Viszont m√©g tegnap este olvastam egy kommentet valahol ‚Äď sajnos nem eml√©kszem, hol ‚Äď, ami √≠gy magamt√≥l m√©g nem jutott eszembe: a felvet√©s l√©nyege, hogy a digit√°lis telev√≠zi√≥z√°s kor√°ban (!) mi√©rt nem lehet kikapcsolni ezeknek a szerencs√©tleneknek a hangj√°t?

√Čs mintha kint lenne az ember a meccsen, csak a k√∂z√∂ns√©get √©s a labda puffan√°s√°t hallan√°? Azt is √≠rta, aki √≠rta ‚Äď √ļgy r√©mlik ‚Äď, hogy ha ezek a komment√°torok √≠gy kint, a szurkol√≥k k√∂zt mondan√°k a maguk marhas√°gait, fix, hogy k√©t perc alatt agyonvern√©k ŇĎket.

Nem is tudom.

√Čn nem vagyok ennyire szigor√ļ. Nem √°ll√≠tom, hogy Hajd√ļ B. Istv√°nt lesz√°m√≠tva b√°rkit is igaz√°n b√≠rtam volna az elm√ļlt negyven √©vben, de azt az√©rt sejtem, hogy nem k√∂nnyŇĪ mel√≥ ez, folyamatosan √©rtelmeset mondani, meg pl√°ne nem mondani √©rtelmetlent. Egy van, amit rettenetesen ut√°lok, az, amikor humoriz√°lni pr√≥b√°lnak iszonyat szar humorral megvert emberek. De ez legink√°bb nem is itt a vb-n szokott probl√©ma lenni, hanem p√©ld√°ul a Sport Tv-s j√©gkorong-k√∂zvet√≠t√©seken, ahol a komment√°tor √©s a szakkomment√°tor egym√°st sz√≥rakoztatj√°k, √©s heher√©sznek meg√°ll√°s n√©lk√ľl, a kutya √ļristenit.

Advertisement

Ha m√°r szakkomment√°torok: B√°nfi Jani p√©ld√°ul teljesen bej√∂n nekem, tiszta fel√ľd√ľl√©s a klubszezon Hegyi Iv√°njai √©s B√°nki Dod√≥i ut√°n. Nem mondhatni, hogy mindent tudna a vil√°gfutballr√≥l, de legal√°bb szer√©ny. A futballt r√°ad√°sul am√ļgy sem szakmai, sz√°zszor ink√°bb √©rzelmi alapon kell felfogni, √ļgyhogy kurv√°ra mindegy, tiszt√°ban van-e valaki az ecuadori csat√°rsor √°tlagos cipŇĎm√©ret√©vel, vagy sem.

M√©g egy eszembe jutott: arra k√©ne csak r√°venni ezeket a komment√°tor embereket, hogy ne mondj√°k el menet k√∂zben percenk√©nt, hogy milyen a meccs. M√°rmint, hogy milyen a sz√≠nvonala. (M√°r eleve mekkora h√ľlyes√©g ez a sz√≠nvonal dolog. Nem az sz√°m√≠t, hanem az √©rzelmi fesz√ľlts√©g, ugye.) Azt majd a n√©zŇĎ meg√°llap√≠tja mag√°t√≥l. K√©pes r√°. Ezen bel√ľl is k√ľl√∂n√∂sen Mezei D√°niel ne mondja el, mert nincs neki szeme a l√°t√°shoz. A Chile‚ÄďAusztr√°lia √©s Olaszorsz√°g‚ÄďAnglia sem volt el√©g j√≥ neki, h√°t mit lehet erre mondani.

Advertisement

V√©gezet√ľl itt ragadom meg az alkalmat, hogy r√∂gz√≠tsem: a tegnapi vb-napnak nem volt Costa Ric√°ja, Franciaorsz√°g meg√©rdemelten verte Hondurast 3-0-ra, Argent√≠na pedig Boszni√°t 2-1-re. Lionel Messi g√≥lt lŇĎtt. Rem√©lem, Cristiano Ronaldo sem tesz m√°sk√©nt.

Advertisement

Fotó: Victor R. Caivano