem rokonszenveznek. Ez egy felmérésből derült ki, amely rengeteg tetszési indexet tartalmaz.

Advertisement

A Psyma Hungary Kft. 2013 novemberében végzett közvélemény-kutatása szerint - az MTI ismerteti - a résztvevők mindegyik nyugat-európai országról pozitívan nyilatkoztak. A legtöbben Ausztriát szeretik (93 százalék), utána Nagy-Britannia (91 százalék), Németország és Svájc (90 százalék) jön.

A közép-európaiak közül nincs baj Horvátországgal (82 százalék) és Lengyelországgal (77 százalék). A keleti és délkeleti szomszédokkal viszont van baj: a lista utolsó három helyén Románia, Szerbia és Ukrajna áll (42, 38, illetve 36 százalék). A rokonszenvek és ellenszenvek alapján erőteljes nyugati-keleti választóvonal rajzolódik ki. A földrajzi közelségnek is fontos szerepe van: a megkérdezettek elsősorban a szomszédos országokat nem bírják.

Advertisement

A nyugat-kelet itt is bejátszik: nemcsak Ausztria és Horvátország megítélése pozitív, Szlovénia (67 százalék) és Csehország (66 százalék) sem idegesíti a magyarokat, sőt kissé meglepő módon Szlovákia sem, ami 59 százalékot kapott. A nagyhatalmak közül az USA-t szeretik a magyarok (de csak mérsékelten: 76 százalék), Oroszországot és Kínát meg nem (51, illetve 48 százalék).

Kommentár: mindig mondtam, hogy a magyar lakosság igazából német lakosság szeretne lenni, tessék, itt a bizonyíték.

Share This Story

Get our newsletter