A vil√°g legk√≠nosabb magyar√°zkod√°s√°t adt√°k elŇĎ arr√≥l, hogy a vil√°gon mi√©rt voltunk az 5 orsz√°g k√∂z√∂tt, amelyik k√∂sz√∂nt√∂tte a terrorista, vall√°si fanatikus ir√°ni rezsimet. Mert ezt k√∂veteli az udvarisass√°g, mondja az Udvariass√°g √©s Finom Etikett Korm√°nya!

Cinizmusban √©s az olvas√≥k ostob√°nak n√©z√©s√©ben cs√ļcsot √°ll√≠tott fel a Minisztereln√∂ki Sajt√≥iroda, illetve a K√∂zt√°rsas√°gi Eln√∂ki Hivatal. Megmagyar√°zt√°k ugyanis, hogy a fejlett √©s fejletlen vil√°gban egyed√ľl√°ll√≥ m√≥don Magyarorsz√°g h√°rom fŇĎ k√∂zjogi m√©lt√≥s√°ga √©s k√ľl√ľgyminisztere mi√©rt k√∂sz√∂nt√∂tte benyal√≥s √ľdv√∂zletben az ir√°ni iszl√°m forradalom √©vfordul√≥j√°t.

"Az √°llamk√∂zi kapcsolatokban elemi udvariass√°gi szab√°ly megeml√©kezni egy orsz√°g, jelen esetben a k√∂zt√°rsas√°gi Ir√°n megalap√≠t√°s√°r√≥l" - k√∂z√∂lte Havasi Bertalan, a Minisztereln√∂ki Sajt√≥iroda vezetŇĎje cs√ľt√∂rt√∂k√∂n az MTI-vel.

A K√∂zt√°rsas√°gi Eln√∂ki Hivatal (KEH) sajt√≥igazgat√≥s√°ga k√∂zlem√©ny√©ben azt √≠rta: a diplom√°ciai udvariass√°g - imm√°r √©vsz√°zados - hagyom√°nyai szerint nemzeti √ľnnep√ľk alkalm√°b√≥l azoknak az orsz√°goknak a n√©p√©t, amelyekkel diplom√°ciai kapcsolatban √°llunk, az adott orsz√°g vezetŇĎihez int√©zett t√°viratban vagy lev√©lben k√∂sz√∂ntj√ľk.

Hogy tényleg kimaxolják a dolgot, a KEH a "ha köcsög is vagyok, más is az" jegyében a közleményéhez csatolta Sólyom László volt köztársasági elnök 2010-es hasonló táviratát.

Advertisement

Sz√≥val udvariass√°gi szab√°ly. Igen. Ha √ļgy alakul a t√∂rt√°nelem, akkor minden elemien udvarias kult√ļrorsz√°gnak k√∂teless√©ge lenne k√∂sz√∂nteni a Harmadik Birodalom sz√ľlet√©snapj√°t, meg√∂lelni Pol Potot a v√∂r√∂s khmerek hatalomra jut√°s√°nak √ľnnep√©n √©s √©vsz√°zados hagyom√°ny szerint gratul√°lni az emberevŇĎ Bokassa cs√°sz√°rnak. De ne gyerekeskedj√ľnk, √©s ne fant√°zi√°ljunk halott emberekrŇĎl √©s nem l√©tezŇĎ birodalmakr√≥l, amikor komoly nemzetk√∂zi diplom√°ci√°r√≥l van sz√≥! Havasi Bertalan √©s a KEH nyilv√°n csak az√©rt fogalmaztak √≠gy, mert nem tudtak rendesen odafigyelni, hiszen gŇĎzerŇĎvel fogalmazz√°k m√°r a gratul√°l√≥ t√°viratot szeptember 9-√©re, √Čszak-Korea f√ľggetlens√©gi √ľnnep√©re Kim Dzsongunnak.