A londoni magyarok háromnegyede nem költözne haza a közeljövőben

5200 zömmel Londonban élő magyart kérdezett meg az MTA Társadalomtudományi Kutatóközpont Kissebségkutató intézete azon kutatás során, melyből kiderül, hogy a kint élők 35%-a a következő öt évben biztosan nem, 38%-a egyáltalán nem tervezi a hazaköltözést.

Bár a kutatás nem reprezentatív, és az adatfelvétel online zajlott, a számok mégis sokat elmondhatnak a kint élő magyarok egy meghatározó csoportjáról. Az adatgyüjtés a SpeakEasy projekt által készített Menjek/Maradjak dokumentumfilm apropóján, velük együttműködésben készült.

Advertisement

Az adatokból kiderül az is, hogy a megkérdezettek kétharmada 2010 után érkezett Nagy-Britanniába, legtöbben 2012-ben.

A nemek szerinti megoszlás a kitöltők körében kiegyensúlyozott volt (49,2% nő, 50,8% férfi), 72,2%-uk 25 és 40 év közötti.

Nekem nem meglepő a három legfőbb ok, amiért a kint élők elhagyták Magyarországot: ezek a magasabb életszínvonal lehetősége, az itthoni rossz gazdasági körülmények és a jobb munkahely lehetősége.

Advertisement

A rossz politikai helyzetet az válaszadók kb. 47%-a jelölte meg a kiköltözés okaként. Többségük (70,1%) jelenleg munkát vállal, 16,1%-uk tanul, vagy nem dolgozik, 13,8%-uk alkalmi munkákból él. Többségük elégedett jelenlegi helyzetével, alig több mint egytizedük érzi úgy, hogy helyzetük nem javult, hanem rosszabbodott, mióta Nagy-Britanniában él.

Advertisement

A Menjek/Maradjak dokumentumfilmet június 13-án mutatják be a Trafóban, hat portrén keresztül mutatja majd be a londoni fiatal magyarok mindennapjait.

Londoni magyar vagy? Vagy csak simán nem Magyarországon élő magyar? Írd meg kommentben, te miért vagy ott, ahol, és mikor jönnél haza!

Share This Story