Illustration for article titled A küldföldre szakadt magyarok nem emigránsok, hanem vendégmunkások

Ezt Matolcsy György bizonyította be egy tollvonással. A Portfolio írt ma remek cikket arról, hogy ömlik a pénz külföldről. Azazhogy az történt, hogy az MNB csinált egy revíziót, és az újraszámolt adatokból kiderül, hogy a kint dolgozók által hazautalt összegek óriási tételt képeznek.

Advertisement

Ezt írja a szerző a Bocs, háromszor akkora volt c. fejezetben:

Az MNB fizetésimérleg-statisztikája jelentős átalakításon ment keresztül a közelmúltban, ezzel párhuzamosan pedig nagy adatrevízióra is sor került. A leglátványosabb változást a munkajövedelmek soron találhatjuk. A munkajövedelmek egyenlege (vagyis a hazautalások és a Magyarországon dolgozó külföldiek visszautalásának különbsége) óriásit változott: 2013-ban 800 millió euróról 2,17 milliárd euróra.

Advertisement

Ez egészen komoly összeg – ahogy a Portfolio fogalmaz, nemzetgazdasági jelentőségű –, kis híján eléri a GDP 3 százalékát. (Ha átkattintotok, táblázatokat és grafikonokat is találtok.)

Az persze, amit ennek a posztnak a címében állítok, így mégsem igaz. Ugyanis a valós helyzet az, hogy bár a rengeteg ember, aki kint dolgozik és ezt a sok-sok pénzt hazautalja, valóban nem emigráns, összességében azonban ők vannak kevesebben a Portfolio szerint:

"Statisztikai értelemben" kétféle külföldön dolgozót ismerünk. Egyrészt azt, aki felszámolja itteni háztartását és hosszú időre (akár örökre) külföldre távozik. A becslések szerint ők vannak többen, de valójában pontos számot senki nem tud mondani. A mértékadó számítások szerint 200-300 ezren lehetnek, de igazából ez egy nagyon heterogén kör, akiknek az anyaországgal való kapcsolata nagyon laza. Így aztán a többségük feltehetően nem nagyon utal haza jövedelmet. A másik kör az, aki itthon vezet háztartást. Ebben az Ausztriába napi szinten ingázók, a Németországból kéthetetne hazatérők és a Londonban bébiszitterkedő diákok is benne vannak. Ők azok, akik jellemzően jövedelmet utalnak haza. Ráadásul róluk a hazai statisztika is kicsit többet tud. 2010-ben 50 ezerre, 2013-ban pedig közel 100 ezerre becsülte az így dolgozók létszámát. Az új adatok szerint egyébként 2010 és 2013 között az ország munkajövedelemből származó bevétele is éppen a kétszeresére emelkedett.

Advertisement

[köszönöm a tippet]

Share This Story

Get our newsletter