Ugye szerinted is ez a legmenőbb budapesti épület?

A Körszállót mindenki ismeri, legalábbis kívülről egész biztosan. A hatvanas években Budapest legcoolabb épülete volt, és még ma sincs igazán párja. De milyen a szálloda belülről? Tortaszelet-alakjuk van a szobáknak, és még kapható Cinzano a tetőteraszon? Egy sereg csodás új és régi fotó segít a válaszokban!

Egy csipetnyi 1967

A Budapest Szálloda idén lesz 48 éves, és ugyan nem ámítja magát senki azzal, hogy ma is ez lenne a legmenőbb fővárosi szálloda, még mindig él és virul, a kultikus épület pedig hatalmas kedvencem, pláne, hogy még csak ehhez hasonló sem található a városban.

Advertisement

Sokáig csak kívülről rajongtam érte, aztán gyors egymásutánban kétszer is eljutottam a szálloda bárjáig: előbb Koncz Zsuzsa, majd Szörényi Levente is oda beszélt meg egy interjút, és már ezek a látogatások is felértek egy-egy időutazással (és itt most nem az interjúalanyokra gondolok).

Azóta is eszembe jut néha, ha elhaladok az épület előtt, hogy vajon az emeleti folyosók is olyanok-e, hogy még mindig feltűnhetne bennük a fiatal Bujtor István garbóban és napszemüvegben, és valamelyik szobában nem egy bubifrizurás Tordai Teri igazgatja-e épp a műszempilláját. Most pedig gondoltunk egyet, és megnéztük a saját szemünkkel.

A jó hír az, hogy a szálloda vezetése is felismerte, a legfőbb vonzereje a múltjában rejlik, és a Körszálló eddigi nagy felújításai sem vágták haza a hangulatot, habár megmaradt egy kis kilencvenes évek-feeling. Igaz, nincs már meg a tetőteraszon az egykori Panoráma, majd később Cola Bar, amely annak idején a kevés éjszakai szórakozóhely egyike volt a városban, és a lambériát is egyszerű faburkolatra cserélték, de a folyosói bőrfotelek, a böhöm szobakulcsok és az étteremben látható, negyven évvel ezelőtti fotók mind-mind az egykori aranykort idézik.

Választ kaptunk arra a kérdésre is, hogy vajon a szobák ilyen tortaszelet alakúak-e, ami a körből logikusan következne, de sajnos nem, egyedül a folyosó emlékeztet arra, hogy valójában egy 33 méter átmérőjű körben vagyunk. Viszont a hengeralaknak köszönhetően tényleg páratlan a panoráma: a legfelső, 15. emeletről belátni a város jó részét, Pestet ugyanúgy, mint a Várat vagy a közeli budai hegyeket. Még szerencsénk is volt, mert pont egy napsütéses januári napot fogtunk ki.

Advertisement

Budapest, ha egy normális ország fővárosa lett volna

A maga idejében a Körszálló (tervezte: Szrogh György) a maga 64 méterével az egyik legmagasabb budapesti toronyház volt, de még ma is hatodik, ha a tévétornyokat, erőműveket, templomokat és a Parlamentet nem számoljuk, a szállodák közül pedig még mindig a legmagasabb az egész országban. (Kezdetben a tetőterasz még nem volt befedve, akkoriban az öngyilkosjelöltek kedvelt célpontja is volt, ma már az ablakok sem nyithatóak azon a szinten.)

Advertisement

Bár annak idején a szocialista luxust hirdette, és kezdetben a vendégkör is exkluzív volt, ma már a Hotel Budapest inkább turistaszálló, ahová ma már sok diákcsoport is jön, de lényegesen több a távol-keleti, orosz és ukrán vendég is, mint a válság előtt, amikor még a német vagy az osztrák vendégből volt több. A konferenciaszálló-jelleg miatt pedig jönnek itthonról is néha, de a vendégek túlnyomó többsége továbbra is külföldi.

Újkorában a szálló számos magyar filmben is szerepelt, hiszen ideális volt arra a szerepre, hogy bemutassa az új gazdasági mechanizmus korának Budapestjét, amely akkor épp próbált virágzó világvárosnak tűnni, nem pedig egy szocialista ország fővárosának. Az örökös és Az alvilág professzora című filmek például egyaránt 1969-ben készültek, mindkettőben nemzetközi bűnözők bukkannak fel, és a szálak a Budapest szállóban futnak össze. (Mellesleg látszik a másodikban a már említett lambéria is.)

Advertisement

Most pedig a Megdönteni Hajnal Tímeát stábja fedezte fel újra a szállót, és itt forgatták a bankett jeleneteit, és biztosan vannak, akik a hatvanas-hetvenes évek máshol már nem tapasztható hangulatát keresik a szállodában. (Jellemző egyébként, hogy megépülésekor sokan támadták a szokatlan formájú épületet.)

Tervben vannak ugyan további, kisebb-nagyobb felújítások, de remélhetőleg nem modernizálni próbálják majd, hanem, ha rám hallgatnak, inkább a korabeli dizájnt csempészik vissza, a nagyon komcsi külsőségek nélkül. És akkor a Hotel Budapest lehetne a szálloda, amely úgy néz ki, mint ahogy Budapest nézett volna ki a hatvanas években, ha egy normális ország fővárosa lett volna. Ha pedig valaki igazán merne nagyot álmodni, akkor megoldaná, hogy a henger forogjon is, és akkor tényleg ez lesz a legmenőbb épület az egész világon!

Advertisement

Új fotók: Nagy Attila/Cink, a régi fotókért köszönet Varga Szilviának.

Advertisement
Advertisement

A legfölső emeleti hall

Advertisement

Lakosztály a 15. emeleten

Advertisement

Fürdőszoba

Advertisement

Nappali

Advertisement

Körfolyosó

Advertisement

A lépcsőház

Advertisement

Panoráma a 14. emeletről

Advertisement

Az Országház

Advertisement

14. emeleti szobaajtók

Advertisement

Kilátás a hegyekre

Advertisement

A János kórház

Advertisement

A környéken sok a sportolási lehetőség

Advertisement

A napsütötte étterem

Advertisement

Az étterem falait Bara István remek divatfotói díszítik

Advertisement

Retro drapéria

Advertisement

Hangulatos

Advertisement

A szálló saját cukrászüzeme

Advertisement

A konyha

Advertisement

Terítve

Advertisement

Két csigalépcső is vezet a magasföldszintről, ahol az étterem, több különterem, kávéző található, le a recepcióhoz – ez az egyik

Advertisement

A körtorony a teraszról

Advertisement

Nyáron azért jobban pezseg az élet a teraszon

Advertisement

Az egyik különterem

Advertisement

Egy kisebb különterem

Advertisement

A másik csigalépcső a recepcióhoz

Advertisement

Zöld

Advertisement

A recepció

Advertisement

Manapság kevés szállóban van ilyen régimódi kulcs

Advertisement

Több mint 200 kulcs

Advertisement

Egyik csigalépcső alulról

Advertisement

Lounge

Advertisement

Másik csigalépcső alulról


Advertisement

Szrogh György: Budapest körszálló terve, 1964-67

Advertisement

Az építés három kezdeti fázisa: alapozás, majd csúsztatott zsalus betonozás

Advertisement

Az építés befejező szakaszai

Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement

Hangulatképek a szálló életéből


Advertisement

Étlap 1967-ből


Advertisement

Ungár Klára (Fidesz) 25 éves, kissé megtépázott választási plakátja a szálló oldalán, a Lórántffy lépcső mellett

Share This Story

Get our newsletter