Az √©jszaka nagy k√©rd√©se, hogy a Ludwig elŇĎter√©ben t√°boroz√≥ √Ėsszefog√°s a kort√°rs mŇĪv√©szet√©rt csoport Faceookos k√∂zlem√©nyeiben mi√©rt ragasztja √∂ssze olyan furcs√°n a szavakat, mint szeg√©ny Horn Gyula annak idej√©n. Elromlott a space billentyŇĪ? Nem utalta a p√©nzt az eur√≥pa√ļni√≥? Idem√°solom az este 11-kor kiadott furcsa nyilatkozat elej√©t. Mi lehet a megold√°s?

2013 m√°jus 9-√©n az√Ėsszefog√°s a Kort√°rs MŇĪv√©szet√©rt tiltakoz√°sul elfoglalta a Ludwig M√ļzeum nyilv√°noselŇĎter√©t. A m√ļzeumot az √©jszaka folyam√°n az ajt√≥t blokkolva nyitva tartjuk, √©sv√°rjuk a csatlakozni k√≠v√°n√≥kat.

Az akci√≥ sor√°neredetileg kitŇĪz√∂tt c√©lokat, elsŇĎsorban a kultur√°lis d√∂nt√©sek √°tl√°that√≥s√°g√°t,valamint a nyilv√°noss√°g helyre√°ll√≠t√°s√°t szem elŇĎtt tartva ‚Äď a t√∂bb sajt√≥org√°numban megjelent t√©ves √©rtelmez√©st helyesb√≠tendŇĎ- nem k√≠v√°nunk a lehets√©ges igazgat√≥k szem√©ly√©vel kapcsolatban √°ll√°st foglalni.

A korm√°ny.hu oldalon ma 15:28-kor megjelent, azakci√≥ra utal√≥ k√∂zlem√©nnyel kapcsolatban az √Ėsszefog√°s a Kort√°rs MŇĪv√©szet√©rt f√≥ruma k√∂vetkezŇĎket tartja fontosnak megosztani a nyilv√°noss√°ggal:

A hiszt√©rikuspolitikai hangulatkelt√©s v√°dj√°t visszautas√≠tjuk. Ezzel szemben ez egy higgadt,szakmai f√≥rum, amely a kultur√°lis k√∂z√©let√ľnket jelenleg meghat√°roz√≥√°tl√°thatatlan d√∂nt√©si folyamatok ellen k√≠v√°n fell√©pni.

Sz√°munkra a2008-as gyakorlat nem hivatkoz√°si alap.A kor√°bbi √©s a jelenlegi antidemokratikus gyakorlattal, s a kult√ļra t√∂bbter√ľleten √©rv√©nyes√ľlŇĎ mŇĪk√∂d√©sk√©ptelens√©g√©vel szemben a r√©szv√©teli demokr√°cia √©sszakmais√°g szempontjainak √©rv√©nyes√≠t√©s√©t k√∂vetelj√ľk. Az √∂nk√©nyesen, szakmaiegyeztet√©sek n√©lk√ľl meghozott d√∂nt√©sek sora (MMA, MŇĪcsarnok, Nemzeti Gal√©ria) k√©nyszer√≠tetteaz akci√≥ban r√©sztvevŇĎ szakmabelieket √©s civileket a polg√°ri engedetlens√©geszk√∂zeinek alkalmaz√°s√°ra.