A Kurkuma utcától a Süss Nándor sétányig

Illustration for article titled A Kurkuma utcától a Süss Nándor sétányig

Új utcanevekről dönt ma a Fővárosi Közgyűlés, köztük van néhány kimondottan ígéretes is.

Advertisement

Összesen 26 közterület új nevéről születik ma döntés, köztük lesz olyan is, melyhez meg kell változtatni a jelenlegi szabályozást, így a Zwack Péter térnél is, hiszen a jelenlegi Malom kert az elmúlt 15 éven belül kapta a nevét, és a főszabály szerint ezt nem lehetne megváltoztatni, ám a képviselőtestület arra hivatkozva tenne kivételt, hogy Zwack a főváros díszpolgára volt.

Az Origo cikkében megszólaltatott Ráday Mihály a sűrű változtatások miatt új utcanév-átnevezési hullámtól is tart, noha a mostani eresztésben főként eddig névtelen területek kapnának elnevezést, kivéve három esetet, melyből az egyik technikai jellegű módosítás, a III. kerületi Nád utcát az ott lakott festőről nevezik át Wrabel Sándor utcára, míg a belvárosi Szende Pál utcát Wekerle Sándor utcára keresztelnék át, noha utóbbinak már telepe is van.

Advertisement

A többiek viszont eddig szűz területek voltak, és lesz köztük Esti Kornél utca, kap teret két színész a IX. kerületben (Madaras József és Vajda László), Nagy László költőről is elneveznek egy teret a XIV. kerületben, továbbá Süss Nándorról, a Magyar Optikai Művek alapítójáról is (utóbbiról a MOM-parkban).

A kedvenceim viszont az utcanévbokrok: ezekből kettő új is lesz, az egyik a III. kerületben, ahol a kerületi lakosok szavazatai alapján fűszernövényekről neveznek el tíz új utcát, így lesz Kurkuma, Medvehagyma, Koriander és Csillagánizs utca is, míg Budafokon a szőlészet, borászat témaköréhez kapcsolódóan kap új nevet három utca is, így lesz végre Ászokhordó utca is Budapesten.

Advertisement

(via Origo, via Budapesti Közgyűlés)

Share This Story

Get our newsletter