A Magyar Idők a jelenlegi politikai körülmények között kormánypárti lesz

Illustration for article titled A Magyar Idők a jelenlegi politikai körülmények között kormánypárti lesz

Régebb óta szó volt róla, hogy átnevezik a Napi Gazdaságot, amit a Magyar Nemzet korábbi főszerkesztője, Liszkay Gábor vett meg az Orbán–Simicska-háború legszórakoztatóbb időszaka után.

Advertisement

Az újság átalakulása már tavaly áprilisban kezdődött, most ért a leglátványosabb fázishoz. Így első ránézésre pár dolog feltűnt a honlapjukkal kapcsolatban:

  • Nagyon türkiz-fehér, kábé mint az Origo régebben.
  • Kevés a kép, de nagyon szellős, ami nem lenne baj.
  • Számomra valahogy mégsem olyan átlátható, nagyon fura a kiemelések hiánya egy olyan oldalon, ahogy egyszerre három egyenértékű hasáb is van. Nem tudom, mi fontosabb, és mi kevésbé fontos.
  • Szerintem nagyon zavaró, ha a cím – vagy bármelyik eleme egy posztnak, cikknek – csupa nagybetűvel van szedve.
  • A cikkoldalak viszont elég jól olvashatóak.
  • A logó kicsit sok nekem, mármint külön van egy rövidítéses embléma, meg kiírva a név is.
  • Kommentszekciót nem találtam :(

Ezek viszont teljesen ízlésbeli kérdések, az újság tartalmára vonatkozóan inkább a saját beköszöntőjükből idézek pár részt.

Advertisement

Kezdődik egy erős utalással a Magyar Nemzetre:

...az elmúlt hónapokban olyan űr támadt a hazai országos politikai napilapok piacán, amelyet reményeink szerint a Magyar Idők tud majd színvonalasan betölteni.

Advertisement

Aztán vallási párhuzam és elmélkedés a nyomtatott lapok szerepéről a internet korában:

Ahogy az Úr az időt részekre tagolta, a teremtést is hat nap alatt vitte végbe, a hetediken pedig megpihent. Ezt a ritmust követi a napilap is. A percre kész online világgal szemben – aminek természetesen azért mi is részesei leszünk – a naprakész újságban még létezik az emberi alkotómunka és az európai kultúra periodikus lüktetése: a lapzárta, a megismerés és a megértés időszaka, majd az újabb nekirugaszkodás a következő lapzártáig. Nem kell folyamatosan beszélni; ám szeretnénk, hogy amikor szólunk, annak súlya legyen.

Advertisement

Hitvallás és egy kis utalás a menekültekre:

Konzervatív, hazafias, de európai szellemben kívánjuk az újságot szerkeszteni, miként a magyar szellem is Európa sajátos, de organikus és eltagadhatatlan része, s hiszünk benne, hogy ez az új idő – hétköznapibb nevén: a XXI. század – egyben magyar idő is lesz. Magyarként vagyunk európaiak, a magyar szellemi honvédelem mellé pedig e rohamléptekkel változó világban fel kell zárkóznia az európai szellemiség megóvásának is. Ma sincs ennél időszerűbb program: küzdeni azért, hogy Magyarország magyar ország maradjon; tágabb hazánk, Európa pedig Európa legyen.

Advertisement

Ismét hitvallás és kijelentik, hogy igen, a Magyar Idők kormányközeli lap – ez eddig sem volt titok, úgyhogy egy ilyen kijelentéssel inkább vonzóvá teszik a lapot azok számára, akik ilyet szeretnének olvasni, semmint elijesztenének másokat:

Támogatunk minden politikai, gazdasági és kulturális erőt, amely osztozik az országmentő és országépítő célokban; s következetesen bírálni fogjuk azokat, akik ezzel ellentétes érdekeket képviselnek. Ezen elvek alapján lapunk a jelenlegi politikai körülmények között kormánypárti lesz.

Share This Story

Get our newsletter