K√ľlf√∂ldi sajt√≥ t√∂meg√©vel √≠rta a nekrol√≥gokat, csak a magyar vezet√©s kussolt. Eg√©szen ma d√©lelŇĎttig.

Ezt a k√∂zlem√©nyt adta ki ma d√©lelŇĎtt az Emberi ErŇĎforr√°sok Miniszt√©rium√°nak Sajt√≥-, Kommunik√°ci√≥s, K√∂zkapcsolati √©s Protokoll FŇĎoszt√°lya:

Az √©let√©nek 93. √©v√©ben, 2014. janu√°r 31-√©n elhunyt Jancs√≥ Mikl√≥st, Bal√°zs B√©la-d√≠jas, k√©tszeres Kossuth-d√≠jas alkot√≥t, kiv√°l√≥ mŇĪv√©szt az Emberi ErŇĎforr√°sok Miniszt√©riuma saj√°t halottj√°nak tekinti. Jancs√≥ Mikl√≥s V√°con sz√ľletett.

A sz√©kesfeh√©rv√°ri cisztercita gimn√°zium elv√©gz√©se ut√°n jogot hallgatott, 1944-ben szerzett diplom√°t. 1946-t√≥l a Sz√≠nh√°z- √©s FilmmŇĪv√©szeti FŇĎiskola filmrendezŇĎ szak√°n tanult, ahol 1951-ben diplom√°zott.

ElsŇĎ √∂n√°ll√≥ j√°t√©kfilmje az 1958-ban k√©sz√≠tett A harangok R√≥m√°ba mentek. Ezt k√∂vette az Old√°s √©s k√∂t√©s, az √ćgy j√∂ttem, majd az 1965-ban Cannes-ban is bemutatott Szeg√©nyleg√©nyek. A magyar t√∂rt√©nelem k√ľl√∂nb√∂zŇĎ idŇĎszakait dolgozza fel az √Čgi b√°r√°ny, a Csend √©s ki√°lt√°s, valamint a F√©nyes szelek c√≠mŇĪ alkot√°s√°ban. 1972-ben M√©g k√©r a n√©p c√≠mŇĪ filmje a Cannes-i Filmfesztiv√°lon elnyerte a legjobb rendez√©s d√≠j√°t, ugyanott 1979-ben √©letmŇĪd√≠jjal is elismert√©k. A magyar jelenre reflekt√°l√≥ alkot√≥i korszak√°ban k√©sz√≠tette el a Sz√∂rnyek √©vadj√°t, a J√©zus Krisztus horoszk√≥pj√°t √©s a K√©k Duna keringŇĎt. Utols√≥ j√°t√©kfilmj√©t, az Oda az igazs√°got a 2010-es filmszeml√©n mutatt√°k be.

Jancs√≥ Mikl√≥s mŇĪv√©szet√©t t√∂bb rangos d√≠jjal is jutalmazt√°k: 1966-ban elnyerte a Bal√°zs B√©la-d√≠jat, k√©tszer kapott Kossuth-d√≠jat (1973, 2006), 1970-ben √©rdemes, 1980-ban kiv√°l√≥ mŇĪv√©sz lett, t√∂bb rangos fesztiv√°l ‚Äď Cannes, Velence, Split ‚Äď √©letmŇĪd√≠jasa, a Magyar Mozg√≥k√©p Mestere, Budapest d√≠szpolg√°ra. 2012-ben Jubileumi Prima Primissima D√≠jat vehetett √°t.

Az √©let√©nek 93. √©v√©ben elhunyt mŇĪv√©szt az Emberi ErŇĎforr√°sok Miniszt√©riuma saj√°t halottj√°nak tekinti, az elhunyt csal√°dj√°val k√∂z√∂sen gondoskodik Jancs√≥ Mikl√≥s temet√©s√©rŇĎl.