Erre val√≥ az internet meg a mikroblogol√°s: a lenyŇĪg√∂zŇĎen izgalmas, meghat√≥ √©s sz√≠vszor√≠t√≥ Utols√≥ percek mŇĪv√©szete szilveszterkor indult, √©s febru√°r 14-√©ig bilincsel le nap mint nap az ostrom √°t√©lŇĎinek napl√≥jegyzeteivel.

Ma p√©ld√°ul Nagy Lajos ‚Äď a K√©ptelen term√©szetrajz √≠r√≥ja ‚Äď, FenyŇĎ Miksa, gr√≥f Sz√©ch√©nyi Viktor f√∂ldbirtokos, egykori fŇĎisp√°n, Pentel√©nyi J√°nos pasar√©ti m√©rn√∂k √©s Kovalovszky Mikl√≥s kispesti tan√°r janu√°r 5-ei napl√≥jegyzetei vannak soron, plusz egy remek √≥v√≥helyi recept. De volt m√°r szovjet katonanapl√≥, meg visszaeml√©kez√©s nyilas p√°rtszolg√°latost√≥l √©s gett√≥ba terelt zsid√≥ fŇĪzŇĎk√©sz√≠tŇĎnŇĎtŇĎl. √Čs egy csom√≥ korabeli f√©nyk√©p.

A legerŇĎsebb tal√°n Nagy Lajos sz√∂vege, mert ŇĎ nemcsak megr√°z√≥, de profik√©nt a legdurv√°bb k√∂r√ľlm√©nyek k√∂z√∂tt is higgadt marad, √©s ilyen le√≠r√°ssal borzongat meg egy belv√°rosi utc√°n napokig temetetlen√ľl heverŇĎ hull√°r√≥l:

A hulla v√°ll√°t, mell√©t √©s √∂l√©t √ľvegcserepek lept√©k el. Az utca is csupa √ľveg. N√©hol eg√©sz √ľveghalmazok domborodnak. A hulla √∂l√©ben a fagyott s√∂t√©tpiros lep√©ny olyan, mintha pazarul megcukrozt√°k volna.

Advertisement

FenyŇĎ Miksa meg a leglehetelenebb k√∂r√ľlm√©nyek k√∂z√∂tt is nyugatos szerkesztŇĎ maradt:

Reggel kilenckor felmentem Elvir√°val a lak√°sba, hogy kiss√© rendbe szedjem magamat. √Čppen v√≠zzel telt sajt√°rt tartottam kezemben, hogy a wc-t √∂bl√≠tsem, amikor rettenetes ork√°n s√ľv√≠tett v√©gig a h√°zon. F√∂ldindul√°s, √©gszakad√°s, a h√°z rettenetes robajjal beszakadt, a falak, plafonok √∂sszeomlottak, ami √ľvegfal √©s ablak volt, mind bet√∂rt, az √ľvegdarabok v√©gigz√ļgtak a lak√°son, csak az a n√©h√°ny n√©gyzetm√©ternyi hely, ahol mi √°lltunk, nem szakadt le. Egy pillanat, t√ļl voltunk az elsŇĎ r√©m√ľleten, √©s rohantunk le a pinc√©be. A val√≥s√°g: egy bomba eg√©sz a f√∂ldszintig √°tszak√≠totta az √©p√ľletnek azt a r√©sz√©t, ahol a tantermek voltak, k√∂zvetlen a H.-lak√°s udvari frontj√°n, mag√°t a lak√°st megk√≠m√©lte, csak az udvari front ablakait z√ļzta be √©s az √©l√©skamra kincseit h√°nyta √∂sszevissza, √©s keverte meg √ľvegt√∂rmel√©kkel. A ‚Äěla s√©ance continue" p√≥z√°t az√©rt nem engedtem el, az √∂bl√≠t√©st a wc-ben elv√©geztem.

H√°t ilyen ez a blog, meg m√©g enn√©l is lebilincselŇĎbb, febru√°r k√∂zep√©ig enn√©l jobban semminek sem fogom v√°rni a napi friss√ľl√©s√©t.