This is a platform for User Generated Content. G/O Media assumes no liability for content posted by Kinja users to this platform.

A kormány visszavonulót fújt, nem is függesztett fel semmit

Illustration for article titled A kormány visszavonulót fújt, nem is függesztett fel semmit

Szijjártó Péter azt mondta, csak konzultálni akarnak a Dublin III. rendeletről.

A kormányülést követő sajtótájékoztatón az Orbán Viktor hanghordozását megdöbbentően jól utánzó külügyminiszter gyorsan és lényegre törően mondta el, hogy mi a helyzet bevándorlásügyben. Hát az alábbiak:

  1. Magyarország maradéktalanul betart minden EU-jogszabályt, megfelel minden kötelezettségnek.
  2. Semmilyen EU-jogszabály felfüggesztéséről nincs szó, ilyen döntés nem született.
  3. Idén eddig 61 ezer illegális bevándorló érkezett Magyarországra, ebből 60 922 Szerbia felől.
  4. Ez az elképesztő bevándorlási nyomás Magyarország számára súlyos technikai és kapacitásbeli problémát okoz, “minden bevándorlással foglalkozó kollégánk” a déli határon van, hogy Mo. meg tudjon felelfni az uniós előírásoknak.
  5. Minden erőnkkel azon vagyunk, hogy ezt a lehető leggyorsabban orvosolni tudjuk, hogy meg tudjunk felelni az uniós követelményeknek.
  6. A kormány arról értesült, hogy Ausztria és 10 másik ország gazdasági bevándorlókat kíván visszaküldeni Magyarországra, amivel nem értenek egyet.
  7. Mivel ezek az emberek Görögországon keresztül léptek be az Unió területére, mindenkit oda kell visszaküldeni.
  8. Haladéktalanul konzultációt kezdeményezünk 2 EU-tisztviselővel a Dublin III. jogalkalmazási kérdéseiről, és arról, hogy milyen uniós lépésekkel lehet kezelni a nyomást.
Advertisement

Szó volt az ideiglenes biztonsági határzárról is (azaz a kerítésről), erről Szijjártó annyit mondott, törvénymódosítás jön, és a kerítéshez 6 és fél milliárd forint szükséges. Arra törekszenek, hogy ezt az állam maga építse meg, a kivitelezésre munkacsoport jön létre.

Minden határszakaszon a jövőben, ahol az illegális bevándorlás megakadályozására nincs más hatékony mód, ott az ideiglenes biztonsági határzár mellett döntünk. A határzár nem kétoldalú kérdés, nem Szerbiáról szól, soha nem volt ilyen jó a magyar–szerb kapcsolat.

Advertisement

Ezeket mondta a magyar külügyminiszter. Fontos tudni, hogy a magyar kormány tegnap megszellőztetett lépésére válaszul már berendelték a bécsi és a berlini magyar nagykövetet is.

Share This Story

Get our newsletter