A Pesti Sr√°cok el√©g √©rdekes anyagot k√©sz√≠tett a mŇĪk√∂dŇĎ magyar reformokat hirdetŇĎ √≥ri√°splak√°tok szereplŇĎirŇĎl. SŇĎt az egyik√ľk nev√©t is lehozt√°k, interj√ļt is k√©sz√≠tettek vele.

Sok√°ig √©n is azt hittem, hogy a plak√°tokhoz stockfot√≥kat, azaz b√°rmilyen √ľzleti felhaszn√°l√°sra megv√°s√°rolhat√≥, elŇĎre gy√°rtott f√©nyk√©peket haszn√°ltak. A Pesti Sr√°cok most eloszlatta ezt a t√©vhitet: nagyon √ļgy tŇĪnik, hogy a rekl√°marcok tudt√°k, milyen projektben vesznek r√©szt. Viszont a m√©mekre, a fenyeget√©sekre, a besz√≥l√°sokra, amiket √°ll√≠t√≥lag kaptak, nem voltak felk√©sz√ľlve.

A rezsics√∂kkent√©sen sokat sp√≥rol√≥ n√©ni biztosan nem, ŇĎt K√©zdin√© Patakfalvy Katalinnak h√≠vj√°k, √©s teljesen fel van h√°borodva. Azt mondta, gondolkozik azon, hogy perre vigye az √ľgyet, esetleg pert√°rsas√°got alap√≠tson a t√∂bbi plak√°t szereplŇĎj√©vel. Noha az eredeti cikkbŇĎl √ļgy tŇĪnhet, mind ki vannak akadva, egyed√ľl a sp√≥rol√≥s n√©nit k√©rdezte meg az √ļjs√°g, a t√∂bbiekrŇĎl annyit √≠r, hogy az ŇĎ arck√©peikkel ell√°tott plak√°tok sz√∂veg√©t is √°t√≠rt√°k, nekik is besz√≥ltak.

A Pesti Sr√°cok √°ltal megk√©rdezett √ľgyv√©d szerint, ha perelnek, j√≥ es√©llyel nyerhetnek is plak√°tok szereplŇĎi, a m√©mek k√©sz√≠tŇĎi, publik√°l√≥i ugyanis k√©pm√°ssal val√≥ vissza√©l√©st k√∂vettek el, szem√©lyis√©gi jogokat s√©rtettek, a negat√≠v tartalm√ļ, dehoneszt√°l√≥ sz√∂vegekkel ell√°tott k√©peket nagy nyilv√°noss√°g elŇĎtt terjesztett√©k. Plusz a szereplŇĎk nem is minŇĎs√ľlnek k√∂zszereplŇĎnek.

Advertisement

Nem vagyok √ľgyv√©d, de az√©rt ez a meg√°llap√≠t√°s ‚Äď m√°rmint, hogy a korm√°nyzati propaganda plak√°tjait, ak√°r szerepelnek rajta emberek, ak√°r nem ‚Äď ne lehetne kig√ļnyolni, kicsit meredeknek tŇĪnik. Nem arr√≥l van sz√≥, hogy a bulv√°r√ļjs√°gok mindenf√©le szaftos, a mag√°n√©letet s√©rtŇĎ tartalmat publik√°ln√°nak a szereplŇĎkrŇĎl.

Az viszont biztos, hogy ak√°r b√ľnteti a jog, ak√°r nem, a rekl√°marcokat megkeresni, √ľzenetekben mocskol√≥dni, fenyegetni ŇĎket, rohadtul nem sz√©p dolog.

Advertisement

De nemcsak a Pesti Sr√°cok √©s a felh√°borodott internetezŇĎk v√©geztek kutat√≥munk√°t, hanem a Bors is. A lap szerint K√©zdin√© Patakfalvy Katalin lelkes Fidesz-aktivista, j√°rt a B√©kemeneten, van k√∂z√∂s k√©pe Bayer Zsolttal, Hoffmann R√≥zs√°val, √©s Gyurcs√°ny Ferenc c√©ge, az Altus ellen is t√ľntettett. M√©g √©rdekesebb, hogy a f√©rje, K. Gy. B√©la is benne van a kamp√°nyban, ŇĎ egy m√°sik plak√°ton szerepel, mint a b√°csi, aki √∂r√ľl, hogy √ļjra nŇĎnek a minim√°lb√©rek.

Most j√∂n a slusszpo√©n: B√©la az oktat√°si miniszt√©riumban dolgozott fŇĎtan√°csosk√©nt.