Nem sok j√≥val kecsegtet az √©letre, ha az ember m√°r kamaszkor√°ban egy magyar b√∂rt√∂nben t√∂ltel√©k, de a sz√∂rnyŇĪs√©gek mellett itt egy apr√≥ pozit√≠vum: a fiatalkor√ļak ruh√°ja tiszta Dashing Tweeds, a londoni csodagyapj√ļ.

Az angol manufakt√ļr√°t Guy Hills fot√≥s √©s Kirsty McDougall textiltervezŇĎ csin√°lja, fantasztikus modern mint√°kat k√©sz√≠tenek gyapj√ļb√≥l √©s f√©nyvisszaverŇĎ sz√°lakb√≥l. A k√©pen Hills √∂lt√∂nye a Shetland Jig 2 anyagb√≥l van, ehhez hasonl√≥ kock√°s anyaguk van m√©g 5‚Äď6 f√©le.

Ha nem vagyunk rabl√≥k vagy pand√ļrok, fiatalkor√ļ bŇĪn√∂zŇĎket a m√°sik k√©pen l√°that√≥ rabruh√°ban p√©ld√°ul Papp Boj√°na dokumentumfilmj√©ben, a B√∂rt√∂n rapben l√°thatunk, meg is k√©rdezt√ľk a rendezŇĎt, hogy ez csak koszt√ľm a filmben, vagy t√©nyleg √≠gy √∂lt√∂ztetik a rabokat:

Ez a sztenderd b√∂rt√∂ning, a fiatalkor√ļak√© (a felnŇĎttek√© k√©k), darabj√°t kb. hatezer√©rt sz√°m√≠tj√°k bent, ha elszakad, vagy ilyesmi.

A Shetland Jig 2 m√©tere 29 ezer forintba ker√ľl, ingnek ugyan nem alkalmas, de egy, a magyar b√∂rt√∂ninghez hasonl√≥ fazon√ļ ingkab√°thoz mintegy k√©t m√©terre lenne belŇĎle sz√ľks√©g.

Advertisement

Update

Ut√≥lag tudtam meg, hogy a posztban eredetileg l√°that√≥ k√©p Boj√°na filmj√©bŇĎl belsŇĎ haszn√°latra k√©sz√ľlt, a sz√∂veg √©s a c√≠mlapk√©p ennek megfelelŇĎen v√°ltozott.