Illustration for article titled A kormány kedvesen megsimogatta a saját kis buksi fejét

Örülnek a bölcsességüknek, mint majom a farkának. Mondtam előre, oké, nem nagy kunszt.

Amennyiben esetleg jelzáloghitelesek volnátok frankos alapon – írtam a forintos hírben délelőtt –, a jó hír az, hogy az Orbány-kormány fixesítési-forintosítási döntése következtében nem járhattok rosszabbul, mint amennyire eddig jártatok. A rögzített árfolyam euró esetében 309, a franknál 256,5. Ebből is látszik, hogy a Miniszterelnök Úr bölcsessége határtalan.

Advertisement

Mit írt a Nemzetgazdasági Minisztérium pár órával később? Via MTI?

A svájci jegybank lépése megerősítette a kormány devizaadósságokat csökkentő törekvéseit – közölte a Nemzetgazdasági Minisztérium az MTI érdeklődésére csütörtökön. Az NGM közleménye felhívja a figyelmet: a svájci jegybank csütörtöki lépésének következtében nagyarányú árfolyamváltozások következtek be a devizapiacokon. A döntés hatására a forint árfolyama a svájci frankkal szemben jelentősen gyengült.

Mindez megerősítette annak a kormányzati döntésnek a megalapozottságát – húzza alá a nemzetgazdasági tárca –, amellyel múlt év decemberében a jelzálogalapú devizahitelek törlesztési árfolyamát a kormány rögzítette. "A svájci frank alapú hiteleknél történt 256,5 forintos, valamint euró alapúaknál 309,5 forintos rögzítéssel megvédtük a devizahiteleseket az eddigi hatások alapján összességében több mint 500 milliárd forintos tartozásnövekedéstől" – közölte az NGM.

A közlemény szerint az államadósság esetében az Államadósság Kezelő Központ a devizaadósságot euróra váltja át, így a svájci frank erősödése nem befolyásolja számottevően az adósságszintet. Az önkormányzatoktól tavaly átvett svájci frank alapú hiteleket az ÁKK előtörlesztette, így ezek sem okoznak adósságnövekedést az államadósság szintjében.

A tárca közölte, a svájci jegybank csütörtöki lépése megerősítette a kormány devizaadósságokat csökkentő törekvéseit, amelyek az elmúlt években jelentősen csökkentették az ország sebezhetőségét, mind közösségi, mind magánszinten. "Az adósság, ezen belül a devizaadósság csökkentését a jövőben is folytatni fogjuk" – írta az NGM.

Ebből is látszik, hogy az én kottámból játszanak, és mindenki megnyugodhat, a kormány a helyén van. Akarom mondani, az autóhitelesek nem nyugodhatnak meg egyáltalán.

Vagy ha mélyebben belegondolunk, senki sem nyugodhat meg? Már nem is tudom.

A frank egyelőre 310 forint fölött ragadt.

[illusztrációnkon Svájc tekinthető meg]

Share This Story

Get our newsletter