Fél Magyarország is az olasz folyóra jár harcsázni, ahol ez a hal egyébként kiirtandó hulladéknak számít. Dino Ferrari harcsája 267 centis és 127 kilós volt.

Az olasz sajt√≥ szerint mŇĪcsalival m√©g soha senki nem fogott ekkora harcs√°t a vil√°gon. Ferrari az ikertestv√©r√©vel horg√°szott a P√≥n Mantova k√∂rny√©k√©n, febru√°r 15-√©n, √©s durv√°n negyvenperces f√°raszt√°s ut√°n emelte ki a halat, amit a fot√≥z√°s ut√°n visszaengedtek.

A nem ŇĎshonos harcs√°k p√°r √©vtizede terjedtek el a nagy, de fura m√≥don ronda olasz foly√≥n. A helyiek √°tkozz√°k, mert az egyik kedvenc t√°pl√°l√©ka egy v√©dett, ŇĎshonos halfaj, a tenger √©s az √©desv√≠z k√∂z√∂tt kolb√°szol√≥ p√©r. A p√≥i p√©r leghumorosabb tulajdons√°ga, hogy a k√∂zeledŇĎ motorcs√≥nak hangj√°t√≥l p√°nikba esik, delfink√©nt kiveti mag√°t a v√≠zbŇĎl, hogy kŇĎkem√©ny, 0,7-2 kil√≥s teste 30-40 kilom√©ter per √≥r√°s sebess√©ggel csap√≥djon a gyan√ļtlan horg√°sz arc√°ba. √Čn a p√≥i t√ļr√°mat az elsŇĎ t√≠z perc ut√°n v√©gig a cs√≥nakfen√©kbe fek√ľdve t√∂lt√∂ttem.

B√°r a p√©r v√©dett, rengeteg van belŇĎle, pont ez√©rt tudtak igen r√∂vid idŇĎ alatt kiv√©telesen nagyra nŇĎni a gasztron√≥miai bev√°ndorl√≥k.

A Po egyes szakaszain visszadobni is tilos a harcs√°t, amit az olaszok r√°ad√°sul meg sem esznek. Miut√°n felfedezt√©k a halb√°ny√°t, a magyar pec√°sok seregest√ľl kezdtek √°ramlani a foly√≥ra, amit a n√©metek is felfedeztek maguknak. Az olaszok p√°r √©v ut√°n r√°j√∂ttek, hogy az √°rt√©ri erdŇĎben szab√°lyos m√©sz√°rsz√©keket fenntart√≥ magyarok mekkor√°t keresnek ezen az eg√©szen. Ehhez j√°rult az a t√©ny, hogy egyes magyarok nem el√©gedtek meg a leg√°lisan foghat√≥ mennyis√©ggel √©s durva orvhal√°sz m√≥dszereket is bevetettek. A k√©t t√©nyezŇĎ hat√°s√°ra a hat√≥s√°gok kem√©nyen r√°sz√°lltak a magyarokra, b√°r a fesz√ľlts√©g mostan√°ban √°ll√≠t√≥lag cs√∂kkent.

Advertisement

A Ferrari fiv√©rek igazi harcsam√°ni√°sok, Dino szerint az elm√ļlt 20 √©vben 1800-at fogtak abb√≥l a ragadoz√≥b√≥l, amit Herman Ott√≥ mindannyiunk √∂r√∂m√©re vedersz√°j√ļnak is nevezett.

Ez eddig a nagyközönségnek szólt, a horgászokat egy dolog érdekli. Tessék, itt a csali, kinagyítva az egyik fárasztós fotóról, hátha valaki felismeri a típust:

Advertisement

(via munchausenparokaja)