Nincs nagy titok: az amerikaiak ismétlődően felszólaltak a mezőgazdasági áfacsalások és a trafikmutyi ügyében, a magyarok meg magasról tettek a fejükre és nem csináltak semmit. Ezt elégelte meg végül az Egyesült Államok. A kormány az egésszel önmagát, nem az Egyesült Államokat leplezte le.

Sokkal inkább önlelepelezés lett abból, amit a magyar kormány, ha jól értem, az amerikai fél leleplezésének szánt, vagyis abból, hogy publikálták azt a levelet, amit a nagykövetség november 6-án adott át a Külügyminisztériumnak.

Advertisement

Az angol nyelvű levélből ugyanis az derül ki, hogy az amerikaiak 2013 októbere óta jó pár alkalommal találkoztak a NAV, illetve a Közigazgatási és Igazságügyi minisztérium képviselőivel, és őket ismétlődően figyelmeztették a kitejedt mezőgazdasági áfacsalásokra. A NAV azonban állandóan lepattintotta őket, érdemi választ lényegében soha semmire nem adtak, tereltek, az ügyeket érdemben nem vizsgálták ki.

A levélben konkrét cégnevek és vádak nincsenek, de ez a levél nem is erről szól, hanem időrendi összefoglalása annak, hogy mi történt korábban az ügyben. A dokumentumból persze az is kiderül, hogy az abban listázott találkozókon konkrétumok is szóba kerültek.

Advertisement

A levél elé a külügyi tárca a következő bevezetőt illesztette:

Illustration for article titled ​A kormány közzétette az amerikaiak korrupcióügyi levelét
Advertisement

A lényeg a második bekezdés. Ez azonban terelés, hiszen az amerikai és a magyar fél között egyáltalán nem ez a levél volt az egyetlen információcsere, az a felsorolt találkozók során zajlott le. Vagyis ezzel a dokumentummal a magyar kormány - egyébként dicséretes őszinteséggel - azt erősítette meg, hogy ebben az ügyben kormányzati szintű terelés folyik.

Share This Story

Get our newsletter