S√°gv√°ri Endre ut√°n a n√©prajztud√≥sr√≥l elnevezett Szegedi Ortutay Gyula V√°rosi Koll√©giumot is √°tnevezn√©. V√©lhetŇĎen a politikai szerepv√°llal√°s√°val van a baj.

Pedig Ortutay m√©g csak nem is √∂lt meg senkit, viszont 1957-ben t√∂bb egyetemi tan√°r kir√ļg√°s√°t al√°√≠rta az ELTE rektorak√©nt, illetve kisgazda l√©t√©re 1950-ig kultuszminiszter maradt, √©s az egyh√°zi iskol√°k √°llamos√≠t√°sa is az ŇĎ nev√©hez fŇĪzŇĎd√∂tt. Pelle J√°nos √∂t √©vvel ezelŇĎtt ‚Äúa helyezked√©s nagymester√©nek‚ÄĚ √©s ‚Äúm√©rhetetlen√ľl elfogult, kicsinyes √©s √©rdekvez√©relt‚ÄĚ embernek nevezte a napl√≥ja alapj√°n, √©s a feljegyz√©sei szerint a bar√°tai √°ltal csak Tutusnak bec√©zett Ortutay m√©g a hatvanas √©vekben is hitt a P√°rtban. Ortutay tudom√°nyos munk√°ss√°g√°t viszont neh√©z lenne elvitatni.

Pl√°ne, hogy a Klik nem indokol konkr√©tan, csak ‚Äúa Magyar Tudom√°nyos Akad√©mia (MTA) 20. sz√°zadi √∂nk√©nyuralmi rendszerekhez k√∂thetŇĎ elnevez√©sek tilalm√°r√≥l sz√≥l√≥ √°ll√°sfoglal√°s√°ra is hivatkozva azt √°ll√≠tja, az Ortutay-koll√©gium n√©vhaszn√°lata nem felel meg az Emberi ErŇĎforr√°sok Miniszt√©riuma rendelet√©ben foglaltaknak.‚ÄĚ

Botka L√°szl√≥ szegedi polg√°rmester mindenesetre felh√°bor√≠t√≥nak nevezte az √ľgyet:

Ma m√°r a korm√°nyzat ezen t√∂rekv√©sei nemcsak a hatalmi arroganci√°r√≥l sz√≥lnak, hanem egy√©rtelmŇĪen jelzik, nem is ismerik a t√∂rt√©nelmet. Ezzel nemcsak Szeged v√°ros√°t b√°ntj√°k meg, hanem a tudom√°nyos vil√°got is.

Advertisement

Ortutay neve egy√©bk√©nt nem is szerepel az MTA hivatkozott √°ll√°sfoglal√°s√°ban a tiltott, nem haszn√°lhat√≥ √©s nem aj√°nlott kateg√≥ri√°ban. A Szegedi Tudom√°nyegyetem b√∂lcs√©szkar√°nak d√©k√°nja szerint pedig ne fel√ľlrŇĎl akarj√°k megmondani, mi legyen a koll√©gium neve.

(via Délmagyar)