Nincs rosszabb egy rossz dal rossz feldolgoz√°s√°n√°l. Amikor meghallottam az elsŇĎ cs√ļfond√°ros √°tiratokat, szinte megsajn√°ltam szeg√©ny Barackf√°t, mert h√°t nincs mese, ezek a par√≥di√°k semmivel sem szellemesebbek az eredetin√©l - sŇĎt.

Annyira val√≥sz√≠nŇĪleg soha nem lesz n√©pszerŇĪ a Nemzeti √Ėsszetartoz√°s Dala, hogy PAM Kutya is lebut√≠tson belŇĎle egy verzi√≥t, b√°r ha kv√°zi k√∂telezŇĎv√© teszik az iskol√°kban, akkor m√©g azt sem √ļssza meg.

Advertisement

Na de felesleges latolgatni, ki az aki az eredetin√©l is b√©n√°bb b√©nas√°ggal rukkol elŇĎ, mikor itt van egy zseni√°lis feldolgoz√°s R√©szeg Br√≥ker blogj√°b√≥l. Hallgass√°tok √°h√≠tattal:

Advertisement

Marha j√≥l hangzik, b√°r ennek f√©ny√©ben kicsit elgondolkodtat√≥ak egy zen√©szbar√°tom, √Ād√°m szavai, aki szerint k√©t rendes zeneszerzŇĎ volt a vil√°gt√∂rt√©nelemben Mozart √©s Bach, mindenki m√°s csak hangszerelŇĎ volt, hat√°svad√°sz parasztvak√≠t√≥.

B√°rhogy is, az a minimum lenne Lehotka G√°bor orsz√°g√°ban, hogy a nemzeti √∂sszefog√°s alkalm√°b√≥l az √∂sszes hazai orgona egyszerre j√°tssza el a zenemŇĪvet. Esetleg azt is el tudn√°m k√©pzelni, hogy a Bart√≥k R√°di√≥ csak egy nagy k√∂zszolg√°lati takjelet adna, √©s az orsz√°g orgon√°i felosztan√°k egym√°s k√∂zt a hangokat.

Advertisement

Teszem azt a Zeneakad√©mia orgon√°ja j√°tszan√° az elsŇĎ hangot, a Szent Istv√°n Bazilik√°√© a m√°sodikat, a Doh√°ny utcai Zsinag√≥g√°√© a harmadikat √©s √≠gy tov√°bb. Ez lenne √°m az √∂sszefog√°s.

Lehet, hogy B√°rsony j√∂vŇĎre meg is val√≥s√≠tja, mint Bolyki√©k √∂tlet√©t id√©n.

Advertisement

/Fotó: The Giant Peach by Robert Goodwin, on Flickr/