Illustration for article titled A legjobb idézetek a mai Orbán-interjúból

A miniszterelnök az új kormánypárti napilap promójaként adott hosszú és bölcs interjút, a legfontosabb gondolatokat külön kiemelem, ha nincs időd/türelmed végigolvasni.

Advertisement

Orbán Viktor ritkán ad rendes interjúkat, és akkor is kizárólag a barátinak nevezhető lapok kedvéért tesz kivételt, ami korábban a Magyar Nemzet volt, most pedig a Napi Gazdaság, melynek a főszerkesztője, Csermely Péter kérdezett, Orbán pedig válaszolt.

Egyrészt a múlt heti beszéde fontosabb elemeit ismételte meg újra, másrészt megerősített néhány keringő hírt: jön Rogán Antal fontosabb szerepe, akár évtizedekig maradhat a forint az euró helyett, nem akar köztársasági elnök lenni.

Advertisement

És akkor a hét kulcsidézet:

1. A Fideszt és a KDNP-­t az különbözteti meg a hullámlovas politikai ellenfelektől, hogy mi tudunk több dimenzióban gondolkodni. Ez a modern politikában kiveszőfélben lévő vonás, mert manapság minden a holnap reggelről, a jövő hétről vagy legfeljebb a következő választásról szól.

2. Az erő megvolt, használtuk is, a választók felhatalmazása alapján, de nem lehet mindig az erő nyelvén beszélni. Nem lehet állandóan hadba hívni, segítségért mozgósítani egy egész országot. Világossá kell tenni, hogy a küzdelem nem öncélú, hanem a kiegyensúlyozott, derűs és sikeres Magyarországért folyik.

3. Végre azzal foglalkozhatunk, amiért az egészbe belekezdtünk közel harminc éve. Eljött az ideje, megteremtettük az előfeltételeit, jöhet a polgári berendezkedés. Mindenki léphet egyet előre. Kényelmesebb, jólesőbb életkörülményeket teremthetünk azoknak, akik munkából élnek.

4. Minden foglalkozásnak vannak előfeltételei, a politikának is. Ez a folyamatos érdekütközések, az összecsapó ambíciók, az eltérő nézetek küzdelmének a világa, és aki ezt nem bírja anélkül, hogy elveszítené a hidegvérét, a jókedvét, a humorát, annak mást kell csinálnia. Nyugodt beletörődéssel figyelem ezeket a körülményeket, persze minden politikus szeretné, ha ezek nem lennének, de mindegyik tudja, hogy vannak és lesznek.

5. Egyetlen miniszter leváltását sem érzem időszerűnek, de tény, hogy június 6­-tól kezdve a miniszterekkel értékelni fogjuk a mögöttünk hagyott egy évet, a kormány munkáját, és külön az egyes államtitkárok tevékenységét.

6. Azt ugyan nem kívánom, hogy legyőzzenek minket a választásokon, de azt igen, hogy magyar nemzeti érdekek alapján álló, a magyar nemzetet kulturálisan, gazdasági érdekeiben és politikai szuverenitásában a nemzetközi térben megtartani akaró baloldala legyen végre az országnak. Úgy tűnik, ez még odébb van, de elismerem, hogy hősies erőfeszítéseket tesznek, hogy rátaláljanak az új önmagukra.

7. A multikulturalizmus a különböző civilizációk összekeveredését jelenti. Az, hogy egy ország soknemzetiségű, teljesen más. Magyarországnak soknemzetiségű gyökérzete és kulturális háttere van, de ez nem multikulturalizmus. A multikulturalizmus a különböző civilizációs hátterű emberek együttélését, az iszlám, az ázsiai vallások és a kereszténység együttélését jelenti. Mindent meg fogunk tenni azért, hogy Magyarország ettől megmeneküljön.

Advertisement

Az MTI fotóján Orbán a tegnapi Kohl-konferencián beszél.

Share This Story

Get our newsletter