Magyarország pótolhatná az ukrajnai fejlemények miatt elmaradó mezőgazdasági szállításokat - mondta Irán budapesti nagykövete Debrecenben.

Mai MTI: "Morshedzadeh Mohammad Reza a kamarai vezetőkkel és helyi üzletemberekkel folytatott találkozója után az MTI érdeklődésére kifejtette: az ukrajnai zavargások miatt jelentős kukorica-, mezőgazdaságigép- és alkatrészszállítmányok nem indultak el Iránba. Ezeket a szállításokat Magyarország tudná pótolni.

Advertisement

Miklóssy Ferenc, a Hajdú-Bihar Megyei Kereskedelmi és Iparkamara elnöke, az országos kamara alelnöke hozzátette: Magyarország érdekelt az Iránnal szembeni embargó további enyhítésében és ösztönzi a magyar-iráni gazdasági együttműködést. Emlékezetett rá, hogy az 1980-as években Magyarország 4-5. külkereskedelmi partnere volt Irán, lényegesen megelőzve a szomszédos országokat. Most fordított a helyzet: valamennyi szomszédos országnak jelentősebb a kapcsolata Iránnal, mint Magyarországnak.

Irán nagykövete ezzel összefüggésben az MTI tudósítójának elmondta: az 1980-as években 500 millió dolláros volt a kereskedelmi forgalom a két ország között, most ez 30-40 millió dollár.

Share This Story

Get our newsletter