A kormány tisztában volt a vasárnapi boltbezárás káros hatásaival

Illustration for article titled A kormány tisztában volt a vasárnapi boltbezárás káros hatásaival

A 2011-es hatástanulmány 10-15 ezer munkahely elvesztésével számolt, a költségvetés pedig csaknem 50 milliárd forintos kieséssel. Miért erőltette ezt mégis Orbán? És kinek jó ez így?

Advertisement

Megírtuk mi is tegnapelőtt, hogy az NGM mit válaszolt a Portfolio.hu újságírójának, amikor az arról érdeklődött, készült-e hatástanulmány a boltok vasárnapi zárva tartás várható gazdasági hatásairól: röviden azt válaszolták, hogy:

nem.

Advertisement

A Népszabadság viszont talált egy hatástanulmányt, amelyet még 2011-ben készített a minisztérium, és abban "nehezen támogathatónak" nevezték a döntést. A tanulmány akkor úgy számolt: 10-15 ezren veszítenék el az állásukat, és jó részük később sem fog tudni elhelyezkedni az ágazatban.

A kieső béralapra jutó, elmaradó adó- és járulékbevételekkel, valamint a várható forgalomcsökkenéssel és áfakieséssel együtt mindez összesen 43-49 milliárd forintos hiányt okozott volna a költségvetésnek.

Advertisement

Orbán Viktor 2011-ben ezt a tanulmányt is figyelembe véve utasította el az ötletet, most viszont annak ellenére állt ki mellette, hogy a fenti megállapítások többsége nem vesztette érvényét.

Az NGM véleménye mégis változott: a cikk szerint "külföldi tapasztalatok elemzése során arra jutottak, hogy a zárva tartás bevezetése nem jelent számottevő változást a kereskedelmi forgalom alakulásában." Igaz, hatástanulmánnyal ezt már nem tudnák alátámasztani.

Share This Story

Get our newsletter