A piros p√∂tty Nat√°lia. Azt mindenki tudja gyerekkora √≥ta, hogy a g√≥ly√°k lel√©pnek Afrik√°ba, de eg√©sz m√°s tudni √©s eg√©sz m√°s n√©zni a GPS-es h√°tizs√°kocsk√°val felszerelt egyedeket a t√©rk√©pen. Nat√°lia Aggtelek mellŇĎl indult, ma D√°rf√ļrban zab√°l.

A virtu√°lis mad√°rb√°mul√°sban a Satellite Trackingen lehet elmer√ľlni, az oldalt a Magyar Mad√°rtani Egyes√ľlet fejlesztette EU-s szervezetek t√°mogat√°s√°val. Jelenleg kilenc mad√°rfajt lehet k√∂vetni, √∂sszesen 136 egyedet, van k√∂zt√ľk egy csom√≥ feh√©r g√≥lya, n√©h√°ny fekete g√≥lya ‚Äď ezek a Duna ment√©n az √°rt√©ri erdŇĎben nyaralnak √©s az eti√≥p felf√∂ld√∂n folytatj√°k a nyaral√°st ‚Äď, a horv√°t partvid√©ken b√≥kl√°sz√≥ fak√≥ keselyŇĪk, √©s a m√©g a g√≥ly√°k√©n√°l is vadabb interkontinent√°lis v√°ndorl√°st elŇĎad√≥ v√©rcs√©k.

Zagyva (a jobb oldali, hátán a jeladó) és társa Görögországban. Fotó: Stavros Kalpakis

Advertisement

Enn√©l m√©g sokkal √©rdekesebb √©s aranyosabb az a hat√°rokat nem ismerŇĎ lelkesed√©s, amivel emberek √©lŇĎben k√∂zvet√≠tik a madarak √ļtj√°t. Itt van p√©ld√°ul Zagyva, egy m√°sik feh√©r g√≥lya, aki szombaton m√°r az Egyenl√≠tŇĎt is √°trep√ľlte √©s √©pp a Szerengeti fel√© tart. Zagyva √ļtj√°r√≥l olyan posztok sz√ľlettek, hogy p√©ld√°ul A g√∂r√∂g√∂k megtal√°lt√°k Zagyv√°t ‚Äď t√°rsat lelt, j√≥l van! ‚Äď t√©rk√©pekkel Zagyva egyes napjair√≥l √©s fot√≥kkal egy g√∂r√∂g tengerpartr√≥l, amiket egy helyi madar√°sz k√©sz√≠tett, √©s l√°tszik, ahogy Zagyva ‚Äď aki, ugye, nemcsak egy random g√≥lya, hanem egy nagyon konkr√©t g√≥lya ‚Äď a parti r√©ten s√©t√°l √©s egy m√°sik g√≥ly√°val band√°zik.

Van persze √°rnyoldala is az eg√©sznek. Sok g√≥lya nem √©li t√ļl a v√°ndorl√°st √©s a GPS-es jelad√≥ intim, szomor√ļ k√∂zels√©gbŇĎl mutatja be hal√°lukat. Szad√°t egy izraeli halast√≥ mellett sak√°lok kapt√°k el √©s ett√©k meg. P√∂st√©nyt augusztus 13-√°n agyoncsapta egy rom√°n villanyvezet√©k. A h√≠res M√©nest pedig egyiptomi rendŇĎr√∂k fogt√°k el √©s vitt√©k be egy fogd√°ba ‚Äď !!! ‚Äď, mert k√©mked√©si eszk√∂znek n√©zt√©k a h√°t√°n hordott jelad√≥t. Szabadon enged√©se ut√°n M√©nest a N√≠lus egyik sziget√©n emberek √∂lt√©k meg √©s fogyasztott√°k el vacsor√°ra. Ez sok g√≥ly√°val megesik, de √≠gy t√©rk√©pen eg√©szen h√°tborzongat√≥, hogy ott a p√∂tty, M√©nes utols√≥ adatcsomaga:

Advertisement

De Nat√°lia j√≥l nyomja. Kuntapolc√°n ‚Äď AggtelektŇĎl √©szakra a szlov√°k hat√°r ut√°n a harmadik falu ‚Äď sz√ľletett id√©n ny√°ron, augusztus elsej√©n indult el d√©lre, √°trep√ľlte Magyarorsz√°g keleti fel√©t, √°t Rom√°ni√°t, Brass√≥t√≥l kicsit nyugatra a K√°rp√°tokat, azt√°n egyenesen le majdnem Isztambulig, Gallipolin√°l √°t a Dardanell√°k felett, onnan v√©gigment a t√∂r√∂k partvid√©ken, augusztus 18-√°n, bŇĎ k√©t h√©ttel indul√°sa ut√°n m√°r a sz√≠riai polg√°rh√°bor√ļ k√∂zep√©bŇĎl jelentkezett be, Homsz √©s Damaszkusz k√∂z√∂tt, azt√°n √°t a S√≠nai-f√©lszigeten, Sarm es-Sejk √©s Hurghada k√∂zt √°trep√ľlt Afrik√°ba, a N√≠lus v√∂lgy√©t √©pp csak √©rintette augusztus 24-√©n, egy nap alatt √°tv√°gott a rettenetes √©szak-szud√°ni sivatagon, azt√°n egy h√≥nap rep√ľl√©s ut√°n meg√°llt √©s v√©gigpihente a szeptembert Cs√°dban, majd tov√°bb, tov√°bb, majdnem a Cs√°d-t√≥ig, √©s az√≥ta m√°r nem siet, Nat√°lia az esŇĎs √©vszakban kiz√∂ld√ľlt f√°s szavann√°kon tolja a kontentot, november elej√©n a K√∂z√©p-Afrikai K√∂zt√°rsas√°g √©rint√©s√©vel √°trep√ľlt D√°rf√ļrba, most is ott van, h√°t nem lenn√©k d√°rf√ļri b√©ka.

Advertisement

Vannak g√≥ly√°k, akik enn√©l sokkal nagyobb utakat tesznek meg. Oliver p√©ld√°ul, aki utolj√°ra m√°jusban adott mag√°r√≥l √©letjelet, nem kanyarodott el Cs√°d fel√©, hanem Eti√≥pi√°t, Keny√°t, Tanz√°ni√°t √©s Zambi√°t √°trep√ľlve eg√©sz Zimbabw√©ig ment. De ha meguntuk a g√≥ly√°kat, a k√©k v√©rcs√©k is odateszik magukat. A Satellite Tracking nyolc k√©k v√©rcs√©t k√∂vet, az Alf√∂ldrŇĎl indul√≥ madarak egyenesen √°tz√ļznak a F√∂ldk√∂zi-tengeren, egyenesen √°tz√ļznak a Szahar√°n, azt√°n Kamerunt √©s a Kong√≥t √°trep√ľlve valahol Angola √©s Nam√≠bia hat√°r√°n k√∂tnek ki. √ćgy √©lt p√©ld√°ul Csal√°n, az utolj√°ra 2010-ben bem√©rt toj√≥:

Advertisement

A címlapképen Natália és testvérei láthatók a kuntapolcai gólyafészekben.