Szijj√°rt√≥ P√©ter azt mondta, csak konzult√°lni akarnak a Dublin III. rendeletrŇĎl.

A korm√°ny√ľl√©st k√∂vetŇĎ sajt√≥t√°j√©koztat√≥n az Orb√°n Viktor hanghordoz√°s√°t megd√∂bbentŇĎen j√≥l ut√°nz√≥ k√ľl√ľgyminiszter gyorsan √©s l√©nyegre t√∂rŇĎen mondta el, hogy mi a helyzet bev√°ndorl√°s√ľgyben. H√°t az al√°bbiak:

  1. Magyarország maradéktalanul betart minden EU-jogszabályt, megfelel minden kötelezettségnek.
  2. Semmilyen EU-jogszab√°ly felf√ľggeszt√©s√©rŇĎl nincs sz√≥, ilyen d√∂nt√©s nem sz√ľletett.
  3. Id√©n eddig 61 ezer illeg√°lis bev√°ndorl√≥ √©rkezett Magyarorsz√°gra, ebbŇĎl 60 922 Szerbia felŇĎl.
  4. Ez az elk√©pesztŇĎ bev√°ndorl√°si nyom√°s Magyarorsz√°g sz√°m√°ra s√ļlyos technikai √©s kapacit√°sbeli probl√©m√°t okoz, ‚Äúminden bev√°ndorl√°ssal foglalkoz√≥ koll√©g√°nk‚ÄĚ a d√©li hat√°ron van, hogy Mo. meg tudjon felelfni az uni√≥s elŇĎ√≠r√°soknak.
  5. Minden erŇĎnkkel azon vagyunk, hogy ezt a lehetŇĎ leggyorsabban orvosolni tudjuk, hogy meg tudjunk felelni az uni√≥s k√∂vetelm√©nyeknek.
  6. A korm√°ny arr√≥l √©rtes√ľlt, hogy Ausztria √©s 10 m√°sik orsz√°g gazdas√°gi bev√°ndorl√≥kat k√≠v√°n visszak√ľldeni Magyarorsz√°gra, amivel nem √©rtenek egyet.
  7. Mivel ezek az emberek G√∂r√∂gorsz√°gon kereszt√ľl l√©ptek be az Uni√≥ ter√ľlet√©re, mindenkit oda kell visszak√ľldeni.
  8. Halad√©ktalanul konzult√°ci√≥t kezdem√©nyez√ľnk 2 EU-tisztviselŇĎvel a Dublin III. jogalkalmaz√°si k√©rd√©seirŇĎl, √©s arr√≥l, hogy milyen uni√≥s l√©p√©sekkel lehet kezelni a nyom√°st.

Sz√≥ volt az ideiglenes biztons√°gi hat√°rz√°rr√≥l is (azaz a ker√≠t√©srŇĎl), errŇĎl Szijj√°rt√≥ annyit mondott, t√∂rv√©nym√≥dos√≠t√°s j√∂n, √©s a ker√≠t√©shez 6 √©s f√©l milli√°rd forint sz√ľks√©ges. Arra t√∂rekszenek, hogy ezt az √°llam maga √©p√≠tse meg, a kivitelez√©sre munkacsoport j√∂n l√©tre.

Minden hat√°rszakaszon a j√∂vŇĎben, ahol az illeg√°lis bev√°ndorl√°s megakad√°lyoz√°s√°ra nincs m√°s hat√©kony m√≥d, ott az ideiglenes biztons√°gi hat√°rz√°r mellett d√∂nt√ľnk. A hat√°rz√°r nem k√©toldal√ļ k√©rd√©s, nem Szerbi√°r√≥l sz√≥l, soha nem volt ilyen j√≥ a magyar‚Äďszerb kapcsolat.

Ezeket mondta a magyar k√ľl√ľgyminiszter. Fontos tudni, hogy a magyar korm√°ny tegnap megszellŇĎztetett l√©p√©s√©re v√°laszul m√°r berendelt√©k a b√©csi √©s a berlini magyar nagyk√∂vetet is.

Advertisement