A kurucinfó új logója? Dehogy, csak egy régi komcsi címer

Illustration for article titled A kurucinfó új logója? Dehogy, csak egy régi komcsi címer

A kardjával vörös csillagra sújtó vitéz méltó antikomcsi párja lehetne a horogkeresztet szemetesbe hajító antináci emblémának. De nem az, hanem Veszprém tanácsi címere. Elképesztő.

Advertisement

A jobb oldalon látható figura simán lehetne akár a kurucinfó emblémája is, olyan szép kép, ahogy nekiront a bolsi szimbólumnak a lovas harcos. Talán csak azért nem vették még át, mert a kurucok nem hordtak páncélt. Ja meg mert ez Veszprém címere a tanácsi időkből.

A Rákosi-korszak beköszöntével nem nagyon tudtak mit kezdeni az új vezetők a régi településcímerekkel, így aztán vagy kihajították őket, vagy megpróbálták a szocialista eszményképhez igazítani azokat.

Advertisement

Tettek rá fogaskereket, búzakalászt, kéményt, de főleg vörös csillagot.

Szerencsés volt az a település, amelyik egy épület tetejére rakhatta az új díszt a címeren is, a pechesebbeknek úgy kellett besuvasztaniuk valahova. Elképesztő, mennyire slendriánul van odahányva némelyik.

Advertisement

A heraldika.hu oldalon van egy csomó fenn, ebből emeltem ki párat, de érdemes böngészni a többit is (a hordózók feliratra kell kattintani, aztán kiválasztani a régi tanácsi rendszer címereit).

Személyes kedvencem a fenti antikomcsi komcsi címer mellett (vajon, hogy mehetett át ez a terv mindenféle cenzorokon), a karcagi csillagos kisbárány, na meg a kiskunfélegyházi hajdú, aki kilép a háza elé reggel, aztán tessék, a háza fölé repült egy vörös csillag.

Advertisement
Illustration for article titled A kurucinfó új logója? Dehogy, csak egy régi komcsi címer

Share This Story

Get our newsletter