Ma jelent meg a t√°rsadalmak j√≥ll√©t√©t vizsg√°l√≥, f√©l√©vente megjelenŇĎ Society at a Glance tanulm√°ny legfrissebb sz√°ma, melybŇĎl kider√ľl, hogy a magyarok f√©lnek este hazamenni, nem b√≠znak v√°lasztott vezetŇĎikben, azt√°n √∂ngyilkosok lesznek.

A dolgozatot a p√°rizsi sz√©khelyŇĪ OECD (Gazdas√°gi Egy√ľttmŇĪk√∂d√©si √©s Fejleszt√©si Szervezet) k√©sz√≠tette Gallup-adatokb√≥l, az sajnos nem der√ľl ki a nyilv√°nosan el√©rhetŇĎ r√©szbŇĎl, hogy mikor k√©sz√ľltek a felm√©r√©sek, na, elolvastam od√°ig, a korm√°ny n√©pszerŇĪs√©g√©re vonatkoz√≥ r√©sz 2012-es sz√°mokb√≥l van.

A Quartz készített néhány grafikont a legérdekesebb adatokból, kiszedtem a Magyarországra vonatkozó részeket.

A magyarok mind√∂ssze 58,9%-a v√°laszolt igennel arra a k√©rd√©sre, hogy ‚ÄěBiztons√°gban √©rzi mag√°t, ha lakhely√©n √©jszaka egyed√ľl s√©t√°l haza?‚ÄĚ, ami borzaszt√≥ alacsony, 13 sz√°zal√©kponttal marad el az OECD-√°tlag√°t√≥l, √©s amit nem is √©rtek. Az √©jjel vid√°man l√≥fr√°l√≥ norv√©gok (88,9%) √©s indon√©zek (89,7%) bezzeg nem par√°znak.

Advertisement

A 15 √©vn√©l idŇĎsebb magyarok 44,5%-a √©l h√°zass√°gban, ami szint√©n el√©g alacsony √©rt√©k: az OECD √°tlaga 52,4%, D√©l-Eur√≥pa 60‚Äď65% k√∂z√∂tt van.

Ez a korm√°nyos sz√°m az √∂sszes k√∂z√ľl a legfurcs√°bb annak f√©ny√©ben, hogy mindj√°rt els√∂prŇĎ t√∂bbs√©ggel fogj√°k √ļjrav√°lasztani a Fideszt: a ‚ÄěPercentage expressing confidence in national government‚ÄĚ, azaz az emberek h√°ny sz√°zal√©ka b√≠zik orsz√°g√°nak korm√°ny√°ban, a magyarok 23%-√°ra igaz. Mind√∂ssze Jap√°n, Csehorsz√°g √©s G√∂r√∂gorsz√°g lak√≥i m√©regetik ferd√©bb szemmel fŇĎn√∂keiket, az OECD-√°tlag 42,6%, a lista tetej√©n Sv√°jc √°ll 82,2%-kal.

Advertisement

75 √©ves v√°rhat√≥ √©lettartamunk 5,1 √©vvel marad el az OECD-√°tlagt√≥l √©s k√∂zel 8 √©vvel az √°tlagosan 82,8 √©s 82,7 √©vig √©lŇĎ sv√°jciakt√≥l √©s jap√°nokt√≥l. M√©g mindig jobb dolgunk van persze, mint az oroszoknak, akik √°tlag 69 √©vvel tervezhetnek.

√Ėngyilkoss√°gban toronymagasan vezet D√©l-Korea (33,3/100 000), Magyarorsz√°g 22,8/100 000-rel erŇĎsen lemaradva a m√°sodik. Jap√°nt az√©rt elŇĎzz√ľk. √Črdekes, hogy Magyarorsz√°g, D√©l-Korea √©s Jap√°n a vil√°g h√°rom tal√°n legel√∂regedettebb t√°rsadalma.

Advertisement

A grafikonok alapj√°n √∂sszess√©g√©ben valami olyasmi der√ľl ki, hogy Sv√°jc egy fullaszt√≥an kellemes hely, Magyarorsz√°g meg egy ilyen szomor√ļ kis par√°s iz√©. √Čn mondjuk j√≥l √©rzem ma magam, ne √ľljenek fel a p√°rizsi propagand√°nak.

Update

A korm√°nyba vetett bizalomra vonatkoz√≥ adatok 2012-es felm√©r√©sbŇĎl sz√°rmaznak, amikor az aktu√°lis magyar korm√°ny n√©pszerŇĪs√©ge a m√©lyponton volt. A m√≥dszertanr√≥l annyit √≠rnak, hogy 1000‚Äď4000 k√∂zti, 15 √©vn√©l idŇĎsebb embert k√©rdeztek meg. Ez kicsit √©rthetŇĎbb√© teszi a grafikont.