MagyarorszĂĄg pĂłtolhatnĂĄ az ukrajnai fejlemĂ©nyek miatt elmaradĂł mezƑgazdasĂĄgi szĂĄllĂ­tĂĄsokat - mondta IrĂĄn budapesti nagykövete Debrecenben.

Mai MTI: "Morshedzadeh Mohammad Reza a kamarai vezetƑkkel Ă©s helyi ĂŒzletemberekkel folytatott talĂĄlkozĂłja utĂĄn az MTI Ă©rdeklƑdĂ©sĂ©re kifejtette: az ukrajnai zavargĂĄsok miatt jelentƑs kukorica-, mezƑgazdasĂĄgigĂ©p- Ă©s alkatrĂ©szszĂĄllĂ­tmĂĄnyok nem indultak el IrĂĄnba. Ezeket a szĂĄllĂ­tĂĄsokat MagyarorszĂĄg tudnĂĄ pĂłtolni.

Advertisement

MiklĂłssy Ferenc, a HajdĂș-Bihar Megyei Kereskedelmi Ă©s Iparkamara elnöke, az orszĂĄgos kamara alelnöke hozzĂĄtette: MagyarorszĂĄg Ă©rdekelt az IrĂĄnnal szembeni embargĂł tovĂĄbbi enyhĂ­tĂ©sĂ©ben Ă©s ösztönzi a magyar-irĂĄni gazdasĂĄgi egyĂŒttmƱködĂ©st. EmlĂ©kezetett rĂĄ, hogy az 1980-as Ă©vekben MagyarorszĂĄg 4-5. kĂŒlkereskedelmi partnere volt IrĂĄn, lĂ©nyegesen megelƑzve a szomszĂ©dos orszĂĄgokat. Most fordĂ­tott a helyzet: valamennyi szomszĂ©dos orszĂĄgnak jelentƑsebb a kapcsolata IrĂĄnnal, mint MagyarorszĂĄgnak.

IrĂĄn nagykövete ezzel összefĂŒggĂ©sben az MTI tudĂłsĂ­tĂłjĂĄnak elmondta: az 1980-as Ă©vekben 500 milliĂł dollĂĄros volt a kereskedelmi forgalom a kĂ©t orszĂĄg között, most ez 30-40 milliĂł dollĂĄr.