​A klubokon múlik, hová vehetünk jegyet az új futballkártyával

Reagált az MLSZ a magyar focimeccsek vadiúj, hihetetlennek tűnő beeengedési rendszeréről szóló posztunkhoz. Az a szomorú, hogy mindent pontosan írtunk.

Advertisement

Egyetlen pontban tudta érdemben kiegészíteni Varga Sándor, az MLSZ sajtósa a Cink keddi posztját. Abban azt írtam, hogy aki a saját csapata meccsein kívül bármilyen NB1-es meccset meg akarna nézni, annak a saját klubkártyája mellett ki kell váltania a központi, úgynevezett futballkártyát is. Amit persze nem tehet meg ugyanott, ahol a klubkártyát megszerzi. És megemlítettem, hogy ez éles ellentétben áll az MLSZ többszöri nyilatkozatával, miszerint majd egyetlen kártyával megnézhető lesz bármilyen nb1-es meccs.

Advertisement

Varga nekem írt leveléből - amit alant be is másoltam - kiderül, hogy a klubokra van bízva, hogy a saját stadionjukban megengedik-e, hogy valaki egy másik klub kártyájával bárhová vegyen jegyet, vagy csak a vendégszektorban tehesse ezt meg. Magyarán elvileg dönthet úgy az összes klub, hogy a vendégeknek engedélyezi a jegyvásárlást a főlelátójára is, és ekkor tényleg az lenne, hogy egy klubkártyával mehetek bárhová.

De ez ugye a legkevésbé sem életszerű. Ha lehetőség lesz megakadályozni, hogy pöcsfejű fradisták/dózsások/kondások vegyenek jegyet a hazai polgárság közé, a legtöbb klub nyilván él is majd ezzel.

Advertisement

Mivel a levelében több alapproblémára nem tért ki, a következő pótkérdéseket küldtem el Vargának, ha válaszol, azonnal új posztot írok:

Mi a válaszotok arra felvetésemre, hogy ez a szabályzat annyira zárttá teszi a szurkolás rendszerét, hogy irtó nehéz lesz bekerülni újonc drukkerként? Miközben a legfontosabb hangoztatott célotok természetesen a szurkolók visszacsábítása?

Mi az oka a "nulla éves szabálynak", magyarán miért nem lehet minimum 14 éves korig kártya nélkül jegyet venni gyereknek?

Az MLSZ-ben nem merült fel, hogy teljesen életszerűtlen, akár felnőtt, akár gyerek esetében, hogy az élő focinézés kipróbálásához egy minimum egyszeri személyes megjelenéssel tarkított kártyaváltás legyen az alapfeltétel?

Te személyesen mit gondolsz arról, hogy 100 emberből, aki hajlana arra, hogy életében először elmenjen meccsre, hány csinálna végig egy ilyen folyamatot?

Ehez képest apróságnak tűnik, de külföldiek miért nem vehetnek jegyet kártya nélkül? Nem lenne udvarias dolog, ha már van olyan lökött, akit érdekel a magyar foci egy meccs erejéig? A modern utazgatós kultúra része, hogy az ember, ha véletlenül pont van lehetőség, minden országban, ahol jár, megnéz egy meccset. Miért zárkózunk be ebben?

Advertisement

És akkor jöjjön Varga levele, a legkitartóbbaknak:

A Magyar Labdarúgó Szövetség a klubkártya rendszer egységesítésével nyújt segítséget a kluboknak és a szurkolóknak a hazai labdarúgó mérkőzésekre szóló jegyek megvásárlásához.

A sportról szóló 2004. évi I. törvény értelmében az élvonalbeli csapatok bajnoki és Magyar Kupa mérkőzéseire 2013. július 1-től csak névre szóló jegyekkel lehet belépni. A névre szóló belépőjegy megvásárlása jelentős időt vesz igénybe, illetve a hagyományos, helyszíni, mérkőzésnapi jegyvásárlás a rögzítendő adatok miatt csak nehézségek árán biztosítható.

Az MLSZ célja, hogy egyszerűsítse a jegyvásárlás folyamatát, segítse a klubok munkáját, a szurkolók bejutását a stadionba, és ezt a klubkártya-rendszer fejlesztésével kívánja elérni. Az egységes rendszerben működő, de klubonként egyedi kialakítású plasztik kártya lehetővé teszi, hogy a szurkolónak csak egyetlen alkalommal kelljen megadnia az adatait, ezt követően minden jegyvásárláskor elegendő a kártyát vagy a kártya kódját használni, ezáltal jelentősen felgyorsul a jegyértékesítés folyamata.

