Illustration for article titled A kormány hadat üzent a nemzeti parkoknak

Nemcsak a földet veszik el tőlük, a pénzt is elvonnák, sőt van terv a nemzeti parkok formális megszüntetésére is.

A Népszabadság írta meg, hogy miután még tavaly döntés született arról, hogy kivonnak 50 ezer hektárnyi földtulajdont a nemzeti parkok vagyonkezeléséből, Fazekas Sándor vagyonkezelési miniszter képes volt az érdeklődő természetvédelmi szervezeteknek azt válaszolni, mindez a nemzeti parkok kérésére történt így.

Advertisement

A miniszter indoklása a Népszabadság forrásai szerint nem igaz, a parkoknak semmi érdekük nem fűződik ehhez, ráadásul nem is mondhatnának le a törvény által rájuk ruházott jogukról.

Nemcsak a parkok földje kell a kormánynak: az, hogy az 1200 hektár fölötti birtokok esetében elvonja a földalapú támogatást, összesen 2,3 milliárd forinttól fosztja meg a tíz magyarországi nemzeti parkot. Sőt, egy újabb törvényjavaslat értelmében az állami tulajdonba került földek közvetlenül az NFA-hoz kerülnének, és a védett földek adásvételénél a nemzeti parkok jelenlegi elővásárlási joga is az NFA-t illetné ezentúl. A legértékesebb természetvédelmi területek kisajátítását 2018-ig kell befejeznie az alapnak.

Szerencsére a nemzeti parkoknak sokáig már nem kell szembesülni a fenti intézkedések okozta helyzettel, mert a kormány fontolgatja, hogy megszünteti az így feleslegessé vált nemzeti parki igazgatóságokat.

Fotó: Wikipedia

Share This Story

Get our newsletter