A 2011-es hat√°stanulm√°ny 10-15 ezer munkahely elveszt√©s√©vel sz√°molt, a k√∂lts√©gvet√©s pedig csaknem 50 milli√°rd forintos kies√©ssel. Mi√©rt erŇĎltette ezt m√©gis Orb√°n? √Čs kinek j√≥ ez √≠gy?

Meg√≠rtuk mi is tegnapelŇĎtt, hogy az NGM mit v√°laszolt a Portfolio.hu √ļjs√°g√≠r√≥j√°nak, amikor az arr√≥l √©rdeklŇĎd√∂tt, k√©sz√ľlt-e hat√°stanulm√°ny a boltok vas√°rnapi z√°rva tart√°s v√°rhat√≥ gazdas√°gi hat√°sair√≥l: r√∂viden azt v√°laszolt√°k, hogy:

nem.

A N√©pszabads√°g viszont tal√°lt egy hat√°stanulm√°nyt, amelyet m√©g 2011-ben k√©sz√≠tett a miniszt√©rium, √©s abban "nehezen t√°mogathat√≥nak" nevezt√©k a d√∂nt√©st. A tanulm√°ny akkor √ļgy sz√°molt: 10-15 ezren vesz√≠ten√©k el az √°ll√°sukat, √©s j√≥ r√©sz√ľk k√©sŇĎbb sem fog tudni elhelyezkedni az √°gazatban.

A kiesŇĎ b√©ralapra jut√≥, elmarad√≥ ad√≥- √©s j√°rul√©kbev√©telekkel, valamint a v√°rhat√≥ forgalomcs√∂kken√©ssel √©s √°fakies√©ssel egy√ľtt mindez √∂sszesen 43-49 milli√°rd forintos hi√°nyt okozott volna a k√∂lts√©gvet√©snek.

Orbán Viktor 2011-ben ezt a tanulmányt is figyelembe véve utasította el az ötletet, most viszont annak ellenére állt ki mellette, hogy a fenti megállapítások többsége nem vesztette érvényét.

Advertisement

Az NGM v√©lem√©nye m√©gis v√°ltozott: a cikk szerint "k√ľlf√∂ldi tapasztalatok elemz√©se sor√°n arra jutottak, hogy a z√°rva tart√°s bevezet√©se nem jelent sz√°mottevŇĎ v√°ltoz√°st a kereskedelmi forgalom alakul√°s√°ban." Igaz, hat√°stanulm√°nnyal ezt m√°r nem tudn√°k al√°t√°masztani.