A KLIK-nek Ortutay Gyula neve sem tetszik

Illustration for article titled A KLIK-nek Ortutay Gyula neve sem tetszik

Ságvári Endre után a néprajztudósról elnevezett Szegedi Ortutay Gyula Városi Kollégiumot is átnevezné. Vélhetően a politikai szerepvállalásával van a baj.

Advertisement

Pedig Ortutay még csak nem is ölt meg senkit, viszont 1957-ben több egyetemi tanár kirúgását aláírta az ELTE rektoraként, illetve kisgazda létére 1950-ig kultuszminiszter maradt, és az egyházi iskolák államosítása is az ő nevéhez fűződött. Pelle János öt évvel ezelőtt “a helyezkedés nagymesterének” és “mérhetetlenül elfogult, kicsinyes és érdekvezérelt” embernek nevezte a naplója alapján, és a feljegyzései szerint a barátai által csak Tutusnak becézett Ortutay még a hatvanas években is hitt a Pártban. Ortutay tudományos munkásságát viszont nehéz lenne elvitatni.

Pláne, hogy a Klik nem indokol konkrétan, csak “a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) 20. századi önkényuralmi rendszerekhez köthető elnevezések tilalmáról szóló állásfoglalására is hivatkozva azt állítja, az Ortutay-kollégium névhasználata nem felel meg az Emberi Erőforrások Minisztériuma rendeletében foglaltaknak.”

Advertisement

Botka László szegedi polgármester mindenesetre felháborítónak nevezte az ügyet:

Ma már a kormányzat ezen törekvései nemcsak a hatalmi arroganciáról szólnak, hanem egyértelműen jelzik, nem is ismerik a történelmet. Ezzel nemcsak Szeged városát bántják meg, hanem a tudományos világot is.

Advertisement

Ortutay neve egyébként nem is szerepel az MTA hivatkozott állásfoglalásában a tiltott, nem használható és nem ajánlott kategóriában. A Szegedi Tudományegyetem bölcsészkarának dékánja szerint pedig ne felülről akarják megmondani, mi legyen a kollégium neve.

(via Délmagyar)

Share This Story

Get our newsletter