Cecilie M. Mejdell norv√©g √°llatorvos l√≥jelnyelve seg√≠ts√©g√©vel az √°llatok maguk tudj√°k jelezni, ha k√©ne a takar√≥, √©s azt is, ha t√ļl meleg√ľk van. √Čs azt is, ha t√∂k j√≥l vannak √ļgy, ahogy vannak.

‚ÄěKult√ļr√°nkban gyakori a lovak betakar√°sa, de t√ļltakargatjuk ŇĎket, van, hogy m√©g ny√°ron is‚ÄĚ ‚Äď foglalta √∂ssze a probl√©m√°t Mejdell a lovakkal foglalkoz√≥ The Horse-nak. A t√ļlzott takargat√°s nemcsak az√©rt probl√©ma, mert t√ļlhev√≠theti az √°llatokat, hanem az√©rt is, mert megakad√°lyozza ŇĎket a kurk√°sz√°sban. ‚ÄěFontos tudnunk, mit akar maga a l√≥‚ÄĚ ‚Äď tette hozz√° Mejdell.

Az √°llatorvos √©s koll√©g√°i h√°rom egyszerŇĪ jelet tan√≠tottak meg a lovaknak:

  • adj r√°m takar√≥t
  • vedd le a takar√≥t
  • j√≥l vagyok, ahogy vagyok

23 √°llatnak tan√≠tott√°k meg az egyszerŇĪ √°b√©c√©t, amit a lovak √°tlagosan 11 nap ut√°n m√°r tudtak haszn√°lni. V√°ltozatos idŇĎj√°r√°si k√∂r√ľlm√©nyek k√∂z√∂tt, m√≠nusz 15-tŇĎl plusz 20 fokig tesztelt√©k az √°llatokat √©s a nyelvet, √©s azt tal√°lt√°k, hogy mŇĪk√∂dik: a lovak egy√©rtelmŇĪen megmondt√°k, mit szeretn√©nek. Az √°llatok egy√©ni preferenci√°i mellett egy√©rtelmŇĪ √∂sszef√ľgg√©s volt a hŇĎm√©rs√©klet √©s a takargat√°s k√∂z√∂tt.

Advertisement

Forrás: The Horse, fotó: Five Furlongs