This is a platform for User Generated Content. G/O Media assumes no liability for content posted by Kinja users to this platform.

A lovakat meg lehet tanítani, hogy szóljanak, ha fáznak!

Illustration for article titled A lovakat meg lehet tanítani, hogy szóljanak, ha fáznak!

Cecilie M. Mejdell norvég állatorvos lójelnyelve segítségével az állatok maguk tudják jelezni, ha kéne a takaró, és azt is, ha túl melegük van. És azt is, ha tök jól vannak úgy, ahogy vannak.

Advertisement

„Kultúránkban gyakori a lovak betakarása, de túltakargatjuk őket, van, hogy még nyáron is” – foglalta össze a problémát Mejdell a lovakkal foglalkozó The Horse-nak. A túlzott takargatás nemcsak azért probléma, mert túlhevítheti az állatokat, hanem azért is, mert megakadályozza őket a kurkászásban. „Fontos tudnunk, mit akar maga a ló” – tette hozzá Mejdell.

Az állatorvos és kollégái három egyszerű jelet tanítottak meg a lovaknak:

  • adj rám takarót
  • vedd le a takarót
  • jól vagyok, ahogy vagyok

23 állatnak tanították meg az egyszerű ábécét, amit a lovak átlagosan 11 nap után már tudtak használni. Változatos időjárási körülmények között, mínusz 15-től plusz 20 fokig tesztelték az állatokat és a nyelvet, és azt találták, hogy működik: a lovak egyértelműen megmondták, mit szeretnének. Az állatok egyéni preferenciái mellett egyértelmű összefüggés volt a hőmérséklet és a takargatás között.

Advertisement

Forrás: The Horse, fotó: Five Furlongs

Share This Story

Get our newsletter