Ma reggel előbb Lázár János miniszterminiszter, majd Kovács Zoltán kormányszóvivő mondta, hogy semmiféle blokkblokk nincs, ehelyett folyamatos egyeztetések vannak a fűtőanyag-szállításról. Ezek szerint a kérdés az, hogy bevonnak-e mást is az új reaktorok etetésébe.

Az Európai Bizottság most nyilvánosságra került kifogásai ugyanis – miként ebben az újságcikkben az nagyon szépen össze van foglalva – arról szóltak, hogy a múlt év december 9-ei megállapodás, miszerint csak a Roszatom lánya szállíthatott volna fűtőelemeket, nem kóser.

A biztosok múlt héten szóltak erről a magyar kormánynak, ami a jelek szerint utána vad konzultációkba kezdett, és Kovács Zoltán szavaiból kihámozható módon erősen keresi a megoldást. Ide tartozhat az a korábbi infó is, hogy az amerikai Westinghouse is felbukkanhat a beszállítók között. Pakson így nemcsak blokk, hanem globális nagykoalíció is épülhetne!

Advertisement

Mindazonáltal a 444 felveti, hogy további brüsszeli vizsgálatok vannak, melyek tiltott állami támogatásról, illetve versenyjogi kérdésekről szólnak. Ha itt a beruházás ellenében foglalnak állást végül, akkor azért bukhat a komplett projekt a nyavalyába. Kovács viszont azt mondta néhány perccel ezelőtt, hogy az eredeti kormányközi szerződéseket a tavaly téli aláírás után azonnal eljuttatták Brüsszelhez, és ezekkel kapcsolatban nem merültek fel kifogások.

További részletekről amúgy a Kovács-tájékoztatón nem volt szó, kérdéseket sem lehetett feltenni, csak felolvasta a statementet – hisz mint tudjátok, a további részletek titkosak.

Paks 2 ugyanis nem biciklitároló!

Ahogy mondani szokás: szeretettel várjuk a további fejleményeket.