√Āprilisban Albert √∂sszerakott egy frank√≥ list√°t arr√≥l a t√≠z dologr√≥l, amik szerinte nagyon is szerethetŇĎ helly√© teszik Magyarorsz√°got. Ha √∂sszerakn√©k √©n is egy ilyen list√°t, akkor azon nagyon elŇĎkelŇĎ helyen szerepeln√©nek haz√°nk arbor√©tumai, botanikus kertjei, fŇĪv√©szkertjei.

Tavaly okt√≥berben voltunk elŇĎsz√∂r az Alcs√ļti arbor√©tumban, ami m√°r akkor belopta mag√°t a sz√≠vembe, most pedig kihaszn√°lva a november eleji remek idŇĎt, √ļjra visszament√ľnk. √Čs milyen j√≥l tett√ľk! A lenyŇĪg√∂zŇĎ ŇĎszi sz√≠nek, a park v√°ltozatos √©s romantikus √∂sv√©nyei, izgalmas √©p√ľletmaradv√°nyai, a szesz√©lyes partvonal√ļ t√≥, a rengeteg n√∂v√©nyfaj hossz√ļ √≥r√°kra k√©pesek marasztalni a l√°togat√≥kat. M√©g egy kis magyar Angkor (az egykori p√°lmah√°z romjai) is tal√°lhat√≥ itt!

A József nádor által az 1820-as években létrehozott angolparkról így ír a hivatalos honlap:

Az Alcs√ļti Arbor√©tum n√∂v√©nyzete a XIX. sz√°zadi n√∂v√©nytelep√≠t√©s eredm√©nyek√©nt egy 540 fajb√≥l √°ll√≥ f√°s n√∂v√©nygyŇĪjtem√©ny. A legszebb √©s legidŇĎsebb p√©ld√°nyai k√∂z√∂tt plat√°nok, t√∂r√∂k mogyor√≥k, tulip√°nok, vasf√°k, v√©rb√ľkk√∂k, mocs√°rciprusok, jegenyefenyŇĎk, √©s jap√°nak√°cok tal√°lhat√≥k, de √©rt√©kes a h√°rs,- juhar-, t√∂lgy- √©s gesztenye-fajok gyŇĪjtem√©nye is.

Advertisement

K√©sz√≠tettem p√°r k√©pet kedvcsin√°l√≥ul, azoknak, akik m√©g esetleg nem j√°rtak az alcs√ļti paradicsomban:

Advertisement

Advertisement

Advertisement

Advertisement

Advertisement

Advertisement

Advertisement

Advertisement

Advertisement

Advertisement

Advertisement