Olvas√≥nk Szegeden pr√≥b√°lt elint√©zni egy rutin√ľgyet, de nem v√°rt falakba √ľtk√∂z√∂tt. Nyilv√°nval√≥an ott k√∂vette el a hib√°t, hogy nem a k√∂zeli, meg√©nekelt m√≥rahalmi hivataln√°l pr√≥b√°lkozott.

√Āgnes arr√≥l szeretett volna igazol√°st, hogy gyesen van, az√©rt, hogy kedvezm√©nyes b√©rletet vehessen vele. Ezt kor√°bban a Magyar √Āllamkincst√°rn√°l int√©zte probl√©ma n√©lk√ľl, √°prilist√≥l azonban m√°r a B√©csi krt. 5. alatti korm√°nyhivatalhoz ker√ľltek a jogosults√°gok. A korm√°nyhivatal √°prilisi tr√©f√°ja pedig m√©g csak most k√∂vetkezett:

El√©g sz√ľrre√°lis idŇĎutaz√°sban vettem r√©szt, valahova a diktat√ļra bugyraiba. Ahogy bel√©ptem, egy nagyon kedves, ‚Äěgyakornok‚ÄĚ feliratos h√∂lgy (kv√°zi biztons√°gi ŇĎr funkci√≥ban) fogadott, √©s a mellette 30 centire l√©vŇĎ koll√©g√°j√°hoz ir√°ny√≠tott, aki egy TOMBOLAJEGYET adott sorsz√°mk√©nt. Szerintem ha n√©gyig kih√ļzom ezzel a cuccal, ak√°r egy csokitort√°t vagy √©lŇĎ nyuszit is hazavihettem volna. Ahogy megkaptam a sz√°mot, a sz√°mot let√©pŇĎ h√∂lgy m√°r oda is k√≠s√©rt a kettes sz√°m√ļ ablakn√°l l√©vŇĎ, huszon√©ves √ľgyint√©zŇĎh√∂z. Innen valami eg√©szen sz√ľrre√°lis kabar√© alakult ki.

- J√≥ napot k√≠v√°nok, egy igazol√°sra volna sz√ľks√©gem arr√≥l, hogy gyes-en vagyok, √©s hogy meddig kapom, mindezt kedvezm√©nyes b√©rlet v√°s√°rl√°s√°hoz szeretn√©m k√©rni.
- Nem tudok kiadni ilyen igazol√°st, mert nem mŇĪk√∂dik az eg√©sz rendszer. Tal√°n majd √∂t√∂dike k√∂r√ľl. De ink√°bb nyolcadika. Rem√©nykedj√ľnk.
- J√≥, de nekem MOST kell ilyen iz√©t hosszabb√≠tanom, most kell b√©rletet vennem, sz√ľks√©gem lenne igazol√°sra mindenk√©pp.
- √Črtse meg, nem tudok ilyet kiadni.
- Rendben, akkor k√©rek egy igazol√°st arr√≥l, hogy technikai okok miatt nem tudnak kiadni semmilyen gyes-rŇĎl sz√≥l√≥ igazol√°st.
- Ilyet pláne nem áll módomban kiadni.
- De hát ott van a pecsétje, van papírja, két keze, írjon egyet!- Nem írhatok alá semmit.
- Hogyhogy?
- Nem írhatok alá semmit, és igazolást pláne nem írhatok. Csak a saját nyomtatványra írhatok.
- H√°t ez vicces.
- Miért nem jött hamarabb? Tegnap még tudtak volna adni!
- De √©n ma akartam j√∂nni, ma k√©rem az igazol√°st. N√©gy nappal a lej√°rat elŇĎtt.

Ekkor lend√ľlt oda hozz√°m egy kicsit agressz√≠van a szomsz√©d asztalt√≥l egy szint√©n huszon√©ves kis √ľgyint√©zŇĎ:
- Mi a probléma?
- Nem tudnak kiadni igazolást. De arról sem tudnak hivatalosan írásban nyilatkozni, hogy technikai okok miatt nem tudnak kiadni igazolást.
- √Črtse meg, hogy nem adhatunk ki semmilyen igazol√°st.
- Akkor panaszkönyvet szeretnék kérni.

EltŇĪnt az emeletre √©s egy irodavezetŇĎf√©l√©vel t√©rt vissza, aki nagyon boldog volt nyilv√°n a probl√©m√°m miatt is. Ňź is t√°j√©koztatott arr√≥l, hogy nincs igazol√°s, nincs semmi, sŇĎt, panaszk√∂nyv sem. Ellenben tudok k√©rni √≠r√°sban most egy igazol√°st, amit kipost√°znak. Ha szerencs√©m van, ak√°r 10-e, 15-e k√∂z√∂tt ott lehet n√°lam. Nyilv√°n az, hogy nekem MOST kell, nem indok a rendszernek, hiszen √©n csak egy √°llampolg√°r vagyok, aki az ad√≥j√°t erre √°ldozza, ak√°r akarja, ak√°r nem, √©s csak egy sima alapjogommal akarok √©lni. Elmondtam azt is, hogy tudom, nem vel√ľk kellene veszekednem, de a helyzet miatt, hogy semmirŇĎl nem adnak igazol√°st, mindenk√©pp ezt eredm√©nyezi.

Nyilv√°n k√©t p√©ld√°nyban beny√ļjtottam egy panaszt, valamint t√°j√©koztattam a Magyar √Āllam Korm√°nyhivatal√°t, hogy az igazol√°s hi√°nya miatt felmer√ľlŇĎ √∂sszes t√∂bbletk√∂lts√©get k√©rem megfizetni, term√©szetesen t√©teles elsz√°mol√°s alapj√°n. Ezt csak pecs√©ttel vette √°t a kettes ablakban √ľlŇĎ nagyon kedves h√∂lgy, aki felh√≠vta a figyelmemet is, hogy baj van a st√≠lusommal, √©s hogy lehet m√°r lepattanni.

Most szerencsém volt, mert csak a bérlethez kellett volna az igazolás. De annyi minden máshoz kell egy ilyen sima igazolást kérni, mindennapjainkhoz tartozik, hiszen a rendszer (étkeztetési támogatás stb.) nem látja a nagy bázist, a részegységek az egészet.