Ha nem viszi el 1997-ben a r√°k, Mobutu Sese Seko kong√≥i eln√∂k csak mosolyogna a felcs√ļti stadionocsk√°n. Eg√©sz m√°s szinten ŇĪzte a sz√ľlŇĎfalu kimaxol√°s√°t: kast√©lyokat √©s Concorde-kompatibilis kifut√≥p√°ly√°t √©p√≠ttetett a kong√≥i dzsungelbe.

Mobutu a Kong√≥-parti Lisal√°ban sz√ľletett, a m√©rhetetlen mennyis√©gŇĪ lopott k√∂zp√©nzt viszont nem oda, √©s nem a sokmilli√≥s fŇĎv√°rosba, Kinshas√°ba tolta, hanem a Lisal√°t√≥l j√≥ 400 kilom√©terre √©szakra fekvŇĎ Gbadolite-ba, ami √ļgy szerepel a Mobutur√≥l sz√≥l√≥ √≠r√°sokban, hogy az eln√∂k ŇĎsi sz√ľlŇĎfaluja. A falu a Kong√≥ √©s a K√∂z√©p-afrikai K√∂zt√°rsas√°g hat√°r√°t ad√≥ Ubangi foly√≥t√≥l tal√°lhat√≥ n√©h√°ny kilom√©terre, a semmi k√∂zep√©n, a nagy kong√≥i esŇĎerdŇĎben.

A rep√ľlŇĎt√©rrel nem vacakoltak:

A 3200 m√©ter hossz√ļ, 60 m√©ter sz√©les kifut√≥p√°lya az√©rt lett ekkora, hogy Mobutu innen j√°rhasson Franciaorsz√°gba az Air France-t√≥l csarterelt Concorde-dal. A norm√°lisan New York, London √©s P√°rizs k√∂z√∂tt k√∂zlekedŇĎ csodarep√ľlŇĎ idŇĎnk√©nt le-len√©zett a Kong√≥ba, hogy Mobutut vigye ide-oda, vagy a feles√©g√©t v√°s√°rolni P√°rizsba. Valahogy √≠gy:

Advertisement

Gbadolite nem √∂regedett sz√©pen. Az elsŇĎ kong√≥i h√°bor√ļt megnyerŇĎ Laurent Kabila csapatai 1997 okt√≥ber√©ben beszabadultak a faluba √©s sz√©tvert√©k a palot√°kat. Akit √©rdekel, hogy milyen volt elŇĎtte, Heidi Kriz amerikai √ļjs√°g√≠r√≥ n√©h√°ny h√≥nappal a pusztul√°s elŇĎtt bejutott; kiv√°l√≥ utak, tiszta v√≠z √©s flott√°nyi Mercedes fogadt√°k, sok sz√°z kilom√©terre b√°rmi ilyesmitŇĎl.

11 évvel a Concorde nyugdíjazása után a reptér is le van egy kicsit gatyásodva:

Advertisement

MŇĪholdk√©pen term√©szetesen j√≥l l√°tszik, a minden ir√°nyba burj√°nz√≥ z√∂ld k√∂zep√©n egy hatalmas v√°g√°s a v√∂r√∂s f√∂ldben: