Itt az √©v egyik legfontosabb interj√ļja: Uj P√©ter minden l√©nyegeset elmes√©l a m√©diapiacr√≥l. B√°rmit le√≠rhatunk, m√©gis vesz√©lyben a sajt√≥szabads√°g. Hogy lehet ez? Ezt is elmagyar√°zza.

Egy rak√°s √ļj lap ‚Äď legink√°bb online √ļjs√°g ‚Äď indult 2010 √≥ta. A mindenhat√≥ Orb√°n Viktorr√≥l, a rettegett Simicska Lajosr√≥l vagy a g√°tl√°stalan L√°z√°r J√°nosr√≥l b√°rmilyen jelzŇĎ le√≠rhat√≥ k√∂vetkezm√©nyek n√©lk√ľl. Egy √ļjs√°g√≠r√≥ sem √ľl b√∂rt√∂nben korm√°nyellenes v√©lem√©nye miatt. Egy csom√≥an m√©gis a sajt√≥szabads√°g v√©g√©rŇĎl besz√©lnek. Nem hatalmas ellentmond√°s ez? L√°tsz√≥lag igen, igaz√°b√≥l a legkev√©sb√© sem.

UP j√≥ kis interj√ļt adott a M√©diapiacnak, amiben p√©ld√°ul ezt a l√°tsz√≥lagos ellentmond√°st is feloldja. Ha k√≠v√°ncsi vagy arra, hogy is √°ll a szabad ‚Äď √©s a mindenf√©le egy√©b ‚Äď sajt√≥ helyzete Magyarorsz√°gon, olvasd el, m√©g csak nem is hossz√ļ!

A ny√°lelv√°laszt√°st elind√≠tand√≥ itt van p√°r erŇĎsebb id√©zet:

‚Äď Ami 2010 √≥ta lezajlott k√∂r√ľl√∂ttem, h√°t... arra t√©nyleg nem tudok m√°st mondani: egy eur√≥pai demokr√°ci√°ban m√°r az erdŇĎben lenne a helyem, egy j√≥k√©pŇĪ Kalasnyikovval.

‚Äď Majd ha lesznek megint szocialista korm√°nyok, akkor megint szeretni fognak. Egy√©bk√©nt nem lesznek. Leszarom.

‚Äď Maffiam√≥dszerekkel pr√≥b√°ltak megfojtani, de ment√ľnk tov√°bb. Ez van.

‚Äď Egy 2011-es interj√ļban azt √°ll√≠totta, a politikus bar√°tk√©nt vagy csicskak√©nt tekint az √ļjs√°g√≠r√≥ra. Ebben van v√°ltoz√°s? ‚Äď Van, persze. Most m√°r csak csicskak√©nt.

‚Äď A Fidesz m√°r k√≠nj√°ban pr√≥b√°lja √©letben tartani az MSZP-t, hogy √ļgy l√°tsszon, mintha m√©g mindig vesz√©lyes lenne r√°.

‚Äď A sajt√≥ban annyival rosszabb a helyzet, hogy itt a piac szinte teljesen megszŇĪnt, a p√©nzek nagyobbik r√©sz√©t gyakorlatilag a politika tudja mozgatni. Nem csak az √°llami k√∂lt√©seket, de az √°llamhoz vagy a hatalomhoz kapcsol√≥d√≥ sz√°mtalan bar√°ti v√°llalkoz√°s k√∂lt√©seit, azt√°n a hozz√°juk harmadik sorban, egy kis anyagi elŇĎny, koncesszi√≥, strat√©giai partners√©g, miegy√©b rem√©ny√©ben kapcsol√≥d√≥ c√©gek p√©nzeit is.

‚Äď A rekl√°mpiac hatvan-nyolcvan sz√°zal√©ka politikailag ir√°ny√≠tott vagy ir√°ny√≠that√≥. Ezt most tov√°bb k√∂zpontos√≠tj√°k sz√©pen.

‚Äď Az a baja az ilyen t√≠pus√ļ hatalmi strukt√ļr√°knak, hogy egyre ink√°bb bez√°r√≥dik a saj√°t maga √°ltal uralt inform√°ci√≥√°raml√°sba, egyre kev√©sb√© jutnak el hozz√° val√≥di inform√°ci√≥k, emiatt egyre kev√©sb√© kompetens d√∂nt√©seket hoz, vagy ha √ļgy tetszik, egyre butul.

Advertisement

H√ļ, ettŇĎl az interj√ļt√≥l m√©g √©n is rendszerv√°lt√≥ hangulatba ker√ľltem, ez√©rt levezet√©snek, mint ilyen helyzetekben mindig, a Cock Sparrer egy√ľttes Take Them All c√≠mŇĪ sz√°m√°hoz fordultam:

[Nem direkt tartok Uj P√©ter-napot: d√©lben kiposztoltam a szuper fot√≥t r√≥la, azt√°n d√©lut√°n a kezebe ker√ľlt ez az √≠r√°s, amit t√©nyleg nem lehetett nem kiposztolni.]