A magyar rabruha menő angol textíliára hajaz

Nem sok jóval kecsegtet az életre, ha az ember már kamaszkorában egy magyar börtönben töltelék, de a szörnyűségek mellett itt egy apró pozitívum: a fiatalkorúak ruhája tiszta Dashing Tweeds, a londoni csodagyapjú.

Advertisement

Az angol manufaktúrát Guy Hills fotós és Kirsty McDougall textiltervező csinálja, fantasztikus modern mintákat készítenek gyapjúból és fényvisszaverő szálakból. A képen Hills öltönye a Shetland Jig 2 anyagból van, ehhez hasonló kockás anyaguk van még 5–6 féle.

Ha nem vagyunk rablók vagy pandúrok, fiatalkorú bűnözőket a másik képen látható rabruhában például Papp Bojána dokumentumfilmjében, a Börtön rapben láthatunk, meg is kérdeztük a rendezőt, hogy ez csak kosztüm a filmben, vagy tényleg így öltöztetik a rabokat:

Ez a sztenderd börtöning, a fiatalkorúaké (a felnőtteké kék), darabját kb. hatezerért számítják bent, ha elszakad, vagy ilyesmi.

Advertisement

A Shetland Jig 2 métere 29 ezer forintba kerül, ingnek ugyan nem alkalmas, de egy, a magyar börtöninghez hasonló fazonú ingkabáthoz mintegy két méterre lenne belőle szükség.

Update

Utólag tudtam meg, hogy a posztban eredetileg látható kép Bojána filmjéből belső használatra készült, a szöveg és a címlapkép ennek megfelelően változott.

Share This Story

Get our newsletter