Az MLSZ június 26-i elnökségi ülésén hozott határozat kimondja, hogy az OTP Bank Liga csapatainak bajnoki és Magyar Kupa mérkőzésein a jegyértékesítésben kötelező a klubkártya alkalmazása, és a kártya kiváltásakor a személyes azonosítás végrehajtása a jogszabályban előírt adatokkal. A gyors intézkedést előrevetítő elsősorban annak köszönhető, hogy a testület értékelte az elmúlt időszak korábban említett negatív tapasztalatait, zökkenőit. A lényeg, 2014. szeptember 15-től már csak klubkártyával lehet az NB I-es csapatok mérkőzéseire jegyet vásárolni mind a jegypénztárakban, mind pedig online felületeken!

A klubok 2014. szeptember 15-ig minden szurkoló számára ingyenesen állítják ki a klubkártyákat (az MLSZ ugyanis minden klub által kiadott minden kártya után fizet az egyesületeknek), szeptember 15-ét követően viszont csak térítés ellenében lehet hozzájutni a klubkártyákhoz. A klubkártyák maximális érvényességi idejét a klubok határozzák meg.

A klubkártyák kiállítása, a nyitvatartási idő, az átvételi hely, az esetleges kedvezmények, akciók meghatározása minden esetben az egyesületek feladata, ezért érdemes folyamatosan figyelni a klubok honlapjait a kártyák elkészítésével és kiadásával kapcsolatos hírekért, információkért.

A kártyák kiállítása úgy történik, hogy a klubok felveszik a jogszabály által előírt adatokat (a szurkoló nevét, születési helyét és idejét), elkészítik a kártyára kerülő fényképet (illetve az esetleges egyéb pl. biometrikus kódot), majd kinyomtatják és kiadják a kártyákat. A felvett adatok kizárólag a klub rendszerébe kerülnek. A klubok maguk határoznak jegyáraikról, a kedvezményekről és arról, hogy a stadion mely részében milyen kártyával jogosult jegyet vásárolni a kártyatulajdonos. A kártya kiállításához szükséges adatok megadása történhet egy erre kialakított felületen a honlapon, vagy e-mailen, de az elkészült kártyákat kizárólag személyesen lehet átvenni az adatok helyességének ellenőrzése után.

Mi azt a megoldást javasoljuk, támogatjuk, hogy mind az online- mind az elővásárlás 10-10%-os kedvezményt jelentsen a felhasználó számára - de ez csak egy MLSZ-ajánlás, amelyet a szövetség alkalmaz is a rendezvényein.

Tény, az MLSZ saját rendezésű mérkőzésein (válogatott mérkőzések, kupadöntők) a 2014-2015-ös szezontól két éven át az interneten és elővételben történő jegyvásárlás esetén 20%-os kedvezmény mellett árusítja a jegyeket. A szeptember 7-ei, Észak-Írország elleni Eb-selejtezőre történő jegyváltáshoz még nem lesz szükség klubkártyára vagy futballkártyára és bár a Ferencváros új stadionjában játszik majd a válogatott, a beléptetéskor az MLSZ nem alkalmazza a vénaszkennert.

A klubkártya egy speciális fajtája az úgynevezett futballkártya, amelyet az MLSZ bocsát ki azoknak, akik nem kötődnek egyetlen klubhoz.

Egy szurkoló egy klubkártyát és egy futballkártyát válthat ki, s ezek bármelyikével bármelyik NB I-es, kupa-, vagy válogatott mérkőzésre vehet jegyet, amennyiben a rendező klub erre lehetőséget biztosít (a gyakorlatban csak akkor nem, ha elővételben teltházas meccsről van szó).

Ha valaki a klubkártyájával egy másik csapat meccsére vált belépőt, akkor a találkozót rendező egyesület dönti el, hogy a vendég-, vagy a semleges szektorba szóló jegyet ad-e ki számára. A kártyák kiváltása nagyjából három-négy percet vesz igénybe, az érvényességi idejük pedig egységesen három év. A klubkártyákat az adott egyesületeknél lehet igényelni.

Az új rendszer a klubok számára is hasznos, hiszen megkönnyíti a jegyek eladását, a stadion kihasználtság hatékonyságának növelését és tervezhetőbbé, ezáltal gazdaságosabbá teszi a biztonsági intézkedések alkalmazását, a kártyákkal rendelkező szurkolók pedig a tervek szerint rendszeresen kapnak majd különböző kedvezményeket a kluboktól és az MLSZ-től is.

Share This Story

Get our newsletter