Magyarorsz√°g p√≥tolhatn√° az ukrajnai fejlem√©nyek miatt elmarad√≥ mezŇĎgazdas√°gi sz√°ll√≠t√°sokat - mondta Ir√°n budapesti nagyk√∂vete Debrecenben.

Mai MTI: "Morshedzadeh Mohammad Reza a kamarai vezetŇĎkkel √©s helyi √ľzletemberekkel folytatott tal√°lkoz√≥ja ut√°n az MTI √©rdeklŇĎd√©s√©re kifejtette: az ukrajnai zavarg√°sok miatt jelentŇĎs kukorica-, mezŇĎgazdas√°gig√©p- √©s alkatr√©szsz√°ll√≠tm√°nyok nem indultak el Ir√°nba. Ezeket a sz√°ll√≠t√°sokat Magyarorsz√°g tudn√° p√≥tolni.

Mikl√≥ssy Ferenc, a Hajd√ļ-Bihar Megyei Kereskedelmi √©s Iparkamara eln√∂ke, az orsz√°gos kamara aleln√∂ke hozz√°tette: Magyarorsz√°g √©rdekelt az Ir√°nnal szembeni embarg√≥ tov√°bbi enyh√≠t√©s√©ben √©s √∂szt√∂nzi a magyar-ir√°ni gazdas√°gi egy√ľttmŇĪk√∂d√©st. Eml√©kezetett r√°, hogy az 1980-as √©vekben Magyarorsz√°g 4-5. k√ľlkereskedelmi partnere volt Ir√°n, l√©nyegesen megelŇĎzve a szomsz√©dos orsz√°gokat. Most ford√≠tott a helyzet: valamennyi szomsz√©dos orsz√°gnak jelentŇĎsebb a kapcsolata Ir√°nnal, mint Magyarorsz√°gnak.

Ir√°n nagyk√∂vete ezzel √∂sszef√ľgg√©sben az MTI tud√≥s√≠t√≥j√°nak elmondta: az 1980-as √©vekben 500 milli√≥ doll√°ros volt a kereskedelmi forgalom a k√©t orsz√°g k√∂z√∂tt, most ez 30-40 milli√≥ doll√°r.