This is a platform for User Generated Content. G/O Media assumes no liability for content posted by Kinja users to this platform.

A magyar Batman-zongorát dicséri a Guardian

Illustration for article titled A magyar Batman-zongorát dicséri a Guardian

Van, akinek Star Trek-űrhajók jutnak eszébe a Bogányi Gergely zongoraművész nevéhez fűződő hangszerről, de az angol lapnak Batman: nemcsak a zongora áramvonalas kinézetét dicsérik.

Advertisement

Könnyed, légies, tiszta, űrbéli hangzás – ilyesmi kifejezéseket használ az újság, Bogányi, illetve Horváth Tamás, a Bartók Rádió hangmérnöke és Gerald Calyton négyszeres Grammy-díjas művész nyomán, aki szintén játszott rajta debütáló előadásán a Zeneakadémián.

Advertisement

A hangszer különlegessége, hogy 130 éve ez a hangversenyzongora első olyan nagy megreformálása, ahol elsősorban a hangzáson, és nem a formán volt a hangsúly. A Guardian szerint a hangzás a hangerő-orientált romantika korabeli zongorák előtti könnyedséget és finomságot idézi. Ezt a sima hangzást Beregszászy Lajos 19. századi zongorakészítő akkoriban elvetett javaslatainak alkalmazásával sikerült elérni.

Advertisement

A zongora fejleszétése közel egymillió euróba került, az év második felében lehet megvásárolni, a lapok szerint 200 ezer euróba, azaz több mint hatvan millió forintba fog kerülni egy darab.

Advertisement
Illustration for article titled A magyar Batman-zongorát dicséri a Guardian

Azt, hogy a Bogányi-zongora mennyire maradandó újítás a hangszertörténetben, majd az idő dönti el – fontos kérdés, hogy évek, évtizedek múltával hogy fog szólni.

Share This Story

Get our newsletter