A légkondis busz merénylet a budapestiek ellen

Illustration for article titled A légkondis busz merénylet a budapestiek ellen

Valami nem fér a fejembe. Ma délben, a legnagyobb hőség, kánikula, pokol, 33°C közepette indultam útnak Budáról a szerkesztőség felé, hogy elfogyasszam az utazás után jól megérdemelt céges ebédemet. Útközben kétszer főttem meg, és ezen már a puliszka sem segít.

Advertisement

Utaztatok már 65-ös busszal? Nem hosszú járat, tíz perc alatt végigmegy a Kolosy tértől a Fenyőgyöngyéig. Amikor ez aktuális volt, fel is szerelték a vonalat szép, modern, égszínkék Mercedesekkel. Ma fölszálltam rá, és elhűltem a fent uralkodó viszonyoktól. Vagyis elhűltem volna, ha az arcomba forró passzátként fújó ventilátorok hagynak erre bármi lehetőséget. A buszon 40-45 fokos hőség uralkodott, egy idős úr a második megállónál könyörögve fordult a buszvezetőhöz, hogy csináljon valamit.

A választ nem hallottam, az az igazság, nem is érdekel. Inkább megkérdem: tényleg, kellenek nekünk ezek az ablaktalan légkondis buszok?

Advertisement
Illustration for article titled A légkondis busz merénylet a budapestiek ellen

Mert ez itt így nem megy. És amúgy is, minek? A tömegközlekedési eszközökre szerelt légkondicionáló berendezések működtetése olyan technológiai, logisztikai-szervezési és pénzügyi erőforrásokat igénylő mutatvány, amihez, gondolom én, nincs meg a kellő háttér a BKV-nál, a BKK-nál, a fővárosnál, Budapesten. Nem tudom, hogy a városvezetők inkompetenciája, vagy a 9-es buszon vidéki iskoláscsoportot jegy és bérlet nélkül megállókon keresztül utaztató tanár nénik műve ez, akik fülem hallatára nyugtatják az ellenőrtől berezelt kislányokat, hogy gyereket úgysem büntetnek. Vagy lehet, hogy trükkök százai teszik?

Advertisement

Én mégis azt mondom:

Kérem, azonnali hatállyal, kivételesen sürgős eljárással töröljék el a légkondicionáló berendezéseket a budapesti tömegközlekedésből!

Különben a saját izzadtságukban rotyogó fővárosiak biztonsági kalapácsokkal esnek neki a vadonatúj buszoknak, belülről. Mert az előttem ülő, tisztességben megöregedett második kerületi polgár szívének sem tesz jót a kontraproduktív klímákból áradó ötvenfokos levegő.

Advertisement

Alternatíva, megoldás van: nagy, könnyen nyitható ablakokat a buszokra! Tetőablakokat, oldalt elhúzhatóakat, de lehetőleg ne kis pöttömöket, hanem négyzetmétereseket, nagyokat! Budapest klímája egyébként sem követeli meg a légkondit. Amire szükség van, az az árnyék és a szellő, aminek tökéletesen megfeleltethető a menetszél, a huzat! A tiszta, suhanó levegő a Margit hídon, egy Ikaruson vagy egy igazán nagy ablakossá átalalított Mercedesen sokkal jobb megoldás lenne a hőségmutyi megoldására, mint a részben működő, részben büdöset árasztó, visszataszító légkondik.

Ehhez nem kell hatástanulmány. Ez kipróbált modell!

Kép: Topical Press Agency/Getty Images

Share This Story

Get our newsletter