Tigris tank? Megeszi a rozsda. Ez a sasos-angyalos izĂ©? GyĂĄva Ă©s unalmas. MagyarorszĂĄg nĂ©met megszĂĄllĂĄsa ennĂ©l sokkal Ă©rdekesebb Ă©s vĂ©rfagyasztĂłbb tĂ©ma. EmlĂ©kezzĂŒnk meg rĂłla Ă©rdekes Ă©s vĂ©rfagyasztĂł emlĂ©kmƱvel.

A következƑ esemĂ©nynek ĂĄllĂ­tunk emlĂ©ket: MagyarorszĂĄg a harmincas Ă©vekben szerelembe esett egy vĂ©rszomjas birodalommal. Amikor a vĂ©rszomjassĂĄga mellett ostoba Ă©s rövidlĂĄtĂł, ostobasĂĄga Ă©s rövidlĂĄtĂĄsa miatt kapkodni kĂ©nyszerĂŒlƑ birodalomnak a kĂ©zfogĂĄs Ă©s az alkalmi smĂĄr hirtelen kevĂ©snek bizonyult, magĂĄĂ©vĂĄ tette MagyarorszĂĄgot. Olyan nagyon nem kellett lerĂĄngatnia a bugyit. Nem sokkal utĂĄna hazĂĄnkba lĂĄtogatott Adolf Eichmann nĂ©met tömeggyilkos, aki 1944 ĂĄprilisa Ă©s jĂșliusa között közel fĂ©lmilliĂł olyan magyar ember meggyilkolĂĄsĂĄt szervezte meg, akik vĂ©rszomjas birodalmĂĄnak törvĂ©nyei szerint zsidĂłnak minƑsĂŒltek. Pazar eredmĂ©nyeit a tömeggyilkossĂĄgban ötven Ă©vvel kĂ©sƑbb sikerĂŒlt csak felĂŒlmĂșlnia ThĂ©oneste Bagosora ruandai gyilkosainak, akik szintĂ©n ĂĄprilis Ă©s jĂșlius között egymilliĂł embert gyilkoltak meg.

Nem egy vidĂĄm törtĂ©net. Az lett a vĂ©ge, hogy MagyarorszĂĄgon lĂ©nyegĂ©ben nem maradtak Budapesten kĂ­vĂŒl zsidĂłk. MĂĄra ez a nĂ©pcsoport vidĂ©krƑl nĂ©zve egzotikus, kĂŒlföldi, gyanĂșs kultĂșra, akiket csak a fƑvĂĄrosba vagy kĂŒlföldre lĂĄtogatva lehet megismerni.

Advertisement

De elƑtte nem Ă­gy volt ĂĄm. ElĂ©g csak bĂłklĂĄszni a magyar vidĂ©k kisebb-nagyobb telepĂŒlĂ©sei közt Ă©s megkeresni a temetƑk elhagyatott rĂ©szeit, a sĂ­rköveket, melyeken 1944-ben vĂ©get Ă©rt az idƑszĂĄmĂ­tĂĄs. A MagyarorszĂĄg lakossĂĄgĂĄnak 5%-ĂĄt adĂł zsidĂłsĂĄg szanaszĂ©t Ă©lt az orszĂĄgban, MunkĂĄcstĂłl HercegszĂĄntĂłig, MezƑberĂ©nytƑl Sopronig. Arra, hogy ezeken a helyeken zsidĂłk Ă©ltek, mĂĄr csak a legöregebbek emlĂ©keznek, vagy Ƒk se, ha Ƒk meghalnak, az egĂ©sz absztrakt rĂ©gmĂșlt lesz, mĂ©g neutronbomba se kellett hozzĂĄ.

Itt jönne kĂ©pbe az emlĂ©kmƱ, ha mĂĄr minden ĂĄron emlĂ©kmƱvet kell ĂĄllĂ­tani. Ne a SzabadsĂĄg tĂ©ren legyen Budapesten. Ez nem egy ilyen budapesti dolog – sƑt! –, ebben a buliban mindenki benne volt, Eichmann kis csapatĂĄnak egy orszĂĄg segĂ­tett. Sokan csinĂĄltuk, emlĂ©kmƱbƑl is legyen jĂł sok.

MostanĂĄban nagy divatja van elenyĂ©szƑen kevĂ©s ember ĂĄltal ismert betƱkkel Ă­rt helysĂ©gnĂ©vtĂĄblĂĄkat tƱzni MagyarorszĂĄg telepĂŒlĂ©seinek hatĂĄraira. Ahol egy ilyen elfĂ©r, elfĂ©r kettƑ is. MagyarorszĂĄg nĂ©met megszĂĄllĂĄsĂĄnak emlĂ©kmƱvei helysĂ©gnĂ©vtĂĄblĂĄk legyenek minden olyan falu Ă©s vĂĄros hatĂĄrĂĄban, ahol az összes zsidĂłt megöltĂ©k. HĂ©ber betƱkkel. Persze, a magyarorszĂĄgi zsidĂłk nem hĂ©berĂŒl, hanem jiddisĂŒl Ă©s magyarul beszĂ©ltek Ă©s Ă­rtak, de egy emlĂ©kmƱ lehet ennyire absztrakt. A legtöbb ember Ășgy se tudnĂĄ elolvasni, ahogy a rovĂĄstĂĄblĂĄkat sem.

Advertisement

És mĂ©g az ember is megvan, akire rĂĄ lehetne bĂ­zni a projektet.

A cĂ­mlapkĂ©p az Adolf Eichmannt alakĂ­tĂł Stanley Tuccit ĂĄbrĂĄzolja Az összeeskĂŒvĂ©s cĂ­mƱ filmbƑl