A minisztereln√∂k az √ļj korm√°nyp√°rti napilap prom√≥jak√©nt adott hossz√ļ √©s b√∂lcs interj√ļt, a legfontosabb gondolatokat k√ľl√∂n kiemelem, ha nincs idŇĎd/t√ľrelmed v√©gigolvasni.

Orb√°n Viktor ritk√°n ad rendes interj√ļkat, √©s akkor is kiz√°r√≥lag a bar√°tinak nevezhetŇĎ lapok kedv√©√©rt tesz kiv√©telt, ami kor√°bban a Magyar Nemzet volt, most pedig a Napi Gazdas√°g, melynek a fŇĎszerkesztŇĎje, Csermely P√©ter k√©rdezett, Orb√°n pedig v√°laszolt.

Egyr√©szt a m√ļlt heti besz√©de fontosabb elemeit ism√©telte meg √ļjra, m√°sr√©szt megerŇĎs√≠tett n√©h√°ny keringŇĎ h√≠rt: j√∂n Rog√°n Antal fontosabb szerepe, ak√°r √©vtizedekig maradhat a forint az eur√≥ helyett, nem akar k√∂zt√°rsas√°gi eln√∂k lenni.

√Čs akkor a h√©t kulcsid√©zet:

1. A Fideszt √©s a KDNP-¬≠t az k√ľl√∂nb√∂zteti meg a hull√°mlovas politikai ellenfelektŇĎl, hogy mi tudunk t√∂bb dimenzi√≥ban gondolkodni. Ez a modern politik√°ban kiveszŇĎf√©lben l√©vŇĎ von√°s, mert manaps√°g minden a holnap reggelrŇĎl, a j√∂vŇĎ h√©trŇĎl vagy legfeljebb a k√∂vetkezŇĎ v√°laszt√°sr√≥l sz√≥l.

2. Az erŇĎ megvolt, haszn√°ltuk is, a v√°laszt√≥k felhatalmaz√°sa alapj√°n, de nem lehet mindig az erŇĎ nyelv√©n besz√©lni. Nem lehet √°lland√≥an hadba h√≠vni, seg√≠ts√©g√©rt mozg√≥s√≠tani egy eg√©sz orsz√°got. Vil√°goss√° kell tenni, hogy a k√ľzdelem nem √∂nc√©l√ļ, hanem a kiegyens√ļlyozott, derŇĪs √©s sikeres Magyarorsz√°g√©rt folyik.

3. V√©gre azzal foglalkozhatunk, ami√©rt az eg√©szbe belekezdt√ľnk k√∂zel harminc √©ve. Elj√∂tt az ideje, megteremtett√ľk az elŇĎfelt√©teleit, j√∂het a polg√°ri berendezked√©s. Mindenki l√©phet egyet elŇĎre. K√©nyelmesebb, j√≥lesŇĎbb √©letk√∂r√ľlm√©nyeket teremthet√ľnk azoknak, akik munk√°b√≥l √©lnek.

4. Minden foglalkoz√°snak vannak elŇĎfelt√©telei, a politik√°nak is. Ez a folyamatos √©rdek√ľtk√∂z√©sek, az √∂sszecsap√≥ amb√≠ci√≥k, az elt√©rŇĎ n√©zetek k√ľzdelm√©nek a vil√°ga, √©s aki ezt nem b√≠rja an√©lk√ľl, hogy elvesz√≠ten√© a hidegv√©r√©t, a j√≥kedv√©t, a humor√°t, annak m√°st kell csin√°lnia. Nyugodt belet√∂rŇĎd√©ssel figyelem ezeket a k√∂r√ľlm√©nyeket, persze minden politikus szeretn√©, ha ezek nem lenn√©nek, de mindegyik tudja, hogy vannak √©s lesznek.

5. Egyetlen miniszter lev√°lt√°s√°t sem √©rzem idŇĎszerŇĪnek, de t√©ny, hogy j√ļnius 6¬≠-t√≥l kezdve a miniszterekkel √©rt√©kelni fogjuk a m√∂g√∂tt√ľnk hagyott egy √©vet, a korm√°ny munk√°j√°t, √©s k√ľl√∂n az egyes √°llamtitk√°rok tev√©kenys√©g√©t.

6. Azt ugyan nem k√≠v√°nom, hogy legyŇĎzzenek minket a v√°laszt√°sokon, de azt igen, hogy magyar nemzeti √©rdekek alapj√°n √°ll√≥, a magyar nemzetet kultur√°lisan, gazdas√°gi √©rdekeiben √©s politikai szuverenit√°s√°ban a nemzetk√∂zi t√©rben megtartani akar√≥ baloldala legyen v√©gre az orsz√°gnak. √ögy tŇĪnik, ez m√©g od√©bb van, de elismerem, hogy hŇĎsies erŇĎfesz√≠t√©seket tesznek, hogy r√°tal√°ljanak az √ļj √∂nmagukra.

7. A multikulturalizmus a k√ľl√∂nb√∂zŇĎ civiliz√°ci√≥k √∂sszekevered√©s√©t jelenti. Az, hogy egy orsz√°g soknemzetis√©gŇĪ, teljesen m√°s. Magyarorsz√°gnak soknemzetis√©gŇĪ gy√∂k√©rzete √©s kultur√°lis h√°ttere van, de ez nem multikulturalizmus. A multikulturalizmus a k√ľl√∂nb√∂zŇĎ civiliz√°ci√≥s h√°tterŇĪ emberek egy√ľtt√©l√©s√©t, az iszl√°m, az √°zsiai vall√°sok √©s a kereszt√©nys√©g egy√ľtt√©l√©s√©t jelenti. Mindent meg fogunk tenni az√©rt, hogy Magyarorsz√°g ettŇĎl megmenek√ľlj√∂n.

Advertisement

Az MTI fotóján Orbán a tegnapi Kohl-konferencián beszél